reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Obraz bez kompromisů: výrobci, technologie, nabídka

29.5.2009, Michal Koláček, článek
Obraz bez kompromisů: výrobci, technologie, nabídka
Oblast profesionálních LCD monitorů není běžným spotřebitelům příliš známá, a proto se jí dnes budeme věnovat. Konkrétně nahlédneme na významné výrobce, používané technologie v uvažovaném segmentu a aktuální produktovou nabídku.

Výrobce:Barco
Odkaz na výrobce: http://www.barco.com/
Další informace:-
Barco je globální technologickou společností, která se specializuje na návrh, vývoj a řešení pro celou řadu profesionálních tržních segmentů. Jedná se především o zobrazovací systémy pro lékařské užití, působí v oblasti digitálních médií a zábavy, infrastruktury, dopravy, veřejných služeb, bezpečnosti, vzdělávání etc. Mimo ty se věnuje LCD a LED projekční technice, zpracování obrazu atp.

Dle oficiálních slov dbá Barco na nabídku uživatelsky přívětivých produktů s cílem optimalizovat produktivitu práce zákazníka a efektivitu jeho podnikání. V oblasti softwaru a hardwaru se snaží neustále své výrobky inovovat o nové prvky. Barco má pro své divize vlastní prostory a zastoupení najdeme u poboček v Evropě, USA nebo Asii.

Nás primárně zajímá nabídka v segmentu Display Monitors, jež v sobě ukrývá dalších šest subkategorií. Těm budou patřit následující řádky.

Air traffic management display
Tato nabídka je ještě dodatečně rozdělena na displeje s vysokým rozlišením (High-resolution displays) a tzv. Tower (control) display. V prvním případě jsou zastoupeny panely s úhlopříčkou obrazu 24 (2,3 MP), 28 a 30" (4,2 MP). Jsou vybaveny nejnovější LCD technologií, poskytují vynikající ostrost, jas a široké pozorovací úhly. Samozřejmostí je automatická regulace jasu v závislosti na okolních podmínkách, speciální úprava povrchu displeje pro minimalizování únavy očí, disponují stabilním světelným výkonem v průběhu času, velkým počtem vstupů včetně několika možností instalace.

Zobrazovače z třídy "Tower display" jsou navrženy pro provoz v různých světelných podmínkách, které panují v kontrolních věžích letového provozu. Panely nabízí maximální čitelnost jednak za jasného (slunečného) denního světla, tak i v nočních podmínkách. Pro zvýšení životnosti a snížení nákladů životního cyklu je věnována pozornost také "thermal managementu".

Medical displays
Další významnou položku tvoří zobrazovače pro lékařské využití. Zahrnuje v sobě diagnostické, chirurgické displeje, panely pro mamografii (rentgenové zobrazení) a běžnou hospitalizaci. Vyznačují se perfektní/přesnou kvalitou obrazu při splnění zvláštních požadavků na bezpečnost a prostor (operační sál, prostředí laboratoří, lůžkové místo atp.). Rozlišení obrazu včetně použité úhlopříčky je velmi individuální. Rozmezí je opravdu velké (19-47", jednotky až desítky MP).

Widescreen LCD displays
Zde nejde ani tak o počítačové monitory jako širokoúhlé profesionální obrazovky s velikostí úhlopříčky kolem 40-50". Samozřejmostí je "Color Adjustment" pro nastavení teploty barev, nativní (Full) HD rozlišení, dále široký pozorovací úhel, rychlá odezva obrazu, senzor pro optimalizaci jasu a řada dalších funkcí.

Avionics displays
Aviotika představuje souhrný název pro vybavení letadel elektrickými a elektronickými přístroji. Jelikož se pohybujeme v oblasti zobrazovacích systémů, konkrétně se můžete setkat s panely pro řídíci jednotku, palubní počítč a tzv. "Flight critical display". Jedná se o velmi specifická zařízení s dalším členěním.

Rugged displays
Robustní, náročné též vysoce odolné zobrazovače opět ukrývají několik dalších podkategorií. Odlišení lze pozorovat jednak v jejich vzhledu (důraz na malou/velkou tloušťku i velikost) i vlastnostech (podpora HD rozlišení, nízká hmotnost etc.).

Reference monitors
Referenční monitory dávají vyniknout díky unikátním prvkům společnosti Barco. Zmínit musíme například pokročilou kalibrační a stabilizační technologii integrovanou do elektroniky displeje. Jejím úkolem je v reálném čase hlídat teplotu barev a v průběhu času opravit případné změny.

Panely nabízí až 120 Hz technologii s moderním LED podsvícením, zpracování 10bitového vstupního signálu, 48bitový "color processing", množství přípojných míst, několik užitečných senzorů například pro uniformitu podsvícení nebo stálost barev v čase, nastavitelnou gammu v rozsahu 2-2,6 a spoustu dalších užitečných možností pro bezztrátovou reprodukci obrazu.




Výrobce:EIZO
Odkaz na výrobce: http://www.eizo.cz/
Další informace:recenze a aktuality na SHW
Druhý ve výčtu je obr jménem EIZO (z japonského překladu "jasný obraz"). Mezi nejznámější výrobky společnosti patří jednoznačně zobrazovací zařízení - monitory LCD, dotykové displeje, terminály atp. Převážná část sortimentu je dost výjimečná, a to zejména kvalitou a jí odpovídající cenou. Z hlediska technických parametrů jsou tyto výrobky považovány za špičku na trhu pro podnikovou sféru.

Kalibrovatelné LCD
Jak napovídá název, zde jsou zastoupeny modely s možností HW kalibrace obrazu. Dostupné úhlopříčky jsou 19, 21, 22, 23, 24 a 30". Mezi výrobní technologií jsou panely PVA a IPS. Některé kousky si poradí s 10bitovým vstupním signálem, pokrývají až 97 % gamutu Adoobe RGB, zobrazují velmi dobře neutrální šedé tóny metodou trojrozměrné LUT (Look-Up Table) tabulky pro výpočet optimální přenosové charakteristiky atd. Pro rozsáhlé možnosti nastavení bez omezení kvality reprodukce používají až 16bitový signálový procesor. Ceny začínají na hranici 20 000 Kč a směle šplhají nad 100 000 Kč.

Grafické LCD
Tyto výrobky jsou nejvíce zastoupeny úhlopříčkou obrazu 24" Nicméně můžete pořídit i ostatní dříve uvedené velikosti (19, 21, 22, 27 nebo 30"). Objevují se zde i panely na základě TN technologie. Novinkou je řada "EcoView" z úsporným LED podsvícením. V této kategorii je kladen důraz na šetrnost vašeho zraku - Auto EcoView optimalizuje jas, EyeCare Utility časové upozornění uživatele na potřebu pauzy. Za zmínku stojí také řešení DUE (Digital Uniformity Equalizer) pro odstranění problémů s nehomogenitou barev na ploše monitoru. V jednom pracovním cyklu řeší algoritmus eliminaci jasových rozdílů i vyvážení reprodukce barevného odstínu, a to s ohledem na aktuální hodnotu vstupního signálu a pozici pixelu. Ceny jsou v rozmezí 22 000 až 75 000 Kč.

Video LCD
Z hlediska použitých technologií platí pro Video LCD monitory EIZO výše napsané. Zastoupena je PVA a IPS technologie zobrazení, počítá se zde s podporou Full HD rozlišení, HW kalibrací atp. Dostupné jsou výrobky 23-24" s velmi vysokou cenou 30 až 300 tisíc Kč.

Kancelářské LCD
Tyto modely jsou v nabídce ve velikostech obrazu 19, 22 a 24". Modelů není mnoho a většinou jde o TN panely s rozlišením od 1 280×1 024 px až po Ful HD. I přesto jde opět o kvalitní zobrazovače s mnoha zmíněnými funkcemi. Navíc můžeme přidat dosud nejmenovanou EcoView Index okamžité spotřeby zařízení a EasyUp pro flexibilní uzpůsobení viditelné plochy (PIVOT). Cenově je tato oblast příjemná, nejdražší kousek vyjde na přibližných 17 000 Kč.

Dotykové panely
Specifickou oblast tvoří dotykové monitory, jež jsou k dostání ve velikostech 15" (27 000 Kč), 17" (45 000 Kč) a 19" (cca 60 000 Kč). Dosahují maximálního rozlišení 1 280×1 024 px, kdy jsou vybaveny PVA případně TN panely. Vyznačují se především spolehlivou dotykovou kapacitní vrstvou a SlimEdge designem s tenkým rámečkem.

Lékařské LCD
Tyto modely nesou obchodní značku RadiForce a slouží pro digitální diagnostiku především v lékařství. Produktové řady jsou tvořeny monochromatickými i barevnými LCD panely s rozlišením 1, 2, 3 a 5 megapixelů. Jsou zde zohledněny nároky na vysoké hodnoty jasu a kontrastu a především možnost rychlé kalibrace podle definovaných norem. Na výstupu je zaručena výborná čitelnost a vysoce kvalitní zobrazení. Tomu odpovídají i vysoké ceny v řádech stovek tisíců. Využívá se zde i tzv. anti-glare povrchové úpravy.




Výrobce:LaCie
Odkaz na výrobce: http://www.lacie.com/
Další informace:recenze a aktuality na SHW
Společnost LaCie vznikla v letech 1989 se sídlem ve Francii. V dnešní době se jedná o předního výrobce počítačových periférií nezávislých na použité platformě (Windows, Linux, Macintosh) s originálním designem a vedoucími technologiemi. Především jde o nejrůznější pevné disky pro desktopové a notebookové systémy, síťová úložiště, RAID pole nebo profesionální zobrazovací panely. Její pobočky se nacházejí po celém světě, a to v USA, Kanadě, Japonsku, Austrálii, Evropě nebo Číně.

Mimo LCD monitory nabízí také kalibrační SW a HW nástroje, ostatně jako většina výrobců v tomto přehledu. Členění není nijak organizováno a vše je vyobrazeno na jedné rozsáhlé stránce. Výjimečnost těchto produktů je spojována s rozsahem barevné reprodukce nad úroveň 100 %. Obvyklé hodnoty pro gamut Adobe RGB (CIE 1976) dosahují až 123 %. Dále je to až 14bitová LUT tabulka a použitá technologie PVA. Dostupné úhlopříčky jsou 20, 24, 26 a 30" s podporou (Full) HD rozlišení. Maximem je 4,2 MP, což odpovídá údaji 2 560×1 600 obrazových bodů. Součástí balení je vždy stínítko, kalibrační SW, případně certifikát nebo kolorimetr. Ceny dosahují opět hravě 100 000 Kč, přičemž dolní hranice začíná u 30 000 Kč.




Výrobce:NEC
Odkaz na výrobce: http://www.nec.cz/
Další informace:recenze a aktuality na SHW
Pokud se zaměříme na naši primární oblast zájmu, NEC je v tomto ohledu jedním z předních světových dodavatelů technologií zobrazování v oblasti LCD, PDP monitorů a projektorů. Společnost disponuje bohatou nabídkou zobrazovačů od základních po profesionální, jako například velkoformátové monitory, grafické monitory pro barevně kritické aplikace, diagnostické panely pro zdravotnictví a plazmové systémy pro domácí kino. Její pobočky bychom nalezli na mnoha místech v Evropě, Japonsku etc.

Allround
Produktová nabídka LCD monitorů začíná u kategorie Allround. Jejím obsahem jsou TN panely s průměrnou dobou odezvy. Cenově se jedná o velmi přijatelné řešení pro nemovité spotřebitele (< 4 500 Kč). Úhlopříčky jsou zastoupeny od 15" přes 17 a 19" až po 22" monitory. Při pohledu na specifikace nenajdeme pro profesionálního uživatele žádné zajímavé informace.

Business
Následující třída dává tušit oproti předešlé řadu podstatných změn. I když v ní stále převládá technologie TN, setkat se můžeme také s kvalitnější PVA. K tomu jsou určité modely vybaveny výškově stavitelným stojanem pro lepší polohovatelnost. Lepší jsou i vlastnosti co se týká doby odezvy z šedé do šedé. Mimo výše uvedené úhlopříčky se přidávají některé další - 21, 24 nebo 26" s cenami do 20 000 Kč.

Entertainment
Následující řada je zastoupena nejméně modely s velikostí panelu 19, 22 a (2x) 24". Výhradně se jedná o panely s poměrem stran 16:10 s rozlišením 1 440×900 px, 1 680×1050 nebo 1 920×1 200 px. Cena nejlevnějšího kousku začíná na 5 000 Kč (TN technologie), nejdražšího končí na 26 000 Kč (matice MVA).

Professional
V této třídě se logicky už neobjevují dříve hojně zastoupené TN panely a na řadu se dostávají kvalitní PVA a IPS technologie. Od toho se také odvíjí konečná cena pro zákazníka, která se pohybuje v intervalu 12 až 60 tisíc Kč. Velikostně je zastoupena celá škála od "devatenáctek" po "třicítky". Také se zde setkáváme s pojmy barevný gamut Adobe RGB s hodnotou až 118 % (MultiSync LCD2690WUXi2) a HW kalibrace při "odemčené" LUT tabulce. Samozřejmostí je již zmiňovaná polohovatelnost stojanu a široké pozorovací úhly pro oba směry.

Public Display
Veřejné zobrazovače NEC si zakládají na perfektním obrazovém výstupu. Ten je dán především použitými technologiemi IPS a PVA. Jelikož nejsou určeny pro běžné prostory, jejich úhlopříčky dosahují až 80", kdy "nejmenší" řešení zastupuje model MultiSync LCD3210 (32") s přibližnou cenou 20 000 Kč. Nejdražší kousky stojí přes 1 500 000 Kč. U těchto displejů se počítá s podporou HD respektive Full HD rozlišení. Speciálními případy jsou výrobky Multeos M40/M46 s TV tunerem a řadou dalších funkcí.

Spectra View
V závěru se dostáváme k produktové řadě v podání kategorie SpectraView. Nabízí převážně dražší modely (25 až 140 tisíc Kč) v úhlopříčkách 19, 20, 21, 24, 26 a 30". Samozřejmostí jsou kvalitní technologie panelů (PVA, IPS) a tím i obrazové vlastnosti (pokročilá regulace teploty barev, 10bitová LUT tabulka). Také bychom měli uvést tzv. Toro Design, jenž je obdobou PIVOTu. Určitou specialitou SpectraView je dodání upevnitelného stínítka společně se zařízením. Dalo by se také napsat, že veškeré NECy disponují obecně velmi tenkými rámečky, což má jistě pozitivní vliv na jejich líbivý design.

Medical
V případě zobrazovacích systémů pro široké použití v lékařství nabízí NEC také slušnou porci výrobků. Jejich vlastnosti odpovídají obecně známým standardům (třeba DICOM) a jsou srovnatelné například s řadou EIZO RadiForce. Ze specifikací jsou pozorovatelné stejné prvky, rychlá HW kalibrace, nejkvalitnější zobrazovací technologie, anti-glare povrchové úpravy etc. Ceny se nám nepodařilo dohledat, ale nízké rozhodně nebudou.




Výrobce:Totoku
Odkaz na výrobce: http://www.totoku.com/
Další informace:-
Předposlední výrobce Totoku pochází z Japonska a specializuje se na elektronické produkty, s nimi související díly, elektroinstalační materiál a optické zařízení. Své hlavní sídlo včetně několika továren má v "zemi vycházejícího slunce". Několik dalších poboček má v různých koutech Země - tak například v USA, Evropě nebo Číně.

Při pohledu na nabídku v oblasti displejů je jasné, že primární odbyt tvoří medicínské zobrazovače, a to jak monochromatické (série MS a ME) tak barevné (CCLi a CCL). Druhou výrazně menší část tvoří LCD monitory dnes již přežitých úhlopříček (17, 18 a 19"). Ovšem jejich prodejnost v České republice není známa. Za to v první kategorii se to novinkami jenom hemží.

Přes 30 let inovací dělá z monitorů uvažované značky opravdový unikát. Lékařské zobrazovací systémy poskytují HW kalibraci a systém stabilizace jasu λ-Sentinel II. Tento tajuplný název ukrývá jasové čidlo před vlastní obrazovkou, jež sleduje a upravuje hodnotu jasu dle okolních podmínek. Tento prvek je součástí výše uvedených produktových kategorií kromě MS. Z dalších "vychytávek" můžeme zmínit 10bitovou LUT tabulku pro realizaci hladších odstínů šedé nebo λ-Uniformity Congruence pro dosažení velmi rovnoměrného podsvícení celé obrazovky. Jedná se o obdobu DUE u společnosti EIZO.

Mezi nebarevnými jsou dostupné až 5MP panely s úhlopříčkou 21,3" a kvalitní technologií obrazu. Menší kousky jsou v úhlopříčkách 18,1", 20,1". CCLi je zastoupena v rozlišeních 2-3 MP a disponují výše uvedenými technologickými prvky. Neuvěřitelné jsou zejména hodnoty jasu dosahující až 800 cd/m2. U CCL jsou běžné modely do 2 MP. Samozřejmě všechny odpovídají také mnoha zaběhnutým standardům (DICOM GSDF). Cenu jsme bohužel opět nedohledali. Ovšem medicínské a diagnostické LCD panely této značky patří k opravdové špičce.




Výrobce:ViewSonic
Odkaz na výrobce: http://www.viewsonic.com/
Další informace:recenze a aktuality na SHW
ViewSonic Corporation se zabývá výrobou zobrazovacích zařízení jako jsou CRT a LCD monitory, digitální rámečky či dataprojektory. Jedná se o přední společnost ve svém oboru, jež funguje od roku 1987. Dle podnikového vyjádření získaly její produkty v minulosti velké množství ocenění od nezávislých tištěných i on-linových zdrojů. My se zaměříme na LCD panely, jež se dělí do šesti skupin.

X Series
Zobrazovače z této kategorie jsou určeny pro náročné uživatele požadující vysoký výkon ve spojitosti s výjimečným designem. Nejvíce jsou zastoupeny 22" modely. Dále jsou zastoupeny úhlopříčky 19", 24", 26" a 28". Specialitou je u některých modelů integrovaný mikrofon společně s webovou kamerou. Vestavěné reproduktory jsou samozřejmostí. Řada výrobků nabízí také vysoké hodnoty svítivosti a kontrastu pro ostrý a přesný obraz v detailech. Spodní cenová hranice začíná na 5 000 Kč.

Pro Series
Představuje profesionální třídu displejů pro uživatele, kteří vyžadují nejvyšší výkon, vynikající podání barev, moderní ergonomii a rozsáhlou flexibilitu v otázce použitých konektorů (analog, digital, USB hub apod.). Mezi obvyklé prvky patří stavitelný podstavec ve všech směrech, technologie OptiColor pro bohatší sytost barev, vysoký kontrastní poměr, velmi rychlou odezvu GtG apod. Musíme se také zmínit o tzv. "Zero Bright Dot", jenž garantuje nula vadných (jasných) bodů. Je zde zastoupeno málo modelů (19", 22", 26") a překvapivě se dají pořídit za "levné" peníze kolem 10 000 Kč.

Graphic Series
Tato kategorie je směřována na uživatele pracující s daty grafické povahy. Nicméně se tyto produkty hodí i pro běžné firemní aplikace, kancelářské a domácí použití. Opětovně se zde setkáváme s možností polohovat obrazovku všemi směry, standardní odezvou, vysokým kontrastním poměrem a svítivostí. V nabídce jsou 17", 19", 20" a 22" modely. Cena nejdražšího modelu mírně přesahuje 10 000 Kč.

LED LCD
V dnešní době velmi populární kategorie představující LCD monitory s moderním LED podsvícením. Netřeba se však dále rozepisovat, protože zde nacházíme pouze jeden kousek, o němž jsme vás v minulosti informovali prostřednictvím aktuality.

Value Series
Jedná se o nejpočetněji zastoupenou třídu s výhodným poměrem cena/výkon. Použití je veskrze "smíšené" a modely Value Series se hodí pro data různé povahy (grafika, video, text apod.). Konkrétně můžete zakoupit 15", 16", 17", 19", 20", 22", 24" a 26" monitory, a to širokoúhlé i klasické 5:4.

Optiquest Series
Poslední skupina je zastoupena vždy po jednom 19-24" modelu, ovšem prodejnost v České republice jsme ani u jednoho nedohledali. Proto je netřeba zdůrazňovat.


Zdroje: Wikipedia.org, Color.org, reprodukce-barev.org, fotoroman.cz a výše uvedení výrobci.
reklama