reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Observatoř Arecibo zatím přežije se sníženým rozpočtem

21.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Observatoř Arecibo zatím přežije se sníženým rozpočtem
Ikonická observatoř Arecibo zažila v poslední době velké bouře, a to ty přírodní i finanční. Z posledního hurikánu Maria, který pustošil Portoriko v září, vyšla ještě dobře a nyní dostala i příslib financí. Jenomže těch nebude dost, a tak se hledá sponzor.
Dobrá zpráva tedy je, že americká National Science Foundation (NSF) přislíbila další finance pro příští roky, takže se počítá s dalším provozem Areciba, jenž byl v ohrožení. To přitom prošlo 20. září jinou zkouškou, kterou mu připravil hurikán Maria, jenž sklátil 29metrovou anténu a létající trosky s dalším materiálem vytvořily několik děr v hliníkovém plášti. Celkové škody ale přesto nejsou velké a nebude tak nákladné je napravit, však Arecibo za svou 54letou existenci muselo čelit mnoha vrtochům karibského počasí. 


Před týdnem prošlo Arecibo další bouří, kterou zase připravila organizace NSF, hlavní to zdroj financí. Podepsán byl Record of Decision for Arecibo Observatory obsahující plán financování Areciba pro příštích pět let, z nějž je jasné, že se bude muset hledat další zdroj financí. Do této doby NSF zajišťovalo asi dvě třetiny prostředků pro provoz zařízení, čili 8,2 milionů dolarů. To bude sníženo na pouhé 2 miliony a zatím není jasné, odkud se vezme zbytek. Vzhledem k pokračujícímu financování ze strany NSF by tu ale nějaký měl být. 

Arecibo se přitom díky svému 305m talíři zasloužilo o velké objevy a donedávna bylo také největším zařízením svého druhu, než byl dokončen 500metrový čínský FAST, ale i ten má své problémy. Už v roce 1967 jsme díky Arecibu zjistili, že Merkur se otočí jednou za 59 našich dní a ne do té doby udávaných 88 dní. V roce 1974 Arecibo objevilo první binární pulsar, což nakonec vedlo k udělení Nobelovy ceny za fyziku, pak vytvořilo první radarové mapy povrchu Venuše, zachytilo první přímý snímek asteroidu (4769 Catalia) a umožnilo vytvořit jeho 3D model a v 90. letech objevilo vůbec první exoplanetu u pulsaru PSR 1257+12, čímž odstartovala nová éra hledání cizích světů. I v novém tisíciletí observatoř měla čím přispět, a to třeba právě v minulém roce, kdy objevila první opakující se FRB (Fast Radio Bursts), což vyloučilo teorii, že ty vznikají pouze při katastrofických explozích. 

Nicméně využití Areciba v posledním desetiletí přeci jen klesá a finance se ztenčují, což potkalo i jiná zařízení, jako třeba Green Bank Observatory v Západní Virginii. Díky tomu se ale může najít více financí pro nová zařízení, jako právě stavěný Large Synoptic Survey Telescope v Chile. Francisco Córdova, ředitel Areciba, je ale s rozhodnutím NSF spokojen.

Zdroj: Astronomy


reklama