reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Obsidian Entertainment ukázali RPG The Outer Worlds, naváže na slávu Falloutu?

11.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Obsidian Entertainment ukázali RPG The Outer Worlds, naváže na slávu Falloutu?
Lidé z Obsidian Entertainment nás už vícekrát přesvědčili o svých kvalitách. Přišli především s kvalitními cRPG jako Pillars of Eternity nebo Tyranny, ovšem nyní už tento koncept opouští, alespoň do jisté míry. Přesouváme se do plného 3D a do vesmíru.
Obsidian Entertainment si zaslouží velké uznání stejně jako Larian Studios, a to za pozvednutí zašlé slávy herního žánru cRPG a za ním stojících titulů Baldur's Gate, Icewind Dale či Planescape: Torment. Ukecané RPG hry s rozvětveným příběhem a takticky pojatými souboji ostatně patří mezi to nejlepší, co herní svět potkalo a my se můžeme jen těšit na to, co dalšího nám Obsidian připraví, i když ten už s vývojem hry The Outer Worlds žánr cRPG opouští. Může to být průšvih, ale také start nové série, které nám zase připomene jiné modernější RPG tituly. Bude to záviset i na Microsoftu, který si nedávno zařadil studio Obsidian Entertainment do svého portfolia a vedle něj mimochodem i inXile Entertainment, autory hry Torment: Tides of Numenera, duchovního nástupce zmíněného Planescape: Torment. 
 
 
Když se podiváme na okolní screenshoty, tak je jasné, že si můžeme zatrhnout hesla sci-fi, 3D z vlastního pohledu, RPG a otevřený svět. Co se ale dozvíme z oficiálně dostupného popisu?
 
 
Obsidiani jednak zopakovali to, co jsme od nich už slyšeli: žádné lootboxy či mikrotransakce v našem novém titulu. Už to tedy zaznělo, ale je dobře, že i po akvizici ze strany Microsoftu to slyšíme opět. 
 
Z dostupných screenshotů by se dalo určit, že půjde o střílečku s prvky RPG, ale to bychom se velice unáhlili. Zasvěceným stačí říci, že na hře pracuje také Timothy Cain a mohou mít jasno. Ostatním můžeme připomenout, že Cain stojí jako jeden z hlavních mužů za původním titulem Fallout (producent, kreativec i programátor). Na Steamu už ostatně je video a z grafického stylu hry je Fallout cítit na kilometry, no a kdyby to snad někoho netrklo, máme tam i výslovně napsáno, že na hře pracují i autoři her Fallout. 
 
The Outer Worlds nám vedle systému známých perků nabídnou i ruku v ruce jdoucí Flaw, což jsou perky naruby, díky jejichž využití budeme moci na druhou stranu získat právě i výhody. Budou tu také tolik potřebné NPC s vlastními příběhy a motivací a samozřejmě také hlavní herní příběh, jímž budeme procházet různými cestami na základě vlastních rozhodnutí. 
 
 
Fanoušci Falloutu tak už pomalu mohou začít slintat, protože studio Obsidian skutečně má kapacity na to, aby přišlo na svět s RPG, které Bethesdě ukáže, co hráči opravdu chtějí. Zajímavý by měl být právě systém Flaw, který počítá s tím, že každý má své chyby a tyto chyby nemusí být vždy na škodu. Nebudeme si prostě pěstovat supermana, ale postavu s pozitivy a negativy a můžeme připomenout, že negativní perky nabídl třeba i letošní český Kingdom Come. 
 
Zde to ale bude trošku jiné. Například tu máme jako potravu pro naše hlavně jisté Raptidony. Pokud je necháme nás napadat až příliš často, můžeme "chytit raptifóbii", což znamená nevýhodu při boji s nimi, ale na druhou stranu s tím přijde i jiný, pozitivní perk. 
 
 
A kde se vůbec budeme pohybovat? Jde o jistou korporátní kolonii Halcyon tvořenou dvěma planetami na okraji galaxie, kterou tak provozuje a vládne v ní jistá firma. Ta ovládá vše až na původní monstrózní potvory, které na planetách zůstaly poté, co se nepovedlo zcela úspěšně dokončit jejich terraformaci. Pohybovat se tak budeme na planetách i v blízkém vesmíru včetně stanic. Hra vyjde někdy v příštím roce. 
 


reklama