reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OC rámeček pro Ryzen 3000: až o 7 °C nižší teploty

16.3.2020, Jan Vítek, aktualita
OC rámeček pro Ryzen 3000: až o 7 °C nižší teploty
Der8auer se zaměřil na téma přetaktování procesorů Ryzen 3000, s čímž je spojeno jejich efektivní chlazení. Přišel proto s rámečky Ryzen 3000 OC Bracket AIO Ryzen 3000 OC Bracket Custom, které mají zefektivnit zvláště vodní chlazení.
Ryzen 3000 OC Bracket AIO a Ryzen 3000 OC Bracket Custom od Der8auera mají tak za úkol zajistit co nejlepší přenos tepla z čipů v procesoru do vodního bloku chladičů. Jde tak o rámečky, které slouží k montáži chladičů na procesor a umožní uživateli to, aby si jejich umístění mohl přesně vyladit. První jmenovaný produkt je určen konkrétně pro AIO chladiče, čili takové, které se dodávají již hotové s uzavřeným vodním okruhem a druhý je určen rovněž pro vodní chladiče, ale klasického typu, které si uživatel sestavuje sám a které zpravidla nemají ve vodním bloku integrovanou pumpu. 
 
 
Čili v tomto případě jde především o co nejlepší kontakt v tom ideálním místě, čili tam, kde jsou pod heatspreaderem umístěny samotné čiplety, či ve většině případů jeden čiplet. Dva čiplety mají pouze procesory Ryzen 9 3900X a 3950X s dvanácti a šestnácti jádry. 
 
Ryzen 3000 OC Bracket AIO a Ryzen 3000 OC Bracket Custom tak umožní v principu jednoduchou věc, a to zvolit si přesné místo, kde bude střed vodního bloku, jenž by měl nejlépe odvádět teplo. Jde ovšem především o takové vodní bloky, které mají až příliš malou základnu a nedokáží pokrýt celý heatspreader. Mohou tak vznikat situace, kdy je prostor nad částí čipletu či čipletů prázdný, a to samozřejmě krom heatspreaderu, což pochopitelně není ideální. Pokud ale někdo má k dispozici takový vodní blok, který dokáže bez problémů a s rezervou pokrýt celý heatspreader, ten asi nemůže očekávat výrazné zlepšení, i když i v takovém případě může pečlivé umístění středu vodního bloku přímo nad čiplety být užitečné. 
 
Jak je vidět z fotografie, k samotnému montážnímu mechanismu dostaneme také kovové šablony, které nám pomohou zaměřit přesné umístění I/O čipu a čipletů pod heatspreaderem. 
 
 
Der8auer hlásí, že touto optimalizací si můžeme snížit teploty až o 7 °C, což je s ohledem na to, že jde jen o vyladění pozice vodního bloku, vskutku dost. Rámečky byly také testovány na cca 30 modelech desek s X570 a na několika vodních chladičích. K zakoupení jsou na Caseking.de (viz odkazy nahoře) a zaplatíme za ně 30 eur. Na jejich produktových stránkách také najdete seznam kompatibilních desek, nicméně lze očekávat, že by neměl být problém s montáží i na neotestované modely. 


reklama