reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Očekává se příchod dvoučipové grafiky AMD. Bude to R9 295X2?

17.3.2014, Jan Vítek, aktualita
Očekává se příchod dvoučipové grafiky AMD. Bude to R9 295X2?
Společnost AMD začala netradičním způsobem kontaktovat redaktory známých zahraničních serverů věnujících se testování hardwaru a z jejího jednání lze usuzovat, že chystá novou dvoučipovou grafickou kartu. Co to ale bude?
AMD začlo rozesílat obálky s označením Top Secret, v nichž jsou upravené fotografie adresátů. Ti jsou na nich vždy naklonováni ve dvojici a doprovodný text říká: "Souhlasili byste, že dva jsou lepší než jeden?". Logicky z toho můžeme usuzovat, že AMD si chystá nějakou grafickou kartu, která bude vybavena dvěma čipy a přímo se nabízí dva její nejvýkonnější Hawaii, čili Radeon R9 290X.




- dvoučipový speciál Asus Ares II s hybridním chlazením -


Otázkou by pak bylo, jakým způsobem chce AMD skloubit dva takové čipy, neboť ty jsou velmi náročné na energii a dle toho vypadá i jejich výdej odpadního tepla. AMD by tak muselo zajistit buď velmi kvalitní a přiměřeně tiché chlazení, třeba jako má speciální model Ares II od firmy Asus, nebo se nabízí využití slabším a ne tak "žravých" čipů, třeba R9 290 nebo ještě slabší verze. Jenomže pak by šel dolů i výkon.

Novější zprávy udávají, že nová dvoučipová karta AMD skutečně je v přípravě a měla by dostat označení Radeon R9 295X2. Skládat se má ze dvou čipů generace Hawaii s taktem, který nepůjde pod 1000 MHz a také se mluví o tom, že AMD využije hybridní chlazení, tedy kombinaci vzduchového a vodního. To vše ukazuje na to, že by karta měla nabídnout především co nejvyšší výkon, jemuž bude vše podřízeno. A dá se předpokládat, že tu bude ventilátor pro chlazení pamětí, napájecích obvodů a samotná GPU budou chlazena vodním blokem a radiátorem. Pro instalaci takovéto karty pak bude nejspíše potřeba jedna 120mm pozice pro skříňový ventilátor a to relativně blízko, aby k ní dosáhly hadičky.

Počkáme si tedy na případné oficiální vyjádření a představení produktu.

Zdroj: techPowerUp
reklama