reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Od AMD odchází Jim Keller, hlavní architekt Zenu

21.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Od AMD odchází Jim Keller, hlavní architekt Zenu
Procesorový guru Jim Keller, který pro AMD již v minulosti vyvinul procesory s architekturou K7 a K8, odchází od firmy. Co to znamená pro Zen a máme se vůbec o novou generaci procesorů AMD obávat?
Jim Keller měl tedy v uplynulých měsících v AMD na starosti vývoj procesorové generace Zen, na což ale samozřejmě nebyl sám. Dal ale dohromady skupinu zkušených pracovníků, které vedl jako Chief Architect of Microprocessor Cores. Společnost AMD k jeho odchodu vydala prosté prohlášení, v němž se dočteme, že Jim Keller odešel za dalšími příležitostmi, což může znamenat jen to, že jeho práce v AMD na procesorech Zen prostě skončila a zbytek vývoje již snadno proběhne i bez něj. K tomu AMD ještě dodalo, že Jim pomohl vytvořit silný tým, který má před sebou už jen finální fázi vývoje Zenu a s ním spojených procesorů a jiných produktů. Čili AMD už Jima nejspíše nepotřebuje a ten by ve firmě už neměl co na práci.





Přítomnost Jima Kellera při vývoji nové procesorové architektury vzbuzovala velké naděje, však právě on stojí za procesory AMD s architekturami K7 a K8 a první nativní architekturou x86-64, což vytvořilo zlaté období firmy AMD. Keller ovšem později odešel k firmě Apple a pomohl jí s výrobou čipů A4 a A5, aby se v roce 2012 zase vrátil k AMD, aby pracoval na architektuře Zen. Na té tedy pracoval po dobu tří let a nyní můžeme jeho odchod vidět tak, že Zen už je v podstatě hotový a v dohledné době by AMD mělo začít tvořit první vzorky. Svým způsobem je to tedy dobrá zpráva.

Společnost AMD také prohlásila, že odchod Kellera nijak neovlivní dosavadní plány a roadmapy. První zkušební kusy procesorů se tak mají objevit v příštím roce a někdy k jeho konci by se mohly začít prodávat první modely. Zbytek jejich vývoje si vezme na starost dosavadní CTO AMD, Mark Papermaster, na němž tedy je, aby dokončil vývoj jednoho z nejdůležitějších produktů v historii jeho firmy.





A pokud by vás snad zajímalo, jak vypadají lidé stojící za architekturou Zen, zde jsou.

Zdroj: KitGuru
reklama