reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Od FX-8000 po Zen 3: jak se změnil výkon CPU od AMD během devíti let?

1.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Od FX-8000 po Zen 3: jak se změnil výkon CPU od AMD během devíti let?
Server Techspot si vzal na pomoc celkem pět procesorů firmy AMD, které představují vývoj nabídky této firmy během devíti let. Začíná se tak procesorem FX-8350 a končí pak moderním Ryzenem 7 5800X. 
Na Techspotu tak proběhl test týkající se vývoje výkonu konkrétně osmijádrových procesorů firmy AMD, i když starý FX-8350 můžeme brát za osmijádro jen s velkou rezervou a kdekdo by jej označil spíše za čtyřjádro s takovým trošku lepším SMT. Ostatně firma AMD byla kvůli tomu, že běžně označovala své Bulldozery za až osmijádrové procesory, dříve žalována a sama se poté raději odhodlala k vyrovnání s protistranou, jíž zaplatila 12,1 milionů dolarů. 
 
 
Výkon zvolených procesorů je pochopitelně ovlivněn i jejich platformou, což v případě FX-8350 znamená využití pamětí DDR3, a to standardních 2400MHz modulů. A že je FX-8350 v podstatě čtyřjádrový procesor, rozhodl se autor testu omezit i ostatní testované, a sice Ryzen 7 1800X, 2700X, 3800X a 5800X rovněž na čtyři jádra, ovšem s SMT. FX-8350 tak pracuje ve výchozí konfiguraci, ovšem to neznamená, že byly vícejádrové procesory v testu zcela ignorovány. Máme v něm totiž také Ryzen 5 5600X a Ryzen 9 5950X ve výchozím nastavení. 
 

 
Výsledky tak ukazují především srovnání herního výkonu procesorů uměle omezených na 4C/8T a aby bylo zřejmé, zda a jak moc je výsledný výkon v dané hře takovým omezením ovlivněn, máme tu další dva výsledky. Všechny procesory tak pracovaly na 4,2 GHz, a to až na Ryzen 7 1800X, který takový takt nezvládl a skončil na 4,1 GHz.
 
Testovalo se především na aktuálních náročných hrách jako Watch Dogs Legion, Shadow of the Tomb Raider, Cyberpunk 2077, Assassin’s Creed Valhalla, apod. Je tu vidět jednak obrovský skok mezi generací FX a prvním Ryzenem a pak postupný další růst, přičemž mezi prvními dvěma Ryzeny dle očekávání není rozdíl takový, jaký přinesly až generace Zen 2 a Zen 3. 
 
Vedle toho můžeme také sledovat, že svůj smysl už mají také dvě fyzická jádra navíc, jak ukazují výsledky Ryzenu 5 5600X, ovšem dalších deset jader už moc výkonu navíc nepřinese. FX-8350 už přitom nelze považovat za vhodný procesor pro moderní hry, ostatně jeho snímkovací frekvence se už začala propadat i pod 50 FPS a nepoměrně lépe je na tom už první generace Zenu, i když je třeba brát v potaz i to, že právě Ryzen 7 1800X v testu funguje na vyšších taktech, než jaké by měl mít obvykle nastaveny. 
 
Především se ale ukazuje, jaký pokrok AMD učinilo v poslední dekádě, a to bychom do ní mohli zařadit ještě i budoucí modely Zen 3 s V-Cache, které slibují další nezanedbatelný nárůst výkonu právě i ve hrách.  


reklama