reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Od Sagittaria A* přišel záhadný silný záblesk

13.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Od Sagittaria A* přišel záhadný silný záblesk
Sagittarius A* dobře známe jako supermasivní černou díru naší vlastní galaxie, a jako taková je pod stálým dohledem astronomů, kteří nedávno zaznamenali silný záblesk. Dle prvotních informací to mohla být blízká hvězda, ale to bylo už vyvráceno.
Silný záblesk tak měla dle prvotních informací způsobit také dobře známá hvězda S0-2, jejíž sledování nedávno přispělo k dalšímu potvrzení toho, že Einsteinova obecná teorie relativity stojí na pevných základech. Po dvou a půl hodinách sledování ale začalo být zřejmé, že záření přichází ze samotného Sagittaria A* (Sgr A*), ve svém maximu přitom bylo v infračerveném spektru 75x silnější než obvykle. 
 
 
Ihned nás tak může napadnout prostá věc, že si Sgr A* smlsnul na něčem velkém, čili že si přitáhl nějaký velký objekt či objem materiálu, který se na prahu u horizontu událostí nakrátko rozsvítil, takže co se o tom můžeme dozvědět? 
 
 
Na Sgr A* neustále (samozřejmě v rámci možností) dohlíží WM Keck Observatory na Havaji provozovaná Kalifornskou univerzitou a my se můžeme díky tomu podívat na onen záblesk v krátké animaci. Tuan Do, který záblesk mohl živě pozorovat, k tomu uvádí, že ten mohl být těsně před tím ještě silnější, než mohlo začít noční pozorování. 
 
Do tak může se svými kolegy spekulovat o tom, čím byl způsoben. Je jasné, že samotná černá díra to být nemohla, neboť z ní nevychází žádné sledovatelné záření. Pozorovat můžeme pouze to, jak jsou její obrovskou gravitační silou přitahovány blízké objekty, jež jsou pak roztrhány a zahřáty tak, že začnou zářit v různých spektrech. Takže i dle astronomů jde rovněž o to, že do gravitační studni Sgr A* spadl velký a kompaktní kus hmoty. 
 
Kde se ovšem mohl vzít? Ihned na ráně je právě zmíněná hvězda S0-2, která kolem černé díry oběhne jednou za 16 let a přibližuje se na vzdálenost až 120 AU. Je tak sice od Sgr A* 120x dále než Země od Slunce, jenomže my obíháme kolem jednoho, zatímco S0-2 kolem objektu, který má hmotnost přinejmenším čtyř milionů Sluncí. Je tak možné, že gravitace černé díry tuto hvězdu při jejím těsném průletu zbavila části hmoty, kterou si pak ze vzdálenosti cca 17 světelných minut přitáhla k sobě. 
 
Ovšem na to by ještě mohlo být moc brzy, však materiál nepoletí přímo do černé díry, ale bude se k ní spíše spirálovitě přibližovat. Druhým podezřelým je tak plynové mračno G2, které se kolem černé díry prosmýklo už v roce 2014. Od té doby nebylo zaznamenáno nic, co by naznačovalo, že si Sgr A* utrhl kus z G2. Možná se na to díváme ale právě nyní. 
 
Na černou díru se pochopitelně také ihned zaměřily další observatoře, takže se časem možná dozvíme více.
 


reklama