reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
30.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Corning je znám svým odolným sklem Gorilla Glass, který najdeme na mnoha telefonech a dalších mobilních zařízeních. Nejnovější generace Victus 2 si má lépe poradit se stále většími a těžšími telefony, má také zvládat pád na beton.
coremar (429) | 1.12.20229:35
Lidičky, jsou to testy výrobce... Musím říkat víc? Přece nebudou prezentovat, jak je jejich produkt prakticky stejný jak jejich reálná konkurence, to se jim nehodí. ­(vzpomeňme na Intel s jeho ­"mrazákem­" schovaným za stolem...­)
Odpovědět1  2
Milan Šurkala (4490) | 1.12.202210:20
Prakticky stejný, a proto se nerozbil ani při více než 4násobně větší energii dopadu, zatímco konkurenční sklo ano.
Odpovědět2  2
coremar (429) | 1.12.202211:20
A kterou konkrétní konkurenci zkoušeli? Nějakou no­-name čínu? Kde je jasně znázorněný nesestříhaný test? Kde jsou testy skel od VŠECH konkurenčních výrobců? Nic ve zlém, ale jen blázen věří takto neobjektivním testům výrobce, který tím pouze prezentuje marketing...
Odpovědět2  1
Eskymak (1057) | 1.12.202212:59
Ani nevíme, v kolika pokusech to konkureční sklo prasklo. Ukážou nám pochopitelně ten jeden...
Odpovědět0  1
Mě by jen zajímalo, jestli tamta osoba na prvním videu je chlap nebo baba? Nedokázal jsem to rozklíčovat.
Odpovědět1  1
Jardadoma (1502) | 2.12.202217:06
Chceš se množit? Bude to víc jak z poloviny holka.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 1.12.20220:46
Chtěl bych vidět pád rohem mobilu na beton. Tohle mě nepřesvědčilo. Přitom stačí koupit betonovou dlaždici a mobil držet dvěma prsty v rohu mobilu a pustit aspoň z metru.
Odpovědět2  0
Milan Šurkala (4490) | 1.12.20227:25
A jak zajistíte, aby při takovém pádu spadl přímo na roh? Ty testy potřebují být nějak standardizované.
Odpovědět2  2
ensidia (106) | 1.12.20228:55
Tak ono postavit nějaké vedení aby padal na roh není zas tak těžké. Ale jejich test je dost od reality. Padá přesně na placku, na hladkou i když drsnou plochu. Taky se dá udělat krásně objektivní test. Vezme se 100 a 100 telefonů polepí se. A každý vyhodí z okna v prvním patře. Pokud se dostanou aspon na 60­/40 pro to jejich super sklo. Půjdu si ho koupit.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4490) | 1.12.20229:21
"Tak ono postavit nějaké vedení aby padal na roh není zas tak těžké. ­"

To ale zase může ovlivnit konstrukce rohu telefonu. Každopádně je vidět, že standardní sklo prasklo při poloviční výšce, očividně to kvalitnější je.

" Vezme se 100 a 100 telefonů polepí se. A každý vyhodí z okna v prvním patře. Pokud se dostanou aspon na 60​­/40 pro to jejich super sklo. Půjdu si ho koupit.­"

Tohle ale není sklo, které si Vy sám nalepujete na telefon. Tohle je sklo, které používají sami výrobci telefonů. To už s telefonem dostanete.

"Ale jejich test je dost od reality.­"

To, že nepadá tak, jak je běžné, ještě nemusí nutně znamenat, že tu realitu nereflektuje.
Odpovědět3  2
Eskymak (1057) | 1.12.202212:58
Tak budete mít ochranu, která je v laboratoři lepší než jiná ochrana, ale v praxi nebude žádný rozdíl, protože ve skutečnosti telefony nepadají tak jako v laboratoři. Jaký je tedy reálný přínost takové lepší ochrany?
Odpovědět5  2
ensidia (106) | 1.12.202213:20
Přesně tak, já používám flip pouzdra takže jsem ještě sklo nikdy nerozbil. Ale už jsem viděl desítky rozbitých telefonů s tím to sklem alias jeho starší verzí. A je to dost diskutabilní jestli to vůbec funguje, a není to jen proti poškrábání. A takových nebojím se říct faikových ­(umělých­) testů si může udělat každý. At udělají test na průraznost, v krutu, pádové zkoušky ale odstupnované a i s konkurencí v nesestříhaném videu. Jinak at si kus toho obyčejného plexi v hodnotě 30 centů nechají. Každého věc, at si třeba každý koupí čistící hadřík od applu za 500kč když si myslí že je lepší než ten za 19kč. :D
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (4490) | 1.12.202213:23
Ale Vy si pořád neuvědomujete, že tohle je test skla, ne telefonu. Jestli chcete vědět, zda telefon s tím sklem vydrží ten pád, tak to se pak musíte dívat na specifikace, které uvádí výrobce telefonu, ne výrobce skla ­(třeba to, že bude splňovat standard MIL­-STD­-810G a podobné­). Na to jsou pak jiné testy, které už zkoušejí konkrétní telefon a v některých detailech odpovídají např. tomu, co tu bylo v diskuzích navrhováno.

Je prostě potřeba rozlišovat test skla a test jeho praktického nasazení v jednom konkrétním telefonu. Příklad. Toto sklo třeba vydrží o XY % větší pád než předchozí generace. Tento test to prokáže. Stále je však možné, že nové sklo v telefonu ABC vydrží méně než v telefonu XYZ se starým, protože telefon má jinou konstrukci, která přebije výhodu nového skla ­(ale nové sklo v ABC vydrží více než staré sklo v ABC­). Ale stejně tak to může být i naopak. Každopádně se na základě takového testu dá předpokládat, že kdybyste různé telefony ­(protože jako výrobce skla nikdy nevíte, komu všemu to do kterých všech telefonů budete prodávat­) vybavil novým sklem, tak množství popraskaných displejů bude nižší.
Odpovědět1  1
ensidia (106) | 1.12.202214:24
Já to přesně chápu. Je ale třeba pochopit že test samotného skla je irelevantní bez vypovídající hodnoty. To je jak testovat pneumatiku bez auta, všem je putna jak se chová bez dynamického zatížení autem. Takže vytipovat 10 druhý telefonů s různými rozměry a váhou a testujeme tak jak jsem třeba popsal nebo podobně. Pak se můžeme bavit, jestli je to k nečemu. A pak bych chtěl vidět rozdíl. Už chápete proč to video je blbost? Nebo jen marketingový tah, který se tváří že je k něčemu.
Odpovědět2  1
ensidia (106) | 1.12.202214:37
Když to přeženu, to sklo ať je klidně neprůstřelné, co v ohybu vydrží aj 10000N, s tvrdostí diamantu. Ale plní funkci, jen proti poškrábání. Když telefon spadne jakkoliv než ideálně a končí to stejně. At už tam to sklo není, je od výroby­/ sám nalepím nebo je od jiného výrobce.
Já jen tvrdím: Že mě zajímá jestli to vůbec funguje, jestli je rozdíl mezi těmi skly, a případně jaké. To jejich video, kde prezentují novinku. Je bez faktů, bez údajů, prostě bez čísel, bez náznaku něčeho renomovaného. Prostě nemám rád když někdo něco tvrdí, ale nedoloží to fakty.
Odpovědět2  1
Milan Šurkala (4490) | 1.12.202216:07
"Já to přesně chápu. ­"

Nemám ten pocit. Je to test skla, ne přímo jeho použití ve výrobku. To sklo se bude použít na displeje telefonů, displeje chytrých hodinek, nejspíš jako ochrana čoček fotoaparátů na telefonech, na displejích některých notebooků,... Těch použití jsou desítky. Tady se simulovalo použití na něčem, co má rozměry a hmotnost telefonu. Ale musí se to nějak standardizovat.

Chápejte, pokud chcete nastavit takovou argumentaci, jakou nastavujete, tak sám jejím zdůvodňováním, proč je platná, potvrzujete, že je k ničemu. Jak to chcete otestovat, aby se to dalo opravdu srovnat? Jaký je ten správný úhel pádu na roh? Uvědomujete si, že v každé ose x, y a z máte 360°? Kdybyste to chtěl otestovat pro každou kombinaci z nich po stupňových krocích ­(drtivá většina z nich padá na nějaký roh­), tak je to 46,7 milionů kombinací. Uvědomte si, že pokud třeba chytnete telefon na výšku a pootočíte ho o 45°, tak výsledek testu už nebude nutně platit pro úhel 60°... A teď máte desítky různých telefonů. To je nesmysl to takto testovat.

A především, výrobce testuje odolnost skla, ne odolnost jeho aplikace ­(protože ta může být různorodá­). Já Vám rozumím, co Vám vadí, ale takhle to prostě nemůže fungovat. Potřebujete nějakou standardní situaci, přesně dané podmínky a na tom to vyzkoušet ­(což má ale i nevýhodu v tom, že se na testovací podmínky dá optimalizovat, velmi dobře to vidíme třeba u aut­). Kdybyste to měl zkoušet tak, jak navrhujete, tak by to 1­) trvalo strašně dlouho 2­) mělo obrovské náklady 3­) výsledné řešení by bylo příšerně drahé 4­) prskal byste, co za peníze za takovou blbost ti vydřiduši zase chtějí.

Jak už tu bylo řečeno s těmi pneumatikami, které jsou dobrým příkladem. Můžete vymyslet lepší pneumatiku, otestovat to, že je to lepší než předchůdce. Ale to Vám nezaručí, že Dacie s nimi projede zatáčku lépe než BMW, nicméně to, že jí neprojede rychleji, současně ani neznamená, že nedošlo ke zlepšení.

Zajímají­-li Vás technikálie, ty jsou k dispozici https:­/­/www.corning.com­/microsites­/csm­/gorillaglass­/PI_Sheets­/Gorilla_Glass_Victus_2_PI_Sheet.pdf
Odpovědět1  0
Jirka-77 (1118) | 1.12.202211:19
Pro porovnání skel mezi sebou, jako jen relativní hodnota můžou být testy ok, ale chtěl bych vidět tu ­"absolutní­" hodnotu že konkrétně vydrží aspoň z metrové výšky pád rohem na beton, což je situace kterou já potřebuju aby přežil a když mám zkušenost že sklo nepomůže tak už ho několik let nepoužívám a mám jen silikonový obal a dávám víc pozor.

Jak bych zjistil že spadl na roh? Podle mě lehce. Když držím mobil v rohu mezi dvěma prsty, tak to už samo funguje jako pant a mobil visí hezky úhlopříčkou kolmo k zemi dost přesně. Když povolím, vyklouzne a nemá důvod se otáčet nebo nějak naklánět než doletí z metrové výšky na zem. Pro důkaz stačí zpomalené video.

Pro přesné laboratorní porovnávání při výrobě skla a´t si používají metody jaké jim nejlíp vyhovují, ale pro mě jako uživatele který se bude rozhodovat, jestli opět začít skla kupovat, potřebuju vědět, že sklo displej ochrání při tom drsném nárazu, jinak ho nechci i když je nejlepší jaké kdy existovalo.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (4490) | 1.12.202211:37
"Když držím mobil v rohu mezi dvěma prsty, tak to už samo funguje jako pant a mobil visí hezky úhlopříčkou kolmo k zemi dost přesně. Když povolím, vyklouzne a nemá důvod se otáčet nebo nějak naklánět než doletí z metrové výšky na zem.­"

To by se muselo držet v nějakých kleštích, jak ukazuje jedno z těch videí. Nicméně byste testoval robustnost telefonu více než robustnost skla.

"pro mě jako uživatele který se bude rozhodovat, jestli opět začít skla kupovat, potřebuju vědět, že sklo displej ochrání při tom drsném nárazu, jinak ho nechci­"

Ale to s tím nemá moc společného, jak si chcete kupovat znovu něco, co jste si už koupil a máte to tam? Tohle sklo je to sklo, které na tom telefonu už bude, ne to, které na něj nalepíte. Gorilla Glass je zpravidla to hlavní sklo displeje telefonu, které už budete mít, když si telefon koupíte. Pro zákazníky je to tak spíše informace o tom, že už tam mají mít poměrně robustní sklo displeje, které by ­(teoreticky­) nemělo být potřeba tak moc chránit dalším sklem, když má být samo o sobě odolné.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 1.12.202212:19
Kleště: Já myslím že prsty té hezké laborantky stačí, ruku přitom stranou u malíčku přitisknu na stěnu se stupnicí výšky, mobil pak visí 5 cm od stěny, ale může být o půl cm v nesprávné výšce, což uživatelům nevadí, ale pokud by to vadilo při výzkumu, můžou stejně dobře držet mobil ty kleště např mezi dvěma gumovými kuličkami, což zajistí že se mobil udrží a přitom spolehlivě otočí přesně úhlopříčkou k zemi pro opakovatelné měření.

Že jde o sklo displeje a ne doplňkové jsem si nevšiml, to jsem nedával pozor. V tom případě je to jiná situace, ale pak se stejně tak potřebuju rozhodnout jestli mobil pád vydrží, nebo mám další sklo přikoupit aby to zachránilo, nebo to možná je tak, že i když ho přikoupím, tak ani obě super skla mobil nezachrání. Teď nevím, tak jen hádám že mnou popsaný praktický příklad pádu rohem na beton z výšky kapsy nevydrží ani s přídavným sklem, silikonový obal teda nemůžu sundat, přídavné sklo řešit nebudu, ale musím dál dávat pozor aby mě nespadl na zem.

Takže jsem rád že sklo vydrží větší náraz, ale zatím se tím pro mě nic nemění v ochraně mobilu a jeho výběru aby měl mobil sám okolo plastový rámeček a silikon navíc.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1254) | 1.12.20229:29
Taky jsem si říkal, aha proto jim vychází tak odolné. Bo ho testují takto, pokud vím tak k velmi častému poškození dojde právě pádem na roh. Nevím jak moc je odolný victus, mám s21, ale než mi dorazilo ochrané sklo tak tam mám velmi drobný škrábanec, a to se k mobilu chovám velmi slušně.
Odpovědět0  0
Cemada (1210) | 30.11.202221:47
Bych parafrázoval hlášku z Pelíšků: ­"To bylo málo.­" :­-D

Nejsou větším problémem pády na hranu než na celou plochu? Ono to tedy na celou plochu asi nepadlo, ale by to k tomu blízko.
Šance, že to padne na zem takhle je o dost menší, než když to půjde na hranu pod větším úhlem.

Jinak tedy upřímně nevím, co lidi s těmi telefony dělají.
Mám třetí dotekáč a kritické pády ­(beton, asfalt, dlaždičky apod­) všech tří mobilů dohromady ­(7­-8 let?­) bych spočítal na jedné ruce. Otlučené hrany těla ano, prasklé sklo žádné.
Odpovědět0  0
Eskymak (1057) | 30.11.202221:32
Smirklový papír není beton. Takhle hladký beton na ulici určitě nenajdete. A právě na nerovnostech záleží nejvíce. Navíc ten telefon padá úplně na plocho, což se rovněž ve skutečnosti stane jen těžko.

Testy úplně o ničem. Kdyby to fungovalo, tak to prostě pustí z metru na beton.
Odpovědět3  1
Jardadoma (1502) | 30.11.202221:42
Mně ty testy přijdou naprosto v pořádku. Jsou snadno opakovatelné a zkouší nejhorší možnou variantu. Na porovnání různých skel je to ideální.
Odpovědět0  1
Eskymak (1057) | 1.12.20228:03
Nejhorší možnou variantu? Vždyť ten telefon padá na plocho na v podstatě hladký povrh. Čím větší je dopadová plocha, tím menší je síla působýcí na styčnou plochu. Ve skutečnosti takhle nikdy nespadne a reálný beton bude mnohem hrubější.
Odpovědět4  1
Tak mi vysvětli, veme první sklo a jebne s ním o železo, pak tam nalepí korek a to už vydrží. Co když fígl je v tlaku na bod?
Víš jak třískneš do skla auta rukou a sklo nic. no a vezmeš kamínek uděláš ťuk a sklo se rozesype.
Tak jestli to nebylo něco na tento způsob.
Odpovědět0  0
Jardadoma (1502) | 2.12.202217:04
To není fígl. Kladívko na rozbití skla v autobusu má hrot. Kdyby tam místo něj byla gumová palička, tak je skoro k ničemu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.