reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opět několik novinek z Redmondu – stanou se za rok z mobilů PC?

23.11.2016, Michal Hala, aktualita
Opět několik novinek z Redmondu – stanou se za rok z mobilů PC?
Zase se sešlo několik novinek z Microsoftu. Ta největší je, že zhruba za rok by měly mobily s Windows 10 umět provozovat x86 aplikace z PC. To by byl průlom. A od Microsoftu je teď novinek ještě víc. Pojďme se na ně podívat.
Podle tradičně dobře informované Mary Jo Foleyové ze ZDNetu by měla aktualizace Redstone 3, která má přijít zhruba za rok, umět v mobilní verzi (tj. Windows 10 Mobile na čipech ARM64 – podrobnosti viz dále) emulovat prostředí pro běh x86 aplikací. To by znamenalo, že v kombinaci s již existující funkcí Continuum se z mobilu stane téměř plnohodnotné PC. Pokud samozřejmě pomineme existující a přetrvávající výkonnostní rozdíl mezi x86-64 a ARM64 procesory.

Celé to má jen jeden háček – na starších Lumiích to určitě nerozběhnete, budete potřebovat nový mobil s čipem ARM64 řady – třeba nový Snapdragon 835 by tohle měl podporovat. Celé to vypadá jako velká „pecka“ ze dvou důvodů – jednak by se, jak už jsem napsal, z mobilu po připojení k docku s monitorem, klávesnicí a myší stalo de facto PC, jednak by to znamenalo, že se Microsoft v mobilním segmentu nevzdal.

To by snad mohlo vnést závan svěžího větru do prostředí s vládnoucím duopolem Apple-Android. Ono to stejně nejspíš nakonec takhle dopadne, že se z mobilů jednou stanou osobní počítače (pro běžné uživatele, čímž ale neprognózuji smrt klasických PC!), možná je tohle jedna z první reálných vlaštovek, možná je ještě brzy (a možná se to děje už dávno a jinak). Každopádně je ale ve všech myslitelných ohledech dobře, že to někdo aspoň zkouší.


Microsoft Translator a související aplikace
Zdroj: On MSFT


Další novinkou z Redmondu je, že Microsoft Translator, univerzální překladový nástroj redmondské společnost, který pohání kde co z její stáje (viz obrázek), přešel na systém postavený na neuronálních sítích, což by mělo znatelně vylepšit jeho schopnosti a tedy schopnosti překladu ve všech souvisejících aplikacích. Zatím umí arabštinu, angličtinu, brazilskou portugalštinu, francouzštinu, italštinu, japonštinu, mandarínskou čínštinu, němčinu, ruštinu a španělštinu. Češtinu zatím neumí a v dohledné době umět nejspíš nebude, ale co není, může být.

Buď jak buď – zase jde o krok správným směrem. Pokud bude pokrok v překladu doprovázen pokrokem jiných aplikací v porozumění řeči a schopnosti počítače vést inteligentní dialog s člověkem, opět nás to posunuje k plnohodnotnější umělé inteligenci. Dost možná se dočkáme „líné“ budoucnosti, kdy nebude třeba se učit cizím jazykům. Což by na druhou stranu bylo škoda a lidstvo by zase o trochu zlenivělo.

Další novinkou je dostupnost testovacích verzí Visual Studia for Mac a Visual Studia 2017 for Windows. Ta první není – trochu překvapivě – klonem či portem té druhé aplikace, ale jde o verzi Xamarin Studia, které Microsoft získal spolu se stejnojmennou společností letos v únoru. Visual Studio 2017 je dalším krokem ve velmi úspěšné řadě a tentokrát je obohaceno o řadu nových prvků (třeba z Xamarinu) a jistě potěší nejednoho vývojáře.

No a nakonec tu máme veřejné preview Microsoft's SQL Server Next for Linux, což není nic jiného než portace osvědčené relační databáze z Redmondu do prostředí na serverech kralujícího Linuxu. Strategicky pak jde o další logický krok k nadellovskému multiplatformnímu Microsoftu, který nelpí na Windows, ale podporuje mnoho platforem. Což je něco, na čem dlouhodobě může redmondský gigant jen vydělat. Jak si konkrétně povede SQL Server na Linuxu, teprve uvidíme.

Zdroj: On MSFT, ZDNet (1, 2, 3)
reklama