reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.10.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Sonda OSIRIS-REx se ve vesmíru pohybuje už několik let, jejím cílem byl asteroid Bennu, který má za úkol zkoumat a odebrat z něj vzorky. Ke sběru došlo tento týden a NASA zveřejnila i snímky ze samotného sestupu a kontaktu s asteroidem. 
honza1616 (3625) | 29.10.202011:18
Jak se odrazila při dopadu, já čekal že tam opravdu bude těch 6 vterin sedět.
A trocha plynu a létají i velké šutráky, zajímalo by mě jakou to má gravitaci a konzistenci regolitu, žeby jako zubní pasta smíchaná s pískem? Tekuté písky asi budou všude. Tam bych nechtěl těžit zdroje.
Odpovědět0  0
v 21 století bych fakt chtěl po NASA moc když bych chtěl 4K 60FPS ? nebo dokonce třeba záběry jak vypadá naše sluneční soustava z pohledu toho asteroidu. Nebo třeba proč sonda nepřistála na té hroudě, nepřivrtala se k ní a na zem poslala jen zpět vzorky v nějaké mini raketce a ta sonda mohla letět s tím kamenem někam mimo naši sluneční soustavu. Ach jo.
Odpovědět0  1
CooliPi (378) | 23.10.202014:34
Ano. Sonda urcite nekomunikuje nijak zavratne rychle na tak daleko, takze dostat sem data rychle znamena s nizkym rozlisenim. Nebo cekat dlouho nez se pretahne vetsi obrazek. A sonda diky omezenemu zdroji napajeni na sobe asi nebude mit 4k kameru a k tomu buhvijak realtime video kompresor. Neni to ani nutne. Je to vsechno delane na nizkou spotrebu a navic je potreba, aby elektronika zvladala prostredi s vysokoenergetickymi casticemi, ktere zpusobuji chyby v stavech vsech procesoru a pameti. Proto ani nema cenu posilat tam neco, co je na x nanometrech, protoze to bude znacne chybove.

Toz tak ­- jsou tu proste drobna omezeni ­- zdroje energie, tepelny vykon ktery elektronika vyrabi ­(musi se nekam absorbovat a pak vyzarit­), pracovni teplota ­(Slunce to dokaze ohrat dost slusne, nebo naopak je to zmrzle coz je ten lepsi pripad­), vysilaci vykon anteny ­(cili z toho pak vychazi take bitova rychlost kterou jsme schopni to s chybami ktere opravuji samoopravne kody­) prijmout. Asi jste moc zhyckany z online video sluzeb...
Odpovědět1  1
wrah666 (6205) | 24.10.202015:37
Hodláš přispět NASA pár ­(patrně pár SET­) miliard dolarů na výzkum nového pohonu, na lepší zdroje energie a lepší datovou síť? Určitě se neurazí. Třeba by po tobě mohli pojmenovat nějakou planetku nebo tak něco. Pro tvou představu: jedná se o datový přenos na vzdálenost 322 milionů KM s vysílačkou jež s bídou přesáhne výkon domácí wifiny. Je zázrak, že přes to vůbec zvládají posílat obrazová data.
Odpovědět1  0
chlapci moji nechci vám do toho kecat, ale prej ta sonda ty nabrané vzorky ztrácí, protože se nepodařilo zavřít vrátka protože je kameny blokují. JÁJ tolik miliard to stálo, 4K kameru to nemá, ale hlavně že to má dvířka, který kdejaký kamínek zasekne, přitom s tím museli počítat že tento případ nastane. Takže prostě demence na ntou. Jestli se jim dvířka nepodaří zavřít tak všechno postrácí a nebo to v atmosféře shoří. Děkujeme.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 24.10.202021:20
Tvl, už jen vůbec trefit tak maličkou planetku na vzdálenost stovek milionů kilometrů je ohromný úspěch. Ze země je s bídou vidět tvar samotného šutru. Jak vypadá povrch, jestli na něm vůbec je nějaký písek a štěrk byla spíš spekulace, než odhad. Při nejhorším mají aspoň data, fotky, na sovndě jsou nějaké spektrometry atd. Tohle není jako trapas, kdy amíci a Evropané počítali v jiných jednotkách a sonda tak na Marsu přistála volným pádem, tady prostě předem nevěděli do čeho jdou a i kdyby nakonec vzorky nezískali, i tak je to úspěch. Btw, japonská Hayabusa2 vzorky MÁ asnad už se úspěšně vrací. Od jiného cíle.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.