reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm OS 6 koncem roku 2003!

12.5.2003, Petr Hájek, článek
Palm OS 6 koncem roku 2003!
Dle nového prohlášení PalmSource bude Palm OS 6 držitelům licencí k dispozici před koncem roku 2003. Nová verze se zaměří především na bezdrátové technologie, bezpečnost a multimédia. Vedle zmínky o budoucích vlastnostech Palm OS 6 přinášíme také screenshoty, jak možná bude vypadat uživatelské rozhraní.
Pan Albert Chu (PalmSource VP of business development) kdysi webu News.com řekl: "PalmSource očekává, že větší nové verze OS budou vydávány každých 12-18 měsíců od uvedení prvních zařízení na trh." Palm OS 5 byl dán k dispozici držitelům licencí v červnu 2002, zařízení, která tento nový OS používala, se objevila v říjnu téhož roku.

Zaměření Palm OS 6 na bezdrátovou komunikaci a bezpečnost

PalmSource CEO David Nagel komentuje PalmSource Developer konferenci: "Operační systém Palm OS 6 byl vytvořen téměř od základů až k bezdrátovým přenosům, se zvláštním důrazem na bezpečnost bezdrátových přenosů dat." Také řekl, že PalmSource je zainteresováno na tom, aby Palm OS podporoval všechny nynější hlavní bezdrátové standardy (jestli plánují skvělou podporu 802.11b, 802.11g, 802.11a, dalších 802-based, BT, TDMA, GSM, GPRS, EDGE, UMTS, CDMA, CDMA2000 1xRTT, CDMA2000 1xEvDo, CDMA 2000 1xEvDv, GMRS/FRS, 5.8 GHz DSS, 2.4 GHz DSS, 2.4 GHz, 900 MHz DSS/digital, DGPS, WAAS GPS, IR, UWB, atd. tak mají věru co dělat). Také řekl, že PalmSource klade mimořádný důraz na to, aby prostředí OS bylo co nejbezpečnější.

Konkrétně se uživatelé mohou těšit na škálovatelnou komunikaci (?), robustnější bezpečnostní záležitosti, nový multimediální systém se škálovatelným grafickým enginem, variabilní I/O schopnosti (možnost zarhnout více různých druhů a metod vstupu) a nový systém systémových zpráv.

Developeři budou samozřejmě schopni psát nativní ARM aplikace. S Palm OS 5 museli vývojáři používat ARMlets, aby jejich aplikace byly schopny využít ARM procesorů. Palm OS 6 bude také zahrnovat multi-processing/threading, web services (XML/SOAP), referenční Java VM a webový prohlížeč od PalmSource.

O obrázcích níže někteří lidé tvrdí, že to jsou screenshoty z návrhu uživatelského rozhraní Palm OS 6. Vlevo vidíme vylepšené kontaky a vpravo launcher ukazující informace o čase, zvucích a stavu akumulátoru.




Uživatelé Palmů se již dlouho těší na pořádný souborový systém, nahrazení hesla 128bitovým šifrováním a další věci, také někdo použil slov "plný multitasking", takže se máme určitě na co těšit.

Bylo naznačeno, že tzv. ARMlets (kousky kódu optimalizované pro procesory ARM) a PACE (překlad systémových volání z Motoroly na ARM) zůstanou. Údajně mnoho limitujících faktorů, které překážely v Palm OS aplikacích, je pryč a developeři by měli být schopni docela rychle přesunout svoje aplikace na nový OS.
reklama