reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PalmOS versus PocketPC podruhé: Nevěřím americkým "markeťákům" !

23.1.2002, Zdeněk Michálek, článek
PalmOS versus PocketPC podruhé: Nevěřím americkým "markeťákům" !
.. tentokrát s tabulkami, grafy, porovnáním - a hlavně se subjektivními názory redaktora Světa PDA. Čtěte a přispějte svým názorem !
Přiznávám, že předchozí článek mého kolegy na téma "kam půjde vývoj v kapesních počítačích" mě nenechal chladným. Pravda, vycházel ze zahraničních zdrojů - a ne právě nedůvěryhodných; pak jsem si ale vzpomněl, že nepříliš dávno (pár měsíců) se Compaq holedbal, že právě prodal milióntého iPAQa - a Palm přitom předevčírem oznámil něco o dvaceti miliónech prodaných licencí. I zapátral jsem v paměti a ve zdrojích a výsledek jsem shrnul do jedné tabulky, dvou grafů, pár komentářů a shrnutí. Takže - po slovutných marketingových agenturách: jak vývoj vidí dál Zdeněk Michálek ze Světa PDA ?

A pojďme hned na tabulku číslo jedna. Jedná se o společný výzkum Gartner Dataquest a NPD Intelect - obě jsou agentury specializované na průzkumy trhu. Možná se divíte, proč je uváděn druhý a třetí kvartál předchozího roku a ne aktuální údaje. Vysvětlení je jednoduché - výsledky za čtvrtý kvartál budou k mání zhruba v půlce února, v současném okamžiku jsou k dispozici výsledky za říjen a předběžné výsledky za listopad, ty ale do výsledného srovnání nebyly zahrnuty právě z důvodu nezbytné aproximace částečně listopadových a kompletně prosincových výsledků.


tabulka č. 1: počty prodaných jednotek PDA

Pozor, všimněte si toho, že se jedná o počty jednotek, ne o celkové obraty.

To samé vyjádřené v grafu:



graf č. 1: počty prodaných jednotek PDA

A jak to vypadá v porovnání (opět kusovém) podle operačního systému ?

graf č. 2: prodeje PDA v listopadu 2001 podle OS

Neodpustím si komentáře:
  • všimněte si výrazného poklesu prodeje PDA ve třetím kvartálu 2001 (červenec - září) oproti kvartálu druhému (duben - červen). Je to pochopitelné - v létě jsou prodeje výrazně nižší, všichni čekají na podzimní slevy a - koneckonců - komu by se v tom vedru chtělo myslet na počítače...
  • meziroční nárůst oproti stejným měsícům předešlého roku je v průměru jen kolem 26% - to je hodně málo, všeobecně se očekával podstatně rychlejší nástup kapesních počítačů na trh
  • přesto PalmOS počítače získaly ve třetím kvartálu opět vyšší podíl na trhu ve srovnání s PocketPC
  • v listopadu, kdy se objevily první PocketPC 2002 přístroje na trhu, podíl PalmOS přes všeobecné očekávání opět stoupl
  • podle předběžných výsledků z prosince 2001 opět PocketPC přístroje na trhu nijak zvlášť nezabodovaly - opět vzrostl podíl PalmOS na trhu oproti listopadu
  • všimněte si, že za druhý kvartál se mezi "TOP 5" ještě neobjevilo SONY - v listopadu se už dostalo zhruba na polovinu podílu Handspringu. To je obrovský vzestup - a není divu, právě v pojetí SONY vidím sílu (MP3, displej 320 x 320, velmi elegantní design, slušná cena...). Další body pro Palm.
  • PalmOS 5 ve spojení s ARM procesory může nadělat víc škody, než užitku. Proč ? Zdraží se hardware, a to ne málo. Předpokládám ale, že tento problém se vyřeší současnou existencí OS 3.x/4.x a 5.x
  • automaticky každého napadne argumentace: "stále sleduješ jen počty kusů, jak to ale vypadá s obratem ? PocketPC 2002 přece stojí průměrně o dost více než běžná PalmOS mašina..."
    Není to však tak výrazné - zatímco kusově dělal podíl PalmOS přístrojů na trhu v listopadu 2001 82%, obratově to bylo 78%
  • při posuzování čísel a grafů je však nutno mít na paměti, že agentury sledují "retail" prodeje, tj. prodeje v běžné obchodní síti. Nezahrnují on-line prodeje (Internet) a přímé prodeje (Palm hodně prodává přímo). Vliv tohoto aspektu si však netroufám odhadnout.

A závěry ?
  1. Proč neroste trh s kapesními počítači tak, jak se očekávalo ?
    Stále je pro "normálního člověka" neúnosné "vyhodit" přes deset tisíc korun (nebo ekvivalent v dolarech) za něco, co pro něj nepřináší odpovídající novou hodnotu. Proč jsou tu milióny mobilů ? Protože jsou jednoduché, základy jejich obsluhy zvládne každý - a hlavně přinesly novou kvalitu: každý je kdykoliv dostupný. Až nějakou novou kvalitu přinesou i kapesní počítače, stanou se rozšířené stejně. A co by mělo být touto kvalitou ? Kombinace "Centrálního mozku lidstva" (vzpomínáte si na Návštěvníky ?) a osobních komunikačních terminálů osádky vesmírné lodi Enterprise ze Star Treku (vzpomínáte si na takové ty větší "hodinky", co měl každé na zápěstí ?). Zárodkem této kvality by mohl být výtah ze stávajícího Internetu a .. třeba Handpring Tréo. Relativně levný, relativně malý, relativně nenáročný na obsluhu.. až bude vážit polovinu, stát polovinu, bude barevný a bude rozumět řeči, bude to ono.
  2. Proč neroste trh s PocketPC 2002 tak, jak se předpokládalo (1) ?
    Opět: prozatím přináší málo nového za hodně peněz. Co má běžný uživatel z multithreadingu, multitaskingu atd. na kapesním počítači ? Já osobně jej nemám příliš v oblibě: zatímco na Palmovi mě "přepnutí" z jedné záložky třeba adresáře na druhou trvá vždy stejně dlouho (krátce), u iPAQa je to jednou zlomek vteřiny a podruhé třeba vteřina - podle toho co na pozadí právě "provádí" operační systém.. Tím nechci v žádném případě obhajovat zastaralost koncepce PalmOS 3.x a 4.x, chci jen říci že hlediska uživatele bývají hodně často odlišná od hlediska odborníka.
  3. Proč neroste trh s PocketPC 2002 tak, jak se předpokládalo (2) ?
    Není to tak dávno, byl jsem na tiskové konferenci Compaqu, kde byly prezentovány nejnovější výdobytky technologií. Pán, který má na starosti prodeje iPAQů (a mimochodem - je to odborník kažým coulem, a to bez ironie) prezentoval s jiskrou v oku, jak se mu povedlo zařídit prezentaci, kde se top manageři podniků seznámili s iPAQem a jak to na ně mělo obrovský dopad. Pro Compaq určitě, koneckonců - mu jde o zisk, ne až tak o obrat - a v současném okamžiku mu zisk udělají právě "podniková řešení", k nimž jsou tyhle osoby bránou. Ale: za pár let (desítek let) se situace změní a obraty vyprodukované v podnikové sféře budou směšné ve srovnání s obraty inkasovanými za miliardy prodaných kusů komunikátorů, smartphonů či jak je nazveme - inkasovanými od běžných, malých uživatelů z Horní Dolní, kteří si dnes kupují právě ty mobily. V množství je síla...

Ano, trh s Pocket PC 2002 určitě poroste. V podnikových aplikacích zcela určitě - integrace na platformě Microsoftu bude logická a nevyhnutelná, jeho marketing je geniální a převálcuje vše - a navíc i z hlediska technologického (tentokrát) je prostě PocketPC oproti PalmOS o generaci (a možná i o víc) napřed.

Úplně jinou záležitostí ale může být trh osobních komunikátorů, na na něž jsou kladeny zcela jiné požadavky. A tady vidím konkurenci úplně jinou: Ne PocketPC 2002, ale Stinger (pokud už mluvíme o Microsoftu) - a hlavně Nokia, Ericsson a další giganti mobilních technologií a operační systémy, které právě oni "vezmou na milost". A nikdo netvrdí, že jejich zárodkem nemůže být právě Palm OS, Stinger - anebo i PocketPC, pokud už vývoj hardware v té době už bude dost daleko..

Sbohem, kapesní počítače v dnešní podobě, nemáte šanci...
reklama