reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Paměti 3D XPoint: přinesou revoluci?

10.8.2015, Jan Vítek, článek
Paměti 3D XPoint: přinesou revoluci?
Nedávno se blízce spolupracující společnosti Intel a Micron zčista jasna pochlubily, že mají v rukávu nový typ pamětí, který bude díky svým vlastnostem revoluční. Jde o 3D XPoint, jež mají vynikat v mnoha směrech. Co nám tedy slibují?
Kapitoly článku:

Rozměry čipů


Prozatím nám společnosti Intel a Micron pouze představily samotnou technologii pamětí 3D XPoint a odmítly jakkoliv komentovat téma konkrétních produktů, které by se měly již brzy objevit, takže na toto téma nevíme nic jistě.




- 300mm wafer s paměťmi 3D XPoint -


Nejdříve se podívejme na to, jak velké jsou asi nové 16 GB paměti 3D XPoint, k čemuž nám dobře poslouží fotografie 300mm waferu, který je jich plný. Na něj se jich vejde v jednom směru nejvíce 22 a v druhém 17, když tedy počítáme pouze celé čipy. Když i jejich zlomky, pak by to mělo být v každém směru o jeden více.

Z toho vyplývá, že jeden čip bude mít rozměry cca 13 x 16,7 mm, tedy nějakých 217 mm2. Po rozřezání waferu to bude ještě o něco méně, tedy něco pod 210 mm2. To je srovnatelné s 20nm čipy MLC NAND od Micronu, které mají také kapacitu 16 GB.


Nasazení pamětí 3D XPoint


Předem je třeba říci, že paměti 3D XPoint v žádném případě nenahradí NAND Flash. Samotný Intel a Micron do nich stále mohutně investují a vyvíjí také své 3D NAND Flash. Však není to tak dávno, co se tyto firmy pochlubily novými 32vrstvými 3D NAND Flash, které mají být využity pro výrobu až 10TB SSD.




- NAND Flash od Intelu a Micronu -


NAND Flash jsou prostě na trhu už zabydleny a žádná ani sebelepší novinka je během dohledné doby z něj nevytlačí, to by se firmy zřizující za velké peníze nové linky a celé továrny na NAND Flash musely zbláznit, zvláště když má tato technologie ještě svůj neobjevený potenciál a je schopna uspokojovat potřeby zákazníků.

Je tu navíc i jeden aspekt, který novým 3D XPoint nehraje do karet, a to cena. Ta totiž má být v případě 3D NAND výhodnější, a to především kvůli složitějšímu výrobnímu procesu 3D XPoint, který ovlivňuje i možnost vrstvení jednotlivých "pater". Jenomže už i 3D NAND mají svůj problém týkající se škálování, tedy navyšování vrstev paměťových buněk. Jde o vodivé kanály procházející jednotlivými vrstvami pamětí, jež jsou stále delší (dnes už máme i 48vrstvé 3D NAND Flash) a kvůli tomu dochází k narušování toku elektronů vedených k horním vrstvám buněk. Právě buňky umístěné níže způsobují toto rušení, a mluví se tedy o tzv. vanishing string current, tedy o mizejícím proudu ve vertikálním spoji.

Čili není to tak, že by vrstvení pamětí NAND Flash mohlo probíhat donekonečna a je opět jen otázkou času, kdy se zase objeví nějaký závažný problém, který by mohl být zároveň příležitost pro nové technologie. Otázka je, kdy se objeví a zda výrobci zase nepřijdou s řešením, které by stávající technologie pamětí dále udrželo naživu.




- z prezentace Intelu a Micronu -


Jaké produkty s 3D XPoint si ale může Intel chystat? Je pravděpodobné, že to budou úložná zařízení v podobě karet pro rozhraní PCI Express s podporou NVMe, čili standardu vyvinutého speciálně pro elektronické paměti připojené přes PCI Express. Ten začíná pomalu nahrazovat široce používané AHCI, které bylo vyvinuto ještě s ohledem na vlastnosti magnetických médií, tedy především pevných disků a nebere v potaz velkou výhodu elektronických pamětí, která tkví v masivně paralelním přístupu k datům. Rozhraní PCI Express je využíváno také formátem U.2 (dříve SFF-8639), který dnes podporuje až čtyři linky PCI Express 3.0 a umožňuje připojit SSD ve 2,5" formátu. A zapomenout také nesmíme na M.2 (dříve NGFF), jež je často využívané i v moderních spotřebitelských počítačích.

Jenomže už dnešní SSD jsou schopny především při sekvenčním čtení vytížit rozhraní M.2 či U.2, pro než je aktuálně maximum 3,2 Gb/s, přičemž 3D XPoint mají být mnohem výkonnější. Pak by se muselo zapomenout na tyto standardy a využít prostě plnou šířku rozhraní PCI Express, která nám může poskytnout nějakých 10 GB/s, nebo prostě vyvinout nové verze M.2 a U.2, jež dokáží využít více linek.

Máme tu ale ještě Micron jako výrobce pamětí DRAM, který by se mohl postarat o vývoj pamětí podobných nedávno zveřejněnému standardu NVDIMM. Ten byl zveřejněn organizací JEDEC jako spojení pamětí RAM (DDR4) a klasických NAND Flash. Právě namísto nich by 3D XPoint byly velice dobrou volbou, jež by mohla využít rychlého a vícekanálového rozhraní vedoucího přímo k procesoru. Paměti 3D XPoint by se tak v hierarchii přesunuly z patra sekundární paměti výše, tedy na úroveň pamětí RAM a cache. Tím by se vyřešilo potenciálně úzké hrdlo rozhraní PCI Express, ale zase budou potřeba speciální ovladače, protože sem standardní rozhraní jako NVMe nedosáhne.


Závěrem


Ještě v tomto roce bychom se tedy měli dozvědět, kam Intel a Micron nasměřuje paměti 3D XPoint. Jisté je to, že nejdříve to budou podnikové produkty, a to vzhledem k očekávané vyšší ceně, která se bude platit za předpokládaný vysoký výkon a výdrž. Běžný uživatel dnes takové vlastnosti ani nepotřebuje, však dostupná SSD většinou bohatě stačí, a to se bavíme o SSD pro SATA 6 Gbps a ne o moderních modelech pro M.2, jako je Samsung SM951 s podporou NVMe. Ten nabízí datovou propustnost i více než 2000 MB/s a už ani není vzhledem ke svým vlastnostem přehnaně drahý, však 256GB model seženeme už za nějakých 5200 Kč s daní a to jsme ještě nedávno dávali za běžné SSD této kapacity.




- tajemství pamětí HBM: vrstvené DRAM a "širokopásmové" propojení s hlavním čipem pomocí interposeru -


3D XPoint tak můžeme vidět jako paměti budoucnosti, které by postupně mohly začít nahrazovat dnešní NAND Flash a nejdříve se dostanou nejspíše do velkých datových center a superpočítačů pracující s ohromnými objemy dat, kde velice rychlé, spolehlivé a trvanlivé úložiště přijde vhod. Právě zde by nasazení 3D XPoint, jejichž výkon se má blížit RAM, mělo znamenat bez přehánění revoluci. Brzy se ale mohou dočkat i uživatelé pracovních stanic, a to nejspíše karty pro rozhraní PCI Express a nadějný je také zbrusu nový formát jako výše zmíněný NVDIMM.

Můžeme ale uvažovat i o tom, že by paměti NAND Flash a RAM z budoucích systémů už zcela vymizely. To vypadá jako divoká teorie, ale musíme vzít v úvahu, že už dnes jsou paměti RAM (tedy konkrétně GDDR5) drceny výkonem nových HBM využívajících výhody velice širokého rozhraní a vrstvené 3D struktury. Není tak těžké si představit, že by se HBM využily i jako systémová paměť, i když by to pravděpodobně znamenalo, že se stanou součástí procesoru. Dnešní aplikace totiž vyžaduje jejich přímé propojení s čipem pomocí tzv. interposeru, tedy křemíkové destičky nahrazující plošný spoj, v němž není pro praktické účely možné vytvořit tisíce datových spojů. Paměti NAND Flash v SSD by pak nahradily paměti 3D XPoint a mohly by se přesunout přímo na desku na místo modulů RAM. Takový systém bychom si jistě dali líbit, však HBM2 chystané na příští rok mají potenciál dosáhnout propustnosti 1 TB/s při kapacitě až 32 GB a těm by pak zdatně sekundovaly 3D XPoint s propustností na úrovni dnešních RAM. Zní to dobře.


Zdroje: Intel, TheRegister, Anandtech
reklama