reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Paměťmi QLC NAND Flash to nekončí, chystají se PLC

26.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Paměťmi QLC NAND Flash to nekončí, chystají se PLC
Paměti NAND Flash se dnes liší mnoha způsoby a mezi nimi je jeden z nejsledovanějších ten, kolik bitů se ukládá do jedné jejich buňky. Z výchozího stavu jednoho bitu na buňku jsme se přitom dostali až ke čtyřem, ale tím to nekončí. 
Nejdříve tak přišly prosté paměti dnes označované jako SLC - Single-Level Cell, v jejichž buňkách stačilo rozpoznávat jen dvě úrovně elektronového náboje, čili 0 a 1, což je ve výsledku jeden bit. Později nastoupily MLC - Multi-Level Cell, i když dnes bychom už měli možná mluvit o DLC - Dual-Level Cell, ale budeme ctít původní označení. Ty zdvojnásobily kapacitu buněk, ovšem také stavů, které je třeba rozpoznávat, neboť jde o celkem čtyři kombinace nul a jedniček (00, 01, 10, 11).
 
 
Paměti TLC se třemi bity na buňku (+50 % kapacity) už musí rozeznávat osm úrovní náboje (23) a QLC se čtyřmi bity (+ 33 % kapacity) rovnou 16 úrovní (24). S každým dalším bitem v buňce se tak počet stavů vždy zdvojnásobí, ovšem výhoda v kapacitě navíc je stále méně podstatná, ovšem i tak bychom se měli dočkat přinejmenším ještě pamětí PLC s pěti bity na buňku, které tak musí rozpoznat rovnou 32 úrovní náboje. 
 
 
Dnes je přitom nejběžnější SSD takové, které je vybaveno paměťmi TLC a už v takovém případě je rychlost zápisu tak nízká, že se musí používat velikostně omezená SLC cache, čili stejné buňky stejných čipů NAND Flash, jen pracující v režimu SLC. Nové QLC paměti jsou stále ještě v minoritě a my už pomalu můžeme vyhlížet PLC (Penta-Level Cell) paměti, které vyvíjí Toshiba společně s Western Digital.
 
Na světě již jsou fungující prototypy a je třeba se ptát, jak na tom budou se spolehlivostí či výdrží a rychlostí zápisu. Právě toto jsou vlastnosti, které se s navyšováním počtu bitů v buňkách prokazatelně zhoršují a už paměti QLC přitom vypadaly v tomto ohledu nevábně. 
 
Můžeme ale říci, že někde by to mělo skončit, neboť nárůst úrovní nábojů nutných rozpoznat mezi sebou roste s mocninami dvojky a naopak nárůst kapacity se snižuje. Už PLC by tak mohly znamenat konečnou stanici. 
 
Zdroj: Guru3D


reklama