reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Passage to Mars: dokument o přežití na Marsu

3.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Passage to Mars: dokument o přežití na Marsu
Elon Musk se nedávno rozpovídal o svých plánech na průzkum a osídlení Marsu, které jsou skutečně velkolepé. Nový dokument Passage to Mars mapující expedici šesti vědců na nehostinném Ostrovu Devon ukazuje, s čím se budou potýkat.
Elon Musk představil své plány na kolonizaci Marsu na konci září a vzbudil velké pozdvižení, neboť tyto plány jsou tak velkolepé a ambiciózní, že k nim musíme chtě nechtě přistupovat velice kriticky. Však Musk plánuje, že náklady na vyslání jednoho člověka na Mars mají klesnout i na pouhých sto tisíc dolarů. Však samotná NASA, která nyní musí využívat služeb ruských raket, bude v příštím roce platit 70 milionů dolarů za vyslání jednoho člověka k ISS, což je v porovnání s Marsem asi jako výlet do centra města oproti expedici na Borneo.





Nicméně Musk chce vyslat první misi na Mars již v roce 2018, přičemž ta bude zatím bez lidí, ale již o čtyři roky později mají letět první odvážlivci. Do 40 až 100 let má cena klesnout na malinký zlomek, což umožní vytvořit na Marsu víceméně soběstačnou kolonii i jednoho milionu lidí. A právě sem vstupuje nový dokument Passage to Mars, který se shodou okolností nyní objevil a snaží se odpovědět na mnohé otázky, které dostal i Musk: Jak lidí přežijí? Jak se vypořádají s radiací? Jak se budou na planětě pohybovat? Jak se bude využívat všemožný odpad? NASA na zodpovězení těchto otázek pracuje již dlouhá léta a využila k tomu i jedno z nejnehostinnějších míst na Zemi, Ostrov Devon. Trošku si jej přibližme.





Devon leží mezi pevninou Kanady a Islandem jako součást ostrovů královny Alžběty a je to největší neobydlený ostrov světa (55 tis. km2). Teploty se na něm pohybují mezi -50 a 10 °C, přičemž nad nulu se dostanou jen na cca 50 dní v roce. Ostrov je znám také díky svému impaktnímu kráteru Haughton s průměrem 23 km, který vytvořil před 39 miliony lety asi 2km meteorit. Právě tento kráter tvoří velice složité prostředí, které chladné, kamenité, suché a velice izolované, čili je to ideální prostředí pro nácvik přežití na Marsu i na testování rozličné výbavy. V roce 2009 se šest vědců vydalo na cestu s využitím modifikovaného Humvee (HMP Okarian), které posloužilo coby tlakovaný rover. Cílem byla výzkumná stanice Haughton





Právě to popisuje nový dokument Passage to Mars, kde se ukazuje, na jaké problémy mohou budoucí kolonisté na Marsu narazit. Pochopitelně jsou tu dva hlavní rozdíly mezi Devonem a Marsem, které z nich činí nesrovnatelná prostředí, a sice dýchatelná atmosféra a ochrana před kosmickým zářením, takže i Devon díky tomu působí proti Marsu jako přívětivá destinace.


Tento dokument se představil v pátek, ale zatím jen v USA, takže doufejme, že si jej později budeme moci sehnat i zde. Prozatím tu máme jen malou třiminutovou ukázku.

Zdroj: Discover

reklama