reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PCI-Express 2.0 pravděpodobně kolem Vánoc

23.5.2007, Pavel Boček, aktualita
PCI-Express 2.0 pravděpodobně kolem Vánoc
PCI-SIG, což je organizace, která stojí za specifikací PCI-Express (PCIe), plánuje, že se na trhu objeví PCIe verze 2.0 někdy v prosinci tohoto roku. Zaznělo to na PCI-SIG vývojářské konferenci, která se konala v San Jose. Pravděpodobné...
PCI-SIG, což je organizace, která stojí za specifikací PCI-Express (PCIe), plánuje, že se na trhu objeví PCIe verze 2.0 někdy v prosinci tohoto roku. Zaznělo to na PCI-SIG vývojářské konferenci, která se konala v San Jose. Pravděpodobné použití tohoto rozhraní bude stejné, jako tomu bylo u PCIe verze 1.0 a 1.1, tedy připojení grafických karet, RAID řadičů či ultravýkonných síťových zařízení (připojitelných nejen přes klasický slot ale i integrovaných). Samozřejmostí je plná zpětná kompatibilita.



Specifikace rozhraní PCIe 2.0 byla vydána již v lednu tohoto roku. Změna se týká zejména zdvojnásobení přenosové rychlosti na 5 Gb/s a taktéž zdvojnásobení výkonu, jímž grafické karty mohou být napájeny přes slot, na 150 W. Spolu se samotným rozhraním přichází i osmipinový napájecí konektor, kterým bude možno dodat dalších 150 W. Tento konektor byl poprvé použit u ATI/AMD Radeonu HD 2900 XT. Nutno ovšem podotknout, že tímto tempem se brzy grafické karty dostanou na úroveň spotřeby a emitovaného tepla, která bude nesnesitelná, stejně jako tomu bylo ne tak dávno u procesorů. Brzy by nejvýkonnější domácí počítače mohly mít spotřebu kolem 2 kW, což už je opravdu velmi mnoho.

Intel nedávno předvedl na své čipové sadě Stoakley, určené pro pracovní stanice, předváděcí verze grafických karet od ATI/AMD a NVIDIE právě ve dvou slotech PCIe 2.0, přičemž každý nabídl plných 16 PCIe kanálů. První „lidově dostupná“ čipová sada podporující PCIe 2.0 bude Intelovský X38 Express, který je ohlášen k vydání ve 38. týdnu letošního roku.

Zdroj: Bit-tech
reklama