reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PCMag: je pronájem scalpovacího bota záruka možnosti koupě grafické karty?

23.4.2021, Jan Vítek, aktualita
PCMag: je pronájem scalpovacího bota záruka možnosti koupě grafické karty?
Server PCMag vyzkoušel využít zbraň, kterou obvykle disponují scalpeři pro účel hromadného nákupu těžko dostupného zboží, které pak sami nabízí s přirážkou. Jde tu o pronájem internetového bota. 
Nikdo pochopitelně nebrání samotným zákazníkům, aby využili služeb internetových botů pro koupi nové grafické karty, čímž budou mít alespoň stejné šance jako scalpeři. Tuto možnost vyzkoušel server PCMag, jehož redaktory jednoduše zajímalo to, zda pronájem scalpovacího bota znamená zaručenou možnost koupě grafické karty.
 
 
O nějaké záruce bychom ale asi správně neměli mluvit, neboť je zřejmé, že jde především o náhodu. Navíc to celé závisí i na druhé straně, čili na obchodech a jejich nabídce, čili zda se v ní vůbec objevují karty k prodeji. Zde se tak i hodí otázka na naše čtenáře, zda by se případně v diskuzi nepodělili o své zkušenosti s nákupem grafické karty v poslední době a zda se i dnes nějaká nabídka ještě relativně slušně naceněných karet v obchodech objevuje. 
 
Pokud totiž ne, zbývají bazary či obchody nabízející karty skladem, ovšem za 2 až 3násobek výchozí ceny. Obchody jako Newegg v zahraničí přešly také na systém loterií, které se vyhlašují zpravidla pár hodin před losováním výherců, kteří dostanou možnost si koupit hardware, který dorazil na sklad. Čili i na západě už nemusí jít jen o systém "kdo dřív přijde, ten dřív mele", který nahrává právě scalperům vyzbrojeným internetovými boty. 
 
nastavení bota Stellar 
 
PCMag se rozhodl zaplatit si na dva týdny služby bota zvaného Stellar, což samo o sobě přijde na 120 dolarů a dalších 25 za služby proxy, které mají za úkol ošálit chráněné obchody, čili aby se bot připojoval z různých adres a nebyl ihned blokován. Vedle toho ale jde i o mnohem rychlejší spojení, které zvyšuje šance na úspěšný nákup, neboť si musíme uvědomit, že na tomto poli bojujeme se scalpery, kteří mají stejnou výbavu a navíc jsou zkušenější. 
 
Právě nedostatek zkušeností může stát i za výsledkem testu PCMagu, kterému se sice skutečně povedlo objednat z Amazonu dvě karty Radeon. Už za pár minut ale přišel od Amazonu e-mail, dle nějž byla na daném účtu detekována podezřelá aktivita, takže objednávka byla zrušena a účet dočasně zablokován. 
 
Vývojáři bota Stellar se prý sice snaží jej zdokonalovat, aby jeho nasazení nealarmovalo ochranu stránek, nicméně na PCMagu úspěšní nakonec nebyli. Za dva týdny utratili 145 dolarů, za což získali jen několik zrušených objednávek a blokovaných účtů. Redaktorovi se pak paradoxně povedlo ručně přímo u AMD objednat kartu Radeon RX 6800 XT Midnight Black za 649 USD, čili za doporučenou cenu. 


reklama