reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pečujeme o LCD panel

14.9.2006, Pavel Kovač, článek
Pečujeme o LCD panel
V době rozmachu LCD panelů je třeba si připomenout, jak o ně vůbec pečovat. V tomto článku naleznete několik základních rad, jak pečovat o LCD panel. Poukážeme i na několik nevhodných způsobů čištění, které jsou bohužel dost rozšířené.
Kapitoly článku:
  1. Pečujeme o LCD panel
  2. Čím vyčistit

Řešení první - speciální prostředky


Pokud si projdete internetové obchody, zjistíte, že cena čistících souprav je od 100,- Kč až do 200,- Kč. Nejlevnější jsou napuštěné útěrky (obvykle po 100ks). Jedno vyčištění tedy stojí kolem 1Kč, což je celkem příznivá cena. Udělejme si malou kalkulaci. Monitor čistíme jednou až dvakrát do týdne, tzn. 1,5 Kč za týden. Týdnů v roce je 52, tzn 78,-Kč za rok. Ani to není nikterak mnoho. Výhodou útěrek je ten, že jsou napuštěny chemikálií, která má antistatické účinky.

Pak jsou zde soupravy čistícího prostředku a houbičky. Tyto mají výhodu v tom, že vydrží opravdu dlouho a přesto není třeba speciální údržby houbičky. Čistící prostředek má opět antistatické účinky. Nevýhodou těchto souprav je však jedna věc. Obvykle nejsou příliš ekologické a u útěrky vytvářejí ještě dost odpadu. Naopak výhodou je to, že chemikálie si poradí i s hrubšími nečistotami jako jsou otisky prstů, prskanci nebo dokonce i inkoust z propisky. Další výhodou je i to, že použitým ubrouskem lze otřít plasty monitoru. Pro většinu uživatelů je toto řešení velmi vhodné, protože jediné, o co se musejí starat, je mít dostatečnou zásobu ubrousků. Je však třeba si dávat pozor na to, abyste ubrousky utírali opravdu jen to, k čemu jsou určeny. Velmi nevhodné by bylo například zaměnit LCD a CRT obrazovku. Pokud totiž použijete ubrousky určené pro LCD obrazovky na CRT monitor, může se vám klidně stát, že si poškodíte antireflexní vrstvu a to by bylo opravdu nemilé. Stejné to je i u skleněných obrazovek u LCD (ne pouze lesklá, která bývá obvykle také plastová). U skleněných LCD obrazovek je povrch prakticky stejný s CRT monitory, a tak raději použijte ubrousky pro CRT obrazovky.


Postup při čištění speciálními ubrousky:
  1. Nejprve je nutné monitor vypnout a nechat chvilku vychladnout. Podsvětlovací trubice vydávají dost tepla, a tak je obrazovka dost zahřátá (klidně 40°C). Pokud byste začali čistit ohřátou obrazovku napuštěným hadříkem, mohl by po sobě zanechat šmouhy.
  2. Poté je nutné zbavit povrch všech hrubých nečistot (prach). Vlastně toto můžete provést během chladnutí obrazovky. Pokud totiž necháte na obrazovce prach a začnete ji čistit, může se stát, že jedno hrubé smítko se párkrát projede po obrazovce a zanechá za sebou nepříjemné škrábance. Nezáleží na tom, jak je ubrousek měkký, tvrdé smítko prachu se zkrátka a jednoduše do papíru "zakousne" a krásně jemný ubrousek se může změnit v smirkový papír. Jak tedy odstranit tyto nečistoty? První možnost je prostým ofouknutím. Dávejte si však pozor na poprskání. Je sice pravda, že ubrousek vyčistí kde co, ale zbytečně si přiděláváte práci. Další možností je vzít ubrousek za růžek a máváním prach odstranit. Poslední je odstranit prach štětečkem, což je však celkem "hard-core" řešení, protože velikost štětečku je obvykle neúměrná k velikosti obrazovky.
  3. Pak již stačí ubrouskem utřít povrch obrazovky a ubrousek zahodit. Opravdu raději ubrousek vícekrát nepoužívejte, protože i přes veškerou snahu odstranit prach v sobě ubrousek ještě spoustu prachu zadrží a příště by už mohl monitor poškrábat, navíc je obvykle balení děláno tak, že je nemožné vrátit ubrousek do čistého prostředí. Pohozený ubrousek na stole je po týdnu hodně zaprášený a navíc účinná látka v něm se již nejspíš vypaří.

Pro čištění s houbičkou a sprejem platí prakticky stejný postup. Jen je dobré houbičku po použití důkladně propláchnout, abyste ji zbavili prachu. Nejlepší je proud čisté vody.


Řešení druhé - hadřík z mikrovlákna


Fotografové teď jistě zbystřili a zaručeně tuší, co bude následovat. Tyto hadříky jsou natolik jemné, že dokáží jen sami o sobě odstranit mastnotu. Stačí lehce navlhčit hadřík čistou vodou a utřít monitor. Teorie je jedna věc, ale v praxi je důležité si vybrat ten správný hadřík. Existuje totiž velká řada hadříků a některé jsou velmi dobré. Avšak existují i celkem nevhodné (moc se mikrovláknům nepodobají). Nemohu zde jmenovat konkrétní firmy, které vyrábějí kvalitní hadříky, ale pokud zahledáte na fórech ohledně fotografování či dokonce na našem fóru, tak jistě najdete kvalitní hadřík. Jak však rozlišit na první pohled kvalitní od nekvalitního? Inu první, co by měl tento hadřík mít, jsou zapostřižené kraje. Pokud totiž bude mít hadřík kraje zapošité, může se stát, že niť bude daleko hrubší než látka. Tato nit pak může poškrábat monitor. Sice je to maličkost, ale i tak lze celkem dobře odlišit kvalitní od méně kvalitního. Dále mají ty kvalitní velmi jemnou strukturu, kterou nevidíte ani při velmi podrobném pohledu. Nevhodné hadříky při hmatu šustí (taková jemnější šusťáková bunda), naopak vhodné mají na hmat příjemný a bavlněný povrch. Nenechte se však zmást cenou, i ten nejkvalitnější hadřík může stát kolem 50 Kč naopak nekvalitní i 100 Kč. Na následujících obrázcích jsou dva extrémy, první je jeden z nejlepších hadříků a druhý naopak méně kvalitní.




Kvalitní hadřík




Celkem nevhodný hadřík


Co takový hadřík dokáže? Jak jsem již řekl, odstranit mastnotu (otisky prstů) není pro dobrý hadřík problém. Naopak například na různé chemikálie (lepidlo, inkoust apod.) je hadřík zkrátka krátký. Pro tyto účely raději použijte speciální napuštěné ubrousky. I přesto je tento způsob čištění velmi vhodný, protože cena hadříku se pohybuje kolem 50,- Kč a při správném zacházení vydrží i několik let. Cena za jedno čistění je tedy pod 15h (pokud je používán pouze na čištění LCD či CRT obrazovky). Výhodou mikrovlákna je i to, že jej lze použít prakticky na jakýkoli choulostivý povrch a to i CRT obrazovky.


Postup při čištění hadříkem z mikrovlákna:
  1. Opět je nutné vypnout monitor a nechat jej vychladnout.
  2. Odstranit prach a hrubé nečistoty. I zde můžete povrch ofouknout, nebo uchopit hadřík za růžek a máváním odstranit prach.
  3. Namočit hadřík do vlažné čisté vody, pro CRT obrazovky je teoreticky lepší destilovaná voda, ale ruku na srdce, kdo používá destilovanou vodu na čištění, že? Dávejte si pozor na to, aby nebyl hadřík příliš mokrý, při ždímání z něj nesmí kapat voda. Pokud by totiž voda zatekla za okraje obrazovky mohlo by dojít ke zkratu a zničení panelu.
  4. Utřít monitor. Metodu "šmudlání" nechám na vás :-)

Tím to ovšem nekončí. Protože se hadřík, na rozdíl od ubrousků, používá opakovaně, je nutné i jej udržovat. Co tedy dělat se špinavým hadříkem? Inu je to jednoduché, stačí jej pořádně vypláchnout v jarové vodě a poté v proudu čisté vody. Pak je nutné hadřík uložit do krabičky, aby se na něj neprášilo a za týden ho použít znova.


Čeho se vyvarovat?


Někteří kutilové se snaží najít své postupy při čištění LCD a musím říct, že občas to jsou opravdu lahůdky. Začíná to utíráním toaletním papírem (či papírovými ubrousky) a končí hadrem namočeným v technickém lihu. Tyto metody jsou absolutně nepřípustné. U první je problém s tím, že toaletní papír či ubrousek jsou vyrobeny z recyklovaného papíru a ten v sobě může mít dost hrubé částečky, které poškrábou monitor. Při čištění lihem může dojít k naleptání povrchu obrazovky a pokud je vybavena antireflexní vrstvou i ke zničení této velmi tenké vrstvy. Proto důrazně apeluji na tyto kutily, aby se raději nad svými činy zamysleli a ubrousky a toaletní papír nechali jejich primárnímu účelu.

Tímto bych ukončil dnešní lehce uvolněné téma a na závěr je zde pozvánka na naše fórum, kde je ohledně čištění již delší dobu založeno vlastní téma.
reklama