reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Ihned poté, co po potvrzeném dosednutí roveru Perseverance utichl jásot v NASA Jet Propulsion Laboratory, se oči obrátily k monitorům v očekávání prvních záběrů tohoto roveru. Ty ukázaly, že stojí na svých kolech, a tak je možné se posunout dál.
JÁ se zpetám jinak.

Jsem přece jen obyčejnej českej BLBEC.

Tak mi prosím někdo odpovězte, jak dlouhé a kolik kloubů má rameno na kterém je na konci bagrová lžíce ???

Jak hluboko se s tou lžící dá dokopat ?

On ji nemá že? Nebo ji má jen malinkatou na škrábání po povrchu.

Takže defakto bude zkoumat jen vzorky prachu které dopadly na Mars v době když už Mars nebyl obyvatelný. A tak se vlastně vůbec nedozvíme o složení marsu, protože skutečná marsovská krajina je pod tím prachem.

Nebo má konečně vřetenový vrtak aby se zavrtal hlouběji ? Nebo má zas tu tavící kravinu ?

Ale nesuďte mě, já jsem jen pitomec, který by na soláry dal kartáčky aby se mohli očistit od prachu. A jsem ten pitomec co chce ze sondy udělat bagr aby se dostal k relativním výsledkům a neplácal kraviny. Ale to bych toho asi chtěl moc, co ? Mám prostě držet hubu a obdivovat vědeckou práci která stojí za prd, že ? A nebo aby se náhodou nepřišlo na něco na co nemáme přijít? Máme kontiunální nekódovaný přímý přenos z marsu? Nemáme? proč ? Čeho se bojí?
Odpovědět0  5
batmaster (699) | 19.2.202113:35
Tak vrtáky je průměr 27mm a bude odebírat vzorky 13mm v průměru a 60mm na délku. Samozřejmě se budou vybírat pro vrtání místa, kde nebudou naprášené vrstvy marťanského regolitu. Jinak gravitace na Marsu je třetinová oproti zemi a ­"bagrovat­" s tak lehkým vozítkem zkamenělé usazeniny ze dna bývalého jezera by asi bylo dost obtížné.

A video z přistání bude ­(pokud se něco nepokazí­). Ale nahrávat obraz se zvukem při sestupu a streamovat ho na meziplanetární vzdálenost je těžce mimo dnešní technologie. Nevím kolik dovedou přenášet bitů za sekundu, ale na 1080p­/30fps video to stoprocentně nebude. Vše se zaznamenávalo na úložná zařízení a až to bude možné, odvysílá se to na Zemi. Při sestupu je strojový čas vynakládán na potřebnější věci než vysílat zbytečně obraz na Zemi. Mimochodem. Kvůli tomu tam ta sonda rozhodně neletěla je to jen malý­/velký bonus pokud se to povede. Teď se ale spíše soustředí na zprovoznění a kontrolu všech systémů.

PS: A tímhle jste myslel co?
"Mám prostě držet hubu a obdivovat vědeckou práci která stojí za prd, že ?­"

Pokud znáte lepší způsob dálkového průzkumu, než ten co se snaží provádět, tak se o něj s NASA podělte. Rozhodně se dobrým a funkčním návrhům nebrání.
Odpovědět6  0
1­) nemluvil jsem o videu při sestupu. Bavím se o tom, že v kdejakém zapadlém koutě je webka, proč není kontinální přenos takovou webkou z Marsu? Podívat se online jestli je na Marsu ráno, poledne nebo večer. Nebo jestli tam náhodou nechodí zelení mužíčci. Příkon takové kamery stačí pár miliwattů, který určitě ten přístroj v sobě má.

2­) 6cm, ok, ale shodneme se na tom že to je pořád na prd.

3­) proč by nešlo v třetinové gravitaci bagrovat, když váha těžené horniny je také třetinová ? Mohli bychom se shodnout alespoň na tom že vzorky z hloubky 2m pod povrchem budou ­"vzácnější­" než ty z povrchu ?

4­) Mám prostě držet hubu a krok, říkám proto, protože nenávidím vědce, kteří při tak drahém projektu, jako je vyslání sondy na Mars, zapomenou soláry vybavit čistícími štětečky, které by očistili soláry a sonda se tak nenávratně po jedné prachové bouři odmlčí, protože má soláry tak zaprášené, že už nemá energii na své živobytí.
Rovněž jsem kritizoval vrták, který se měl zavrtat tím, že se jeho špička měla rozžhavit a on s eměl horninou někam protavit a vzít sebou tenkou folii. A celé to skončilo fiaskem protože se nic nikam nezavrtalo ani když na to tlačila lžíce minibagru. A několikrát jsem za tu kritiku dehonestovan, že jsem pitomec a mám držet hubu. Jenže já ji nedržím, protože podle mě tyhle sondy konstrujují diletantni a neschopní idioti.
Takže já se se svými nápady tady o to s Vámi dělím, ale jaksi NASA má jiné noty.
Odpovědět0  0
batmaster (699) | 20.2.202122:45
Stačí si přečíst co jsem napsal. Za ty miliardy let jsou horniny zkamenělé ­(stejně jako na Zemi­). Proto se nedají jen tak bagrovat. A dále nejde o spotřebu kamery, ale datové toky, které potřebují na přenos vědeckých dat a ne na banální ­"live­" video, které je pro ně na prd. ;)
Odpovědět0  0
wendak (449) | 19.2.202115:05
"A tak se vlastně vůbec nedozvíme o složení marsu, protože skutečná marsovská krajina je pod tím prachem. ­"

Jaroušku, neboj, o složení Marsu se dozvíme, protože když dopadne na povrch nějaké těleso, tak vyhodí do atmosféry spoustu materiálu i z podloží a obrátí ho vlastně vzhůru nohama. Ano pokud chceš vědět složení desítky a stovky km hluboko, tam se fakt bagr neprokope a budou se muset použít nějaký sonary apod.
A poslední velké bombardování bylo už skoro před 4 miliardami let ­- výzkum z obrácené strany měsíce potvrdil, že nic moc dalšího nepřibylo. Takže platí, co jsem psal v první větě :o)
Odpovědět0  0
Ano uvažujete jako věděc co kontruoval tu sondu. Vy nechcete nic vědět o současném marsu vá stačí věci které byly na marsu před miliardami let. Jak s ek tomu však přes prachové nánosy chcete dostat mi není známo. Rovněž nevíte jestli sbíraný vzorek je z asteroidu, nebo z marsu a za jké hloubky byl vyvržen nebo se nacházel na povrchu miliony let. Takový výzkum je k ničemu. To je stejné jako kdyby jste řekl že vrtání do ledovců a zjištování co v jaké hlubce je k ničemu. A přesto ten výzkum ledovců přišel s pořádnými nezpochybnitelnými a pokrokovými objevy. Aha, ale vrtat na marsu je blbost, tak určitě.
Odpovědět0  1
pospa (13) | 19.2.202120:46
špatně jsi o sobě napsal, že jsi blbec ­- ty jsi spíš obyčejnej českej chytrák, kterej všechno ví, všechno by udělal jinak a líp, ale v podstatě má jen obrovský štěstí, že existuje podmiňovací způsob
Odpovědět0  0
icotech852 (200) | 19.2.202122:00
skúmať sa bude prastarý život vo fosiliach,keďže do kráteru vytekala voda.Skumať sa môžu vzorky pôdy aj na planéte Zem v roku 2031,keďže tieto by mali byť odoslané k Zemi.
Možno sa nájde niečo,možno nič,ale pre vedcov je to péčko.
Odpovědět0  0
batmaster (699) | 19.2.202111:42
Pěkné bude video ze sestupu. Bylo natočeno ve 30 fps i se zvukem. Tak doufejme že se povedlo a NASA, potažmo JPL, nám ho naservíruje co nejdříve.
Odpovědět3  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.