reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pevné disky: který z nich je dnes nejvýhodnější?

7.12.2004, Josef Svoboda, článek
Pevné disky: který z nich je dnes nejvýhodnější?
V dnešní době, kdy většina lidí si pořizuje spíš výkonnou grafickou kartu nebo lepší procesor, se na disky tak nějak zapomíná. V době kdy DVD vypalovačky klesly na velmi nízkou cenu, se tomu nemůžeme divit. Když volné místo na disku není...
Kapitoly článku:
  1. Pevné disky: který z nich je dnes nejvýhodnější?
  2. Technické parametry a cena
V dnešní době, kdy většina lidí si pořizuje spíš výkonnou grafickou kartu nebo lepší procesor, se na disky tak nějak zapomíná. V době kdy DVD vypalovačky klesly na velmi nízkou cenu, se tomu nemůžeme divit. Když volné místo na disku není, stačí si něco vypálit a při kapacitě DVD média se uvolní docela dost místa. Pro ty, kteří si pevný disk vybírají se stejnou pečlivostí jako ostatní komponenty, bych měl srovnání jejich cen a parametrů. Pro začátek bych uvedl několik základních pojmů, které sou určeny spíč pro čtenáře-laiky, takže ti zkušenější mohou klidně následující text přeskočit.

Kapacita
Kapacita je jeden z hlavních parametrů disku, nebo aspoň první věc kterou výrobce uvádí. Udává kolik dat se na disk vejde.Takže čím větší kapacita, tím lépe. Výrobci kapacitu uvádějí v gigabajtech(GB), ale s tím že 1GB = 1000 MB(megabajtů), což není pravda, protože 1GB = 1024MB.Ale pro výrobce je toto značení výhodnější, protože disk se zdá větší.

Rychlost otáčení ploten
Uvádí se v otáčkách za minutu(rpm) a udává jak rychle se točí plotny disku. Čím větší rychlost, tím se zvyšuje objem dat který disk za danou dobu přečte. Ale větší rychlost neznamená vždy větší výkon, platí pouze pro kontinuální čtení, protože při přemísťování čtecích hlav mezi jednotlivými částmi disku nemá rychlost otáčení takový vliv.

Hustota záznamu dat
Udává kolik dat je schopen pojmout jeden čtvereční palec záznamového média. Čím větší hustota záznamu, tím víc dat čtecí hlava při jedné otáčce přečte. Uvádí se v Gb(gigabitech)na čtvereční palec.

Vyhledávací doba (seek time)
Udává za jak dlouho se čtecí hlava přesune z jedné stopy disku na druhou. Samozřejmě také záleží na tom, jak jsou dané stopy daleko od sebe. Čím dál od sebe stopy budou, tím delší čas bude potřeba na přemístění hlav.

Průměrná vyhledávací doba (average seek time)
Nám vyjadřuje čas potřebný k přemístění čtecích hlav přes náhodný počet stop. V dnešní době se pohybuje od 4-5ms u nejrychlejších SerialATA disků po 8-9ms u „obyčejných“ SATA a PATA disků.

Vyrovnávací paměť (cache)
Slouží k dočasnému uložení dat z disku. Když jsou požadovaná data v paměti obsažena, čtou se přímo z rychlejší vyrovnávací paměti, místo aby se vyhledávala na disku. Čím větší vyrovnávací paměť disk má, tím pravděpodobnější je že požadovaná data v ní budou obsažena.

Někdo by se ještě mohl ptát, jaký je rozdíl mezi PATA a SATA rozhraním. Tak tedy: PATA (paralel ATA) rozhraní má maximální teoretickou přenosovou rychlost 133MB/s (v konfiguraci Ultra ATA/133), SATA(Serial ATA-150) 150MB/s. Další výhoda SATA jsou tenoučké kablíky po kterých se přenášejí data a tudíž umožňují lepší cirkulaci vzduchu ve skříni na rozdíl od širokých PATA kabelů. Drobnou nevýhodou SATA disků je jiný napájecí konektor a tudíž je nutno zakoupit ještě redukci. Ale vzhledem k tomu že drtivá většina výrobců základních desek přibaluje redukci do krabice, bych v tom neviděl nějaký velký problém.
reklama