reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips má první IPS monitor typu 2 v 1

12.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Philips má první IPS monitor typu 2 v 1
Společnost Philips odhalila svůj nový originální monitor, který je tedy ve skutečnosti soustavou dvou monitorů LCD s obrazovkou IPS. Uvádí, že jde o první "Two-In-One IPS Monitor" na světě.
Philips Two-In-One IPS Monitor je tedy jeden produkt, který se ovšem skládá ze dvou samostatných obrazovek typu IPS, která dohromady dávají jednu 32" téměř jednolitou plochu. Tu přerušuje jen 3,5mm okraj a pak tu je možnost zobrazovací plochu mít zcela rovnou, nebo jednotlivé displeje k sobě trošku přihnout, a to až do úhlu 22,5°. Dle tiskové zprávy je můžeme ve stejném úhlu dokonce ohnout i na druhou stranu a díky flexibilnímu stojanu je možné nastavit také výšku v rozsahu 100 mm. A jak už ukazuje jeden z obrázků, tento produkt již získal ocenění iF za design.





Monitor tedy tvoří dva 19" panely, jejichž rozlišení je 1280 x 1024, takže celkem jde o 2560 x 1024. Jedná se tedy o panely typu IPS, jež mají LED podsvícení, 5ms odezvu, jas 250 cd/m2 a dynamický kontrast 20 milionů ku 1. Mezi rozhraní monitoru patří D-Sub, DisplayPort i HDMI s podporou MHL. Pak tu máme na každé části hub se dvěma USB 2.0.

Dle výrobce jde o produkt vhodný především pro CAD-CAM a prostě pro vážnou práci. Vedle toho si jej prý oblíbí i hráči, ovšem jim se asi hodí spíše třímonitorové sestavy, u nichž nemusíme řešit, že přesně uprostřed obrazu máme předěl, který tak zasahuje do jeho nejdůležitější části (zvláště u akčních 3D her). Pracanti asi budou zase řešit, zda bude pro ně dané rozlišení dostatečné, však vertikálních 1024 bodů dnes není nic moc.

Nakonec musíme posoudit také cenu, kterou Philips stanovil na 499 USD, čili na jeden panel vychází 250 dolarů. Jenže za takovou sumu si můžeme snadno pořídit 27" monitor s rozlišením Full HD a panelem TN nebo 23" Full HD s panelem IPS. Možná že je tato cena ovlivněna tím, že dnes jsou prostě 19" monitory s panelem IPS prostě drahé. Však v našich obchodech stojí 4000 Kč i více, zatímco 22" IPS LCD pořídíme i za cenu pod 3000 Kč.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama