reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Phytium vyvinulo osmijádrová ARM CPU pro desktopy

8.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Phytium vyvinulo osmijádrová ARM CPU pro desktopy
S rozvíjející se obchodní válkou mezi USA a Čínou začali vystrkovat růžky různí čínští výrobci procesorů. Někteří se snaží o vývoj CPU s architekturou x86 a jiní jako Phytium zase o ARM. Nyní jde přitom v jeho podání o desktopové CPU.
Phytium jsme na našich stránkách zmínili už jednou, ale to v souvislosti s procesory pro servery či obecně HPC. Tato společnost se přitom vedle toho začala zabývat i vývojem procesorů ARM určených pro desktopy, což už je pro běžného uživatele mnohem zajímavější, přičemž jde jednak o NUC, ale i desktopy ve stylu velkých stolních PC s možností rozšíření o další hardware. 
 
 
Firma s celým názvem Tianjin Phytium Technology tak připravila procesor Phytium D2000, který je osmijádrový model odvozený od loňského FeiTeng-2000/4. Má tak dvojnásobek jader FTC663 založených na architektuře ARMv8, ale jinak jde dle HKEPC v podstatě o ten samý čip. 
 
 
Máme tu tak čtyři dvojice jader FTC663, která sdílejí 2 MB L2 cache, přičemž společnou L3 cache tento procesor nemá dle obrázku výše žádnou, ale Tom's Hardware hlásí, že tu přeci jen jsou 4 MB této paměti. Využívá nejnovější firemní verzi dynamického předpovídaní větvení i nejnovější verze INT a FP jednotek s podporou instrukcí ARM ASIMD. A jako CPU navržené v Číně pro čínský trh také Phytium D2000 podporuje domácí šifrovací algoritmy SM2, SM3, SM4, a SM9 a vedle toho vlastní firemní bezpečnostní platformu PSPA 1.0. 
 
Procesory FT-2000/4 a D2000 pak sdílejí stejné I/O možnosti a podporují paměti DDR4 i v LP verzi (až 3200 MT/s). Máme tu 32 linek PCIe 3.0, dva porty 1Gb/s Ethernetu, 32 linek GPIO či rozhraní CAN, UART, I2C, SPI a LPC. Ani jeden ale neobsahuje integrované GPU, takže se musí spoléhat na externí řešení. 
 
Výrobce má v plánu taktovat procesor D2000 na 2,3 až 2,6 GHz s TDP 25 W. Pro výrobu využije 14nm proces, přičemž ta by měla probíhat možná na domácí půdě, a tak můžeme za pravděpodobného výrobce pokládat známou firmu SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp.). 
 
Společnosti jako Phytium se mohou postupně velice dobře uplatnit na domácím trhu už jen proto, že Čínská vláda hledá vlastní alternativy pro produkty západních společností, k čemuž je ostatně částečně i nucena. 


reklama