reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Plánuje Samsung výstavbu továrny na čipy v Texasu?

26.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Plánuje Samsung výstavbu továrny na čipy v Texasu?
Už nějaký ten pátek víme, že TSMC se vřelou podporou americké vlády hodlá v USA postavit moderní továrnu pro výrobu 5nm čipů. Nyní se ozývá Bloomberg, že velice podobnou akci nyní plánuje i Samsung. 
Stavba továrny firmy TSMC v Arizoně je už dohodnutá a začít by měla už letos, a tak bychom se opravdu nemohli divit tomu, kdyby o to samé měla zájem také společnost Samsung. Existují totiž zprávy, že ta chce v USA investovat kolem deseti miliard dolarů na výstavbu továrny, která už bude určena rovnou pro výrobu 3nm procesem (a následujícími). O nikom jiném už ani nelze uvažovat, neboť Intel bez ohledu na stav svých továren a technologií do USA patří a jiné společnosti se možnostem této trojice už nevyrovnají. 
 
 
Američané také pochopitelně mohou mít velký zájem na tom, aby na jejich půdě vyrostla další moderní továrna, zvláště když půjde o ještě pokročilejší proces, než jaký se plánuje v arizonském provozu firmy TSMC. Samsung by přitom dle Bloombergu chtěl stavět v Austinu ve státě Texas, kde už ostatně má své zastoupení díky Samsung Austin Semiconductor LLC. 
 
Dle uvedeného zdroje by Samsung chtěl s výstavbou továrny započít stejně jako TSMC ještě letos, v příštím roce by do ní mohl už stěhovat výbavu a první linky se tak mohou spustit v roce 2023, respektive je možné mluvit spíše o začátku lehké pilotní produkce. Nicméně výroba 3nm procesem od roku 2023 je dle toho, co víme, velice reálná, neboť ten má být v Samsungu (i TSMC) připraven už v příštím roce. 
 
Takové plány ale mohou narazit na jeden problém, a to jsou výrobní kapacity firmy ASML, jediného výrobce strojů pro extrémní ultrafialovou litografii (EUVL). Ta už je zcela nezbytná pro 5nm, natož pak pro 3nm proces firem Samsung i TSMC. ASML přitom v reakci na problémy Intelu i na odříznutí firmy Huawei od kapacit TSMC upravila své plány do budoucna a objednávky od dodavatelů, přičemž poté přišla obrovská vlna zájmu o počítače, konzole či obecně elektroniku, která donutila i TSMC prudce zvýšit výdaje v plánu navyšovat kapacity. Nyní i ASML otáčí a plánuje naopak zvyšovat produkci, neboť je zřejmé, že výrobních zařízení i pro EUVL bude zapotřebí naopak více, ale jak se s tím v této firmě poperou, to teprve uvidíme. 
 
Pokud jde ovšem o Samsung a jeho údajnou továrnu v Texasu, o té se zatím ještě bude jednat, a to už pochopitelně s Bidenovou administrativou. Bloomberg uvádí, že Samsung už má ve Washingtonu DC své lidi a očekává, že od Američanů přijdou i pobídky vyjadřující jejich zájem, ale prý by se mohl obejít i bez nich. Ostatně Samsung má také velké ambice a chce se stát světově největším výrobcem čipů, k čemuž se jistě bude hodit "základna" v USA, čili blízko významných dodavatelů výrobních technologií. 


reklama