reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
6.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Nedávno se německý overclocker der8auer ozval, že desky s čipsetem Intel X299 mají problémy s napájením, které má stát za tím, že procesory nelze přetaktovat na frekvence, které by samy o sobě rozhodně zvládly. Jak se tato věc vyvíjí?
Mr.Lolendo (259) | 6.7.201719:54
Tohle je poslední kapka pro mě. Intel u mě končí. Že si takový konglomerát který se rejpe v prd3li tolik let si nedokáže pohlídat takovou banalitu. Od AMD očekávám takové vylomeniny. Ale od Intelu honosící se kvalitou a vysokými cenami tedy ne.
Odpovědět2  0
ludek_jelinek (131) | 7.7.20176:32
Tak já tedy nevím, nikdy jsem přetaktování nepotřeboval a jde tudíž kolem mne, ale není tohle spíše problém výrobců desek? Konkrétně v nedostatečném chlazení kaskády? To samé s napájením, to by snad měl řešit výrobce desky, ne? Co se týče VRM, na PCT měl OBR pěkný test, jehož výsledkem bylo, jestli jsem to dobře pochopil, že stačí mít v case dobrý airflow ­(OBR kaskádu tedy přímo ofukoval větráčkem, ale dobré proudění vzduchu ve skříni jistě udělá svou práci stejně­) a throttling se nekoná. V tomhle případě bych spíše tipoval, že výrobci základních desek chtěli rychle vydat produkty pro procesory, které jim Intel dodal v šibeničním termínu. Takže zhruba něco jako při vydání Ryzenu.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 7.7.20178:26
On je spíš problém, že to napájení očividně stačí tak tak na tovární nastavení. Jet neustále v zátěži 100% součástkám dost nesvědčí a vždy se to projeví na výdrži. A u desky za 5000 a víc kč by nic takového nemělo být, tam má být naopak pořádná rezerva. PS_ A těžko říct, kdo to nezvládl, jestli výrobci, nebo jestli jim Intel dodal nějaké ­"early­" specifikace procesoru a pak se ukázalo, že je o dost žravější.
Odpovědět1  0
tombominos (1237) | 7.7.201710:54
Dobry Airflow ve skrini vzdycky pomaha. Prime ofukovani kaskady se ale dela ­"bezne­" pri extremnim OC, jenomze to neni nastroj normalniho uzivatele. Ta platforma za ty ceny a moznosti taktovani by mela byt rozhodne odladenejsi. Ty desky taky nestoji 2­-3k, ale zacinaji nejkde na 6.5k­-12k..kde uz by clovek cekal, ze je to vychytane za takovou cenu..
Pri Ryzenu moc problemy s OC a prehrivanim nebyly, problem byla podpora pameti..
Odpovědět0  0
Mr.Lolendo (259) | 7.7.201712:23
Ta platforma je HEDT tedy Top­-End za Top­-End peníze. Je to drahý Pro Prémiový produkt. Takže že to má Intel nedořešené je neomluvitelné. Je to jeho architektura a tedy výrobce desek si má podchytit.
Slabá napájecí kaskáda vede ke čtyřem věcem.
1­) Vyšším teplotám
2­) Nižší životnosti MB a CPU
3­) Potenciální nestability v určitých okamžicích
4­) Noční můru pro taktování

Já kupuji zdražíš desky výhradně kvůli kvalitnější napájecí kaskádě. Tedy koupit desku za 8K s shit kaskádou je jako plivnutí do obličeje.
U AMD tohle míru neprofesionality očekávám tedy se podle toho zařídím ale u drahého Intelu opravdu ne.

Mám devět let starou desku čipset x48 provozovanou přes 1850FSB 8 let a frčí dnes stále jak nová. Poběží takhle i deska x299?! Osobně pochybuji.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.