reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Plume: miniroutery pro šíření Wi-Fi vaší domácností

21.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Plume: miniroutery pro šíření Wi-Fi vaší domácností
Pokud máte v domácnosti Wi-Fi router, který "nedostřelí" do všech jejích koutů a vy byste potřebovali lepší pokrytí, je několik způsobů, jak toho dosáhnout. Jedním z nich je také novinka na trhu, a sice Plume.
O bezdrátových routerech se nedá říci, že by byl každý spokojen s jejich dosahem. S výkonem je to jiné, ale stačí pár zdí a ze silného signálu se stane vypadávající spojení s mizivou propustností. Můžeme si pořídit jiný router s lepšími anténami a třeba i s Beamformingem, různé extendery, natahat do potřebných míst kabely či využít rozvody elektřiny, anebo si můžeme vytvořit tzv. mesh network. Zařízení pro takovou síť, která s pomocí více bezdrátových zařízení pokryje Wi-Fi signálem celou domácnost bývala ale spíše drahá, což se nyní snaží zlepšit autoři Plume. Tyto miniroutery mají nabídnout to samé co dražší varianty a za podstatně nižší cenu.





Koncept je jednoduchý. Máme několik malých Plume, které zasuneme do volné elektrické zásuvky, přičemž do toho hlavního přivedeme lokální síť pomocí ethernetového kabelu (připraven je na 1Gb/s Ethernet). Ostatní Plume se připojí přímo k němu a budou řetězově šířit bezdrátový signál dál, takže naše zařízení se bude ideálně připojovat k tomu Plume, který poskytuje nejsilnější signál, a tedy i nejrychlejší spojení.





Pro spojení mezi sebou Plume využívají různá Wi-Fi pásma, aby si navzájem nerušily signál. Tvůrci také uvádějí, že Plume jsou schopny se učit z toho, jak používáme bezdrátovou síť a dle toho automaticky prioritizovat některá zařízení před jinými. Jde o takové automatické QoS, v němž budou upřednostněny třeba herní konzole nebo streamované video. Tato jednotlivá zařízení tak dokáží nahradit klasické řešení a my o nich můžeme uvažovat jako o takovém decentralizovaném routeru. Z toho, co výrobce prozradil, to však vypadá, že pouze jeden hlavní Plume je vybaven ethernetovým konektorem. Je tak škoda, že jím nejsou vybaveny i ostatní, abychom k nim mohli připojit síťová zařízení i kabelem.

Nicméně ani tak nejde o zařízení, která bychom mohli označit přímo za levná. V předprodeji každý Plume vyjde na 39 dolarů a poté budou prodávány za 49 dolarů a pak je tu z nějakého důvodu limit pro počet zakoupených kusů. To znamená, že si musíme pořídit přinejmenším šest Plume najednou, což znamená 234 USD v předprodeji a 300 USD v běžném prodeji. Dle výrobce má takové množství stačit na pokrytí domu se dvěma až třemi ložnicemi. První kusy Plume se mají dostat k zákazníkům někdy letos na podzim.

Zdroj: Plume
reklama