reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počet aplikací ve Windows Storu dosáhl 200 tisíc, ale používá je někdo?

3.3.2015, Michal Hala, aktualita
Počet aplikací ve Windows Storu dosáhl 200 tisíc, ale používá je někdo?
Počet aplikací ve Windows Storu překročil hranici 200 000. Ale spíše než samotný počet aplikací na této distribuční platformě, jakkoli je vysoký, je podstatné, kolik lidí některé z těchto aplikací používá.
Windows Store přišel spolu s Windows 8 jako tržiště především pro moderní aplikace (tj. Metro, respektive Modern UI). Spuštěno bylo spolu s uvolněním Windows 8 Consumer Preview koncem února 2012. Trvalo tedy tři roky, než počet nabízených aplikací dosáhl oněch 200 000.

Microsoft se svým tržištěm rozhodně nebyl první. Google Play zaměřený na Android zahájil činnost v říjnu 2008 a App Store pro iOS Applu dokonce již v červenci toho roku. Mac App Store pro OS X (opět Apple) pak byl spuštěn v lednu 2011.


Logo Windows Store


Windows Store se dostal na 40 000 aplikací v lednu 2013, na 100 000 téhož roku v červenci a na 150 000 loni v březnu. Mimochodem se sesterským Windows Phone Storem dohromady obsahují 585 000 aplikací.

To jsou sice na první pohled impozantní čísla, ale pojďme se na to podívat jinak. V úložišti jsou aplikace pro Windows 8 a 8.1. „Osmičky“ obou verzí ovšem představují z celkového počtu celosvětově instalovaných Windows jen necelou šestinu (přesněji 15.38 %), zatímco zbytek drží předchozí verze (viz obrázek). Když to celé poněkud zjednodušíme, dokonce ani 200 000 (možná úžasných) aplikací v úložišti nepřimělo naprostou většinu majitelů předchozích verzí k upgradu.


Zastoupení jednotlivých verzí Windows - únor 2015


Zajímavé by samozřejmě bylo vědět, jaká část uživatelů Windows 8 a 8.1 skutečně používá Metro (Modern UI) aplikace a stahuje je z Windows Storu. V Redmondu to samozřejmě ví, protože pečlivě analyzují data z tržiště (viz náš včerejší článek).

Microsoft má rozhodně ve světle všech uvedených čísel o čem přemýšlet. Jestliže se chce prosadit s Windows 10 obecně a v mobilním segmentu obzvlášť, musí dosáhnout přijetí tohoto systému. K tomu mu mimo jiné mají dopomoci univerzální aplikace použitelné od malého mobilu po obrovský Surface Hub (opět připomínáme včerejší článek).


Logo Windows Store


Ale pořád je tu jedna zásadní otázka. Chtěli vůbec uživatelé moderní aplikace, když je dosud většina uživatelské báze Windows jednoduše ignoruje, stejně jako ignoruje Windows 8 a 8.1? A budou chtít univerzální aplikace? A budou je chtít tolik, aby upgradovali na desktopu a opustili Android nebo iOS v mobilním segmentu?

Všechno ukáže čas a celý přechod na Windows 10 se může k nelibosti Microsoftu pěkně protáhnout. A jestli Windows 10 skutečně výrazně uspějí v mobilním segmentu, tak to bude přinejmenším překvapení, ne-li přímo zázrak.

Jak jste na tom s moderními aplikacemi vy? Používáte je? Chodíte na Windows Store a stahujete je? A jen ty zadarmo, nebo i ty placené?

Zdroj: WinBeta
reklama