reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítačové skříně, které ovlivnily svět PC

9.6.2015, Jan Vítek, článek
Počítačové skříně, které ovlivnily svět PC
Skříně pro PC nejsou hardware, který by často procházel velkými změnami. Dá se říci, že ty už jsou za námi a další nemáme v dohledu. Stojí tedy za to se ohlédnout za jejich vývojem a představit si i zajímavé specialitky.

Fractal Design Define R3: funkční minimalismus


V roce 2011 k nám přišla skříň Define R3 od švédské firmy Fractal Design, která se uvedla velmi dobře. Kladla důraz na minimalistický a čistý design bez chromovaných lišt, divokých tvarů, LED osvícení a podobně. Vedle toho slibovala i tichý provoz počítače, čehož se snažila dosáhnout pomocí uzavřeného těla a odhlučňujících materiálů, ačkoliv mohla nést až šest ventilátorů. Zkrátka šlo o skříň, která byla především funkční a vlastně ani nevypadala špatně. Tento svěží vítr zákazníci zachytili a Define R3 se stala velmi populární skříní, kterou si zákazníci pochvalovali i kvůli kvalitnímu zpracování, přičemž cena pohybující se pod 2500 Kč s daní byla za takový produkt velmi slušná.





Interiér skříní Fractal Design je zpracovaný jednoduše a je dobře identifikovatelný díky svým bílým záslepkám, rotoru ventilátorů a HDD šuplíkům, které jasně kontrastují s černým lakem. Fractal Design se snaží nabídnout především volný prostor, v němž nejsou žádné speciální přepážky oddělující pozici zdroje a i díky tomu mohou být tyto skříně prodávány za rozumnou cenu.





Define R3 byla následována modelem Define R4, větší a lépe vybavenou skříní, která však přišla za stejnou cenu jako R3. Zlepšila se správa kabeláže, modularita a dostali jsme více prostoru pro komponenty. Tato skříň je ještě běžně v prodeji, ovšem nahrazena již byla modelem Define R5, který je aktuálně na trhu o pár stovek dražší, ale opět nabízí lepší možnosti jako možnost dát panty předního panelu na druhou stranu, lepší možnosti chlazení a lépe přístupné 2,5" pozice na trayi. Na druhou stranu se projevila slabší konstrukce bez nasazených bočnic, ale stále je to velmi dobrá volba pro stavbu moderního domácího počítače.


SilverStone Raven RV03: na základě fyziky


Raven RV03 a popřípadě jiné modely této řady do našeho výčtu patří především kvůli uspořádání svého interiéru. Jde totiž o skříň, v níž je základní deska otočena o 90° tak, že její konektory míří vzhůru. SilverStone zde vychází z předpokladu, že teplý vzduch stoupá vzhůru, a tak je naprosto logické, aby byl čerstvý nabírán dole a posílán byl přes komponenty nahoru a mimo skříň.





Takové uspořádání může být dobré především u částečně pasivně chlazených sestav, třeba pro procesory chlazené pasivně pomocí velkých chladičů s řídce umístěnými žebry (jako Scythe Ninja). Na druhou stranu je nestandardní, což s sebou přináší řadu problémů, jako je vyvedení kabelů od nyní již vrchních konektorů nebo umístění napájecího zdroje. Možná že se zde výrobce už neměl pokoušet skloubit svůj nápad s klasickým designem a mohl být odvážnější. Však k takovéto skříni nám zrovna moc nesedí sedm mechanikových pozic.





Ovšem Raven RV03 je také skříň z roku 2011, zatímco dnes už je k dispozici nástupce v podobě Raven RV05, který už je daleko modernější a odpovídá aktuálním trendům. To dobré ale zůstalo, jako třeba ventilátory řady Air Penetrator s lamelami, které usměrňují proud vzduchu a skutečně fungují. Ty jsou navíc umístěny ve velmi výhodné pozici přímo před procesorem a pozicemi karet, jen je třeba zajistit kvalitní filtrování prachu. Řada Raven je tedy něco jako Define R, nabízí originální zpracování a stále se vyvíjí.


BitFenix Prodigy: popularita Mini ITX roste


Pokud bych měl jmenovat jednoho zástupce skříní, které se nejvíce zasloužily o popularizaci fomátu Mini ITX, byla by to právě řada BitFenix Prodigy. Má v sobě něco z designu počítačů Apple, tedy ze starých stolních Maců, díky němuž je na první pohled vidět, o co jde. Jsou to tedy malé skříně pro malé základní desky, ale to neznamená, že výsledný počítač bude málo výkonný. Stačí dostatek prostoru pro procesorový chladič a také grafickou kartu, což pro sestavení herního počítače stačí. Samozřejmě pokud potřebujete opravdu výkonné PC se dvěma a více kartami, pak jde formát Mini ITX stranou.





U takto malých skříní jde tedy především o to, jak efektivně jejich výrobce naloží s dostupným prostorem. V případě Prodigy se to podařilo, přičemž tu je prostor pro ATX zdroj, jednu mechaniku, 5 pevných disků a dokonce až 9 SSD. Navíc ani chlazení není zanedbatelné, však dopředu se vejdou dva 120mm ventilátory, dozadu jeden a nahoru další dva, což je na takto malou skříň více než dost. Karta si pak může nabírat čerstvý vzduch přes bočnici.





Skříně jako tato jsou na trhu stále častější a dnes snad již není významného výrobce, který by je nenabízel. Nejde také pouze o to, že malý systém je snadno přenosný a můžeme si jej snadno sbalit na obligátní LAN party. Každý dnes nechce doma provozovat počítač ve velkém toweru a celá věc také vychází z toho, že v řadě případů si lidé pořídí počítač s ATX deskou a v Middle Toweru, v němž pak budou provozovat jednu kartu, disk a SSD, takže nakonec skončí s velkou skříní a hromadou nevyužitého provozu. Z hlediska budoucí možnosti rozšíření počítače je pochopitelně lepší onen prostor mít k dispozici, ale trendem je spíše pokračující integrace komponent a součástí, což nejnověji ukazují třeba krátké karty Radeon Fury X s paměťmi HBM, přičemž kdekdo může uvažovat i o nahrazení 3,5" disků menšími 2,5", které již také nabízí vysoké kapacity.
reklama