reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podrobnosti o nové Fab 32 společnosti Intel

30.10.2007, Jan Vítek, aktualita
Podrobnosti o nové Fab 32 společnosti Intel
Včera jsme přinesli zprávu, že Intel v ten samý den začal v arizonském Chandler s výrobou čipů 45nm technologií. Jedná se tedy samozřejmě o velkokapacitní továrnu Fab 32, kde se začíná s výrobou procesorů pro desktopy, notebooky i servery....
Včera jsme přinesli zprávu, že Intel v ten samý den začal v arizonském Chandler s výrobou čipů 45nm technologií. Jedná se tedy samozřejmě o velkokapacitní továrnu Fab 32, kde se začíná s výrobou procesorů pro desktopy, notebooky i servery. První 45nm procesor od Intelu tak má být uveden na trh 12. listopadu. Dokončená továrna Fab 32, s 17 094 čtverečními metry laboratorního výrobního prostoru, zaujímá plochu 92 900 m2 a bude zaměstnávat na 1000 pracovníků.



„Otevření továrny Fab 32 v Arizoně je dokladem dlouhodobých investic společnosti Intel do svého nejstrategičtějšího aktiva, kterým je vytvoření nejmodernější a ekologicky nejšetrnější výrobní sítě na světě,“ uvedl Paul Otellini, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Intel. „Kouzlo 45nm technologie a design našich nových tranzistorů nám umožňuje nabízet vysoce výkonné a přitom energeticky úsporné procesory napříč celým tržním spektrem, od nejvýkonnějších serverů po řadu přenosných zařízení a cokoliv mezi tím.“



Jedná se dle informací společnosti Intel již o šestou firemní továrnu využívající 300mm wafery a druhou továrnu využívající 45nm proces. První najdeme v Oregonu, kde je vývojové zařízení D1D. Dále Intel připravuje otevření dvou dalších 45nm továren v izraelském Kiryat Gat (Fab 28) a v Rio Rancho v Novém Mexiku (Fab 11x). Firma se také dle vlastních slov zaměřuje na ekologičtější využití zdrojů, takže nová továrna využívá například nový program pro úsporu a recyklaci vody, což má znamenat asi o 70% nižší spotřebu.



Na stavbu Fab 32 bylo jinak použito 19 000 tun oceli, 910 km kabelů, 120 km potrubí a 65 752 metrů krychlových betonu. Ve výrobní části je prostor označen jako Class 1, což znamená, že na jednu krychlovou stopu vzduchu nesmí připadat více než jedna částice o velikosti 0,5 mikronu nebo větší.

Zdroj: Intel
reklama