reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podvodníci z lidí letos vyloudili už 7,7 miliard dolarů v kryptu

19.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Podvodníci z lidí letos vyloudili už 7,7 miliard dolarů v kryptu
Scammeři, aneb internetoví podvodníci, s oblibou zkouší své oběti obrat o prostředky uložené v kryptoměnách, přičemž letos tak dle zprávy od Chainalysis získali už 7,7 miliard dolarů. Množí se přitom propracovanější podvody.
Zpráva 2022 Crypto Crime Report částečně zveřejněná na blogu firmy Chainalysis ale také ukazuje, že před dvěma lety byla hodnota podvodem získaných kryptoměn ještě vyšší a dosáhla už téměř deseti miliard dolarů. Výhoda kryptoměn je v tomto případě zřejmá a spočívá v transakcích, které jsou pro běžného podvedeného nešťastníka nenavratitelné a jednou zaslané finance na účet scammera lze považovat za ztracené na rozdíl od bankovních transakcí. 
 
 
Ovšem zdaleka tu nejde jen o scammery, kteří se snaží oblbovat konkrétní lidi v přímé komunikaci a všemožnými způsoby je donutit poslat peníze či krypto na cizí účet. To jsou jen malé roby a především tu jde o "služby" fungující v klasickém Ponziho schématu, které se tak snaží ulovit lidi s vidinou rychlého zbohatnutí.
 
Mezi prosincem 2019 a červencem 2021 fungovala na Ponziho schématu konkrétně ruská Finiko, která nakonec zkolabovala poté, co uživatelé zjistili, že už nemohou vybírat vložené finance. Finiko přitom lákala lidi k investicím jejich Bitcoinu či Tetheru se slibem měsíčního výnosu až 30 procent a později dokonce přišla s vlastním coinem. 
 
Právě podvodné služby jako Finiko způsobily velký nárůst v roce 2019, zatímco rok 2020 byl na ně chudý, a tak se propadl i celkový objem prostředků v kryptu, o něž lidé vinou své vlastní důvěřivosti a s vějičkou rychlého a snadného zisku přišli. Zrovna provozovatelé ruské Finiko je obrali o více než 1,5 miliardy dolarů v Bitcoinu a pak nějaké drobné, a sice přes 800 tisíc dolarů v jiných prostředcích. Nejde ale o čistý "zisk", neboť část z celkové sumy byla vyplacena zpět tak, aby byla celá iluze udržována při životě, přičemž právě Finiko se dá považovat za typický případ velkého kryptoměnového scamu. 
 
Ovšem velká část letošního sloupce má na rozdíl od předchozích let světle zelenou barvu, čímž je označena jako Rug pull, takže o jakou novinku se tu jedná? Definice výrazu Rug pull dle Chainalysis není zrovna pevně stanovena a jedná se obecně o případy, kdy si scammeři už dávají mnohem více práce s tím, aby jejich podvod vypadal jako opravdový kryptoměnový projekt. Čili se tu objevují mnohem propracovanější podvody a konkrétně tu jde třeba o tvorbu nových tokenů založených na ethereovém blockchainu, s nimiž se pak obchoduje na decentralizovaných burzách, díky čemuž není třeba poskytnout kód k auditu. Pak si tedy scammeři jednoduše vysají celý pool, neboť k tomu byl ostatně jejich token navržen. 
 
Nicméně zdaleka největší podíl na všech letošních Rug pull měl zakladatel turecké burzy Thodex, Faruk Fatih Ozer, který letos zmizel ze země i s cca 2 miliardami dolarů v kryptu a od té doby jej hledá Interpol. Na onen obnos se mu složilo téměř 400 tisíc lidí, pro něž už budou jejich finance nejspíše nenávratně ztraceny. 


reklama