reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pohár trpělivosti přetekl, kryptoměna StopElon chce zničit Muska a vzít mu Teslu

18.5.2021, Milan Šurkala, aktualita
Pohár trpělivosti přetekl, kryptoměna StopElon chce zničit Muska a vzít mu Teslu
Elon Musk je poslední dobou často obviňován z manipulací s kryptoměnami pomocí jeho twitterového účtu. Lidem už dochází trpělivost, jak některé jeho tweety dokáží poslat hodnotu kryptoměny výrazně níž a "luxuje" jim účty.
I když je Elon Musk jednou z nejvýznačnějších osobností posledních více než dvou dekád a pomohl posunout lidstvo v mnoha ohledech výrazně kupředu, má své dost závažné vrtochy v oblasti financí. Velmi rád využívá svého účtu na Twitteru k publikaci kontroverzních tweetů, které by si jako CEO neměl dovolovat (ostatně byl už několikrát vyšetřován komisí SEC). V poslední době jsou jeho tweety zejména ohledně kryptoměn. Několik z nich poslalo hodnotu Bitcoinu a Dogecoinu do výšin, aby je zase později srazilo výrazně níž. V posledních dnech to byl tweet o tom, že Tesla přestane přijímat Bitcoiny jako platidlo kvůli dopadu na životní prostředí a pak tweet, který řekl jediné slovo Indeed (česky "vskutku" - příznivci StarGate znají) na tweet, který tvrdil, že lidé držící Bitcoin zapláčou v příštím čtvrtletí, když zjistí, že Tesla prodala zbývající Bitcoiny.
 
StopElon logo
 
Z toho opravdu nejde poznat, zda to Musk myslí ironicky nebo ne. Asi až později si uvědomil, jaký průšvih a spekulace způsobil, když se ceny kryptoměn odebraly směrem dolů a vydal další tweet o tom, že Tesla opravdu žádný Bitcoin neprodala (dle posledních finančních zpráv by v této kryptoměně měla mít stále přes miliardu USD). Každopádně jde vidět, že spousta spekulantů na ceny kryptoměn má už Muska opravdu dost a jedna ze skupin začala vyvíjet kryptoměnu Fuckelon, která nyní nese název StopElon. Její cena za jeden den vzrostla na 5násobek z minima 0,0000017 USD na téměř 0,0000107 USD, nicméně teď už zase spadla na méně než polovinu a je okolo 0,0000045 USD. Cíl kryptoměny je jasný, zničit Elona Muska (pokud to není postranní úmysl, např. snaha ublížených spekulantů zahojit se na jiných důvěřivých spekulantech, které Elon Musk také vytáčí). Pro zajímavost, hodnota Bitcoinu je nyní 43400 USD, což je o 33 % méně než maximum z první poloviny dubna.
 
 
Jak to chtějí tvůrci kryptoměny udělat? Myšlenku mají v zásadě velmi jednoduchou, nicméně velmi obtížně proveditelnou nejen prvotním cílem zisku většinového podílu v Tesle, ale i legálním (jen koupit spoustu akcií nemusí zdaleka stačit, je zde i spousta regulatorních procesů). Celý projekt je rozdělen na 5 fází a pokud přeskočíme dílčí mezikroky, v podstatě jde o to, aby se na nejrůznějších poplatcích s kryptoměnou StopElon vybralo natolik velké množství peněz, že by bylo možné za ně kupovat akcie společnosti Tesla. Postupně by tak tvůrci StopElonu chtěli Muskovi Teslu jednoduše vykoupit z rukou (Elon Musk má "jen" 22% podíl ve firmě).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama