reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Policie využívá psů k nalezení elektroniky zločinců

12.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
Policie využívá psů k nalezení elektroniky zločinců
Spousta zločinu se dnes přenesla do digitálního světa, nicméně i zde mohou být použity tradiční metody. Využít se dá i pes a jeho skvělý čich. Tentokrát ale ne pro hledání zločince, nýbrž jeho elektroniky a paměťových médií.
Policie už spousty let používá psy a jejich skvělý čich k objasňování zločinů, hledání pachatelů a důkazů. Tohoto lze ale využít v dnešní digitální době. V USA totiž mají psy třídy K-9, kteří jsou někdy speciálně vycvičení speciálně i na hledání elektroniky, tedy smartphonů, pevných disků, USB klíčenek nebo dokonce i microSD karet. Doposud se museli spoléhat na běžné pachové stopy jako např. v roce 2015, kdy labrador Bear nalezl schovaná datová média s dětskou pornografií.
 
Labrador
 
zdroj: pixabay.com, public domain
 
Vše začalo kolem roku 2012, kdy oddělení pro počítačovou kriminalitu v Connecticutu kontaktovalo jednotku K-9, zda by bylo možné vycvičit psa pro hledání elektroniky. Chemik Jack Hubbal se dal do práce, pořídil si nespočet SD karet, pevných disků a USB klíčenek od nejrůznějších výrobců a začal zkoumat, zda mají všechny nějaký společný pach. Po nějaké době zjistil, že všechna zařízení, která mají základní desky, obsahují také sloučeninu zvanou TPPO.
 
Ta je pro člověka bez zápachu, ale pes je schopen ji v některých případech rozpoznat. Údajně se to ale na TPPO dá vycvičit jen jeden pes z 50. Po čtyřech letech testů program oficiálně začal. Teď už je jen otázkou, zda se v případě nalezení zařízení podaří data na nich ukrytá i získat. Např. Apple dělá vše pro to, aby soukromí svých uživatelů ochránil, i kdyby to byli zločinci.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama