reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Potřebuje Microsoft Windows? A sází na Linux?

9.3.2016, Michal Hala, aktualita
Potřebuje Microsoft Windows? A sází na Linux?
Seběhlo se toho teď kolem Microsoftu, Windows a Linuxu víc. Ed Bott ze ZDNetu udělal analýzu příjmů Microsoftu a Windows medaili rozhodně neberou. Navíc Redmond ohlásil portování SQL Serveru na Linux. Potřebuje tedy vůbec ještě Windows?
Nejprve nedávno Ed Bott ze ZDNetu udělal analýzu příjmů Microsoftu za čtvrtý kvartál roku 2015. Pořadí podle segmentů je v grafu na prvním obrázku. Windows berou až čtvrté místo po serverových produktech a cloudu, hrách (Xbox a spol.) a Office. Na Eda Botta navázal Steven J. Vaughan-Nichols z Computerworldu a klade sugestivní otázku, jestli Redmond ještě potřebuje Windows. Abych od něj jenom neopisoval, přináším vlastní pohled.

Windows tvoří podle údajů Eda Botta lehce přes 10 % příjmů společnosti. S ohledem na nízký podíl Windows na příjmech vás ani mě už najednou nepřekvapí, že Microsoft si mohl dovolit rozdávat upgrade na Windows 10 zadarmo. Kýžená miliarda zařízení tvořících ucelený ekosystém pro něj má strategicky evidentně větší cenu, než obětované příjmy z potenciálního upgradu.


Příjmy Microsoftu v Q4/2015


Kdyby desítky nebyly zadarmo, rozhodně by jich teď nebylo už přes 200 miliónů instalací. Windows už evidentně nejsou dojnou krávou – což je prosím odborný marketingový termín, nikoli ošklivá nadávka. Takže teď k té otázce jestli společnost ještě potřebuje Windows. Ano potřebuje, ale nikoli jako dojnou krávu, ale jako základ a pojivo bohatého ekosystému.

A tady se dostávám k onomu portování SQL Serveru na Linux, které bylo oznámeno tuším včera. Zjevně jde o podobné rozhodnutí, jako bylo třeba portování mobilních aplikací na Android a iOS. Z něčeho, přes co by za vedení Steva Ballmera takříkajíc nejel vlak, se za Satyy Nadelly stává strategicky zcela logický krok. Administrátoři Linux milují a pro Redmond je lepší dodat SQL Server na Linuxu a tudíž bez licence serverových Windows než nedodat nic.


One Windows Platform


Microsoft v současnosti zkrátka dodává software pro různé platformy a nechce prvoplánově nutit zákazníky do Windows. Na druhou stranu pořád má v rukávu svou vizi One Windows Platform jako univerzálního ekosystému a úplně to nevzdává ani tady. Chcete příklad? Tak jde o víceméně okopírování funkce Continuity známé z mobilů a počítačů Applu, která má být podle všeho dostupná v letošní aktualizaci Redstone 1.

Pokud chtějí uživatelé jen aplikace bez Windows na jiných platformách, Microsoft je dodá. Pokud chtějí ucelený ekosystém od mobilu po desktop, tak ten umí dodat též. Máme tu najednou vedle sebe Plán A i Plán B v praxi. Vůbec se nebudu divit, když tahle strategie bude fungovat. Nejvtipnější mi na tom připadá, že redmondskou společnost k téhle filozofii dotlačila situace na trhu a že na ní nepřišla sama už dávno.


Microsoft Surface Pro


Pro Windows 10 mluví ještě jedna položka z grafu Eda Botta. Když se podíváte na zařízení Surface, tak už má celých 5 %. Což samozřejmě není mnoho, ale může to ukazovat na vycházející hvězdu (opět marketingový termín). Navíc podle aktuální analýzy IDC budou tabletům v nadcházejících letech výrazně dominovat 2-in-1 zařízení a v jejich rámci řada Surface od Microsoftu.

Je to samozřejmě jenom prognóza, takže Redmond nemá nic jistého. Ale pokud to vyjde, tak ekosystém Windows 10 i příjmy společnosti dostanou zajímavou a vítanou vzpruhu. Teď by to ještě chtělo něco udělat s mobily a kruh by se začal uzavírat a ekosystém by byl kompletní. Tady může hodně udělat již zmiňovaná aktualizace Redstone 1 plánovaná někdy na počátek letošního léta.

Ať už to dopadne, jak chce, je dobře, že Microsoft má rozumnou strategii a v jejím rámci Plán A i Plán B. A že přitom myslí na uživatele, kterým nevnucuje Windows 10, pokud je nechtějí. Pokud je chce k Windows 10 přitáhnout, tak pomocí bohatství funkcí a služeb v rámci dobře integrovaného ekosystému.

Zdroj: Computerworld, Thurrott, ZDNet
reklama