reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PowerStrip - ladíme grafickou kartu

15.8.2005, Zdeněk Kabát, návod
PowerStrip - ladíme grafickou kartu
Dnes si představíme užitečnou utilitu s označením PowerStrip, jež obsahuje mnoho skvělých vlastností, které se týkají hlavně ukládání profilů výkonu, barev či monitoru. Dovoluje ale i měnit frekvence grafické karty přímo uprostřed hry!

Diagnostika grafické karty a monitoru



Informace o kartě

Poslední kategorie, které jsem ještě v rámci PowerStripu neprobral, se nacházejí v menu Nastavení. Nejdříve se podívejme na položku Informace o kartě, ve které můžete měnit několik vlastností na low-level úrovni. Po otevření na vás vyskočí poměrně komplikované okno s detailními informacemi o grafické kartě. Pokud budete chtít něco měnit, je třeba odškrtnout položku Pouze pro čtení v pravém dolním rohu.



  • Nastavení PCI zařízení - V této části se můžete dočíst mnoho informací o diagnostice rozhraní, ale prakticky nic nelze měnit. Jediné, co můžete, je snižovat prodlevy u jednotlivých vyhraněných adres paměti, což je ale věc poměrně zbytečná a naopak může způsobit nestabilitu systému.
  • Nastavení AGP soustavy - Zde lze již měnit podstatně více věcí, které mají vliv hlavně na stabilitu systému, ale i výkon. Je možné softwarově vypnout AGP mód (zatržítko v horní části okna) a dále měnit typická nastavení - Sideband addressing (SBA), FastWrites (FW) a AGP 4x/8x. Pokud máte problémy se špatnou stabilitou, doporučuje se SBA, FW a AGP 8x vypnout.


  • Hlášení diagnostiky - V tomto okně můžete najít všechny detaily o grafické kartě, rozhraní a nastavení NorthBridge, po kliknutí na prostřední tlačítko vpravo lze také diagnostikovat rozhraní OpenGL. Vše lze zkopírovat do schránky, což může pomoct, vyžádá-li si výrobce při řešení problému podobný log.

Informace o monitoru

Toto okno už slouží prakticky jen k získání informací o monitoru. K dispozici je sériové číslo, datum výroby, parametry obrazovky včetně maximálního rozlišení a obnovovací frekvence a tak dále. Prakticky zde není nic, co byste běžně potřebovali.


Správce systémových prostředků



Velmi praktickou věcí, která již má s grafikou pramálo společného, ale rozhodně se hodí, je možnost uvolňování paměti ve Správci systémových prostředků. Ačkoliv možná kvalitou nedosahuje na úroveň jiných utilit, které se pamětí zabývají primárně, rozhodně se hodí. Zde je hlavní okno:


V grafu se dvakrát za sekundu načítá aktuální stav zatížení paměti a jsou vidět dvě křivky, které jsou de facto svými zrcadlovými obrazy. Modrá křivka ukazuje procenta volné fyzické paměti, šedá pak určuje mezí úroveň, která je uživatelsky nastavitelná. Mezní úroveň je dobrá k tomu, že klesne-li pod ní volná fyzická paměť, PowerStrip automaticky uvolní co nejvíce prostoru (uvolnění viz zlom na screenshotu). To lze samozřejmě dělat i ručně pomocí do očí bijícího tlačítka.

Ikony na ploše



Poslední vlastností PowerStripu je možnost manipulovat s ikonami na ploše. V menu Nastavení -> Ikony na ploše máte tři velmi jasné možnosti - Uložit pozice ikon, Obnovit pozice ikon a Automaticky uspořádávat ikony.



Význam snad nemusím vysvětlovat, jenom bych rád řekl, že je to ideální možnost obrany proti drzým cizím rukám, které by si s ikonkami na ploše mohly hrát (syn, dcera, tchýně). Stačí jednou kliknout nebo stisknout klávesovou zkratku a vše je opět v pořádku.

...


Tím jsem doufám vyčerpal většinu možností tohoto skvělého programu. S RivaTunerem ho považuji za špičku toho, co lze pro desktopovou grafiku použít a o to je lepší, že si tyto dvě utility nekonkurují a každá je určena pro něco jiného. PowerStrip beru hlavně jako 100% nástroj pro zamknutí obnovovacích frekvencí a jeho profily často využívám. V případě dalších dotazů můžete psát do diskuse.
reklama