reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za březen 2006

6.4.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za březen 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc březen stalo.

Intel Developer Forum Spring 2006



V období od 7. března do 9. března 2006 se konala v San Franciscu akce známá pod názvem Intel Developer Forum, kde Intel představuje výrobcům hardware, software a novinářům nejnovější výrobky a rovněž hovoří o připravovaných novinkách. My si tedy uděláme krátké shrnutí za jarním IDF Spring 2006.




Zvýšení výkonu a snížení spotřeby u nové architektury Intel Core

Na procesory Intel s novou architekturou Core jsme snad všichni zvědaví. Podle Intelu má serverový Woodcrest přinést o 80% více výkonu při spotřebě o 35% nižší, desktopový Conroe pak nárůst výkonu o 40% a stejně tak klesne spotřeba, mobilní Merom pak při stejné spotřebě přinese výkon o 20% vyšší. Za tyto hodnoty mohou tato vylepšení:

Intel Wide Dynamic Execution, rozšířená instrukční pipeline, za jeden takt zvládne až čtyři instrukce. Na zpracování stejného množství instrukcí je tak třeba méně času a tím i ztrátového tepla. Rovněž se začal používat Macro-Ops Fusion, slučování obsáhlejších instrukcí do jedné.
Intel Advanced Digital Media Boost, optimalizace instrukcí SSE, které jsou nyní vždy vykonány během jednoho jediného cyklu
Intel Advanced Smart Cache (L2 cache), sdílená LC cache, jednodušší komunikace mezi jádry, vylepšený scheduler (plánovač) přístupu do cache. Ta je nyní společná, pokud ji jedno jádro nepotřebuje, může ji celou využít druhé jádro.
Intel Smart Memory Access, vylepšené předpovídání požadovaných dat, která se mají načíst do cache.
Intel Intelligent Power Capability, vypínání části procesoru, jež nejsou aktuálně využívány


Demonstrace quad-core procesorů

Intel rovněž demonstroval první předvýrobní vzorky čtyřjádrových serverových procesorů Clovertown a desktopových Kentsfield. Na trh přijdou počátkem roku 2007, i když se spekuluje i o možnosti uvést je ještě před koncem roku 2006. Oba budou postaveny na nové architektuře Intel Core a budou vyráběny 65nm technologií. Procesory časem dostanou další vylepšení v podobě technologie "Intel VT-d", která přinese rovněž I/O (input/output - vstupně/výstupní) virtualizaci. Osmijádrové procesory byly odloženy, v roce 2008 je ještě neuvidíme.


Novinky v serverových procesorech

Nová serverová platforma se bude jmenovat Bensley (chipset Blackford) a prvním procesorem, který ji bude využívat, bude Dempsey. Ten ale stále vychází ze starší architektury NetBurst, frekvence 3,73GHz tedy není žádným překvapením. Bude vyráběn 65nm technologií a podporovány budou DDR2-667 paměti.
Důraz je však kladen na nové procesor s novou architekturou Intel Core, tedy serverové procesory Woodcrest. Jejich frekvence se prozatím bude pohybovat maximálně kolem 3GHz, FSB bude 1333MHz, Dempsey zůstane jako levnější řešení. Platformu Bensley posléze doplní čtyřjádrové procesory Clovertown. Intel rovněž mluvil o low-voltage Xeonech, které v březnu skutečně uvedl na trh.


Nová mobilní platforma Santa Rosa, WiMAX

I na poli mobilním bude Intel inovovat. Představí se další generace Centrina, Santa Rosa. Ta přinese 65nm procesory Merom, o nichž již byla řeč. Santa Rosa se objeví s novým chipsetem i965, jehož varianta s integrovanou grafikou bude konečně disponovat vertex shadery, T&L jednotkou a vlastně plnou podporou Shader Model 3.0.

Novinkou k wifi bude síť WiMAX. Ta má nahradit metropolitní sítě díky svému dosahu maximálně 50km, v reálu díky různým překážkám asi 5-8km. Původní návrh 802.16 dokonce vyžadoval přímou viditelnost, nový standard 802.16a využívá frekvence 2-11GHz a je NLOS (None-Line of Sight), tedy bez nutnosti přímé viditelnosti. Maximální přenosová rychlost je ale poloviční vůči původnímu standardu, nicméně stále činí 70-75 Mbit/s. 802.16e pak má umožnit příjem i v jedoucím autě do 150km/h, musí se ale počítat se snížením přenosové rychlosti.


UMPC (Ultra Mobile PC)

Protože PDA je funkčně velmi omezené (ale malé) a Tablet PC zase moc velký (ale funkčně toho zvládne mnoho), je zde tendence vytvořit něco mezi. Výsledkem je UMPC, které je menší než Tablet PC a přitom zachovává jeho funkčnost.

Displeje těchto zařízení mají úhlopříčku cca 5-7 palců a rozlišení 800×480 nebo 800×600. Jako procesory jsou využívány ULV (ultra low-voltage) procesory, pevné disky mívají kapacitu 20-80GB, paměť je obvykle 512MB, samozřejmostí je wifi a Bluetooth. Hmotnost obvykle činí kolem 800 gramů. Ceny budou začínat na $1000, časem prý spadnou k $500.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama