reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za březen 2006

6.4.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za březen 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc březen stalo.

Ukládání dat, disky, mechaniky, paměťové karty



CeBIT 2006: Pevný disk z Flash pamětí v notebooku Samsung

Samsung je známý výrobce elektroniky, mezi jinými pevnými disky a Flash pamětmi. Pevné disky v noteboocích bohužel trpí otřesy, jsou hlučné a nepříliš spolehlivé. Samsung je hodlá v budoucnu nahradit Flash disky. Na CeBITu představil notebook, jenž byl vybaven 32GB diskem pouze z pamětí Flash. Výsledkem bylo najetí Windows za 18 vteřin (s pevným diskem 31 vteřin). Výhodou je taktéž spotřeba, ta ale u dnešních pevných disků dosahuje hodnoty maximálně 2W, což se dá překousnout.

Je zde ale obrovská nevýhoda, cena. 1GB Flash stojí cca $30, celý 32GB disk pak vyjde na $960, což je cena celého notebooku bez disku. Dalším problémem je to, jak si paměť poradí s omezeným počtem cyklů zápisu.


CeBIT 2006: Vypalování na HD DVD i BluRay

Aby se HD DVD nebo BluRay prosadilo, bude nutné hned od začátku nasadit přijatelné ceny a vypalovací mechaniky. Na HD DVD pálí například mechanika NEC HD-1100. Při prezentaci vypalovala na 15GB médium, podporována jsou ale i dvouvrstvá 30GB média.

Na BluRay pak vypaluje třeba nová mechanika BenQ BW1000, představeny bylo interní i externí verze. Podporuje pálení na 25GB i 50GB média BD-R a BD-RE, čtení i vypalování probíhá 2x rychlostí. Využívá diskové rozhraní SATA, které je mezi mechanikami stále poměrně neobvyklé.


Panasonic uvedl SDHC kartu

SDHC je zkratka pro SD High Capacity kartu, tedy téměř obyčejnou SD kartu s vysokou kapacitou. Karta již splňuje novou specifikaci 2.0 a od léta se začne prodávat v kapacitě 4GB. Časem prý vzroste kapacita až na 32GB. Tři třídy přenosových rychlostí jsou pak vyjádřeny hodnotami 2, 4 a 6MB/s.


LG: USB paměť s možností propojení s telefonem

LG UBNM 1GS01 je 1GB flash paměť, která však kromě klasické zálohy dat umožňuje i něco navíc. Tím je možnost stahovat data z mobilních telefonů a ta následně nahrát do počítače. Podporovány jsou zatím telefony Nokia a Sony Ericsson.


Kingston uvádí zabezpečenou flash paměť

Kingston DataTraveler Elite Privacy Edition je flash pamětí, která se pyšní zabezpečovacími technologiemi. Je vybavena 128-bitovým AES šifrováním.
Po 25 neplatných pokusech o zadání hesla pak sama dokáže smazat veškerá data na disku. Kapacity jsou od 256MB až po 4GB. Nejlevnější varianta vyjde na $48, nejdražší pak na $347.


Ceny flash pamětí mají klesnout o 25%

Pokud se vám ceny NAND flash pamětí zdají být vysoké, chvíli vyčkejte. Společnost Hynix, která si s 16,8% trhu drží třetí příčku za Samsungem (50,4%) a Toshibou (19,0%), prohlašuje, že tento rok spadne jejich cena o čtvrtinu.


Western Digital: 6GB mini pevný disk

Nový 6GB disk společnosti Western Digital se chlubí rozměry 6 x 4,5 x 0,9 cm a vahou pouhých 45 gramů. Plotny mají průměr 1" a otáčí se 3600 krát za minutu. Doba vyhledávání je 11ms, průměrný seek pak 8,3ms. Cena činí $130.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama