reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za červen 2005

6.7.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za červen 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti HW, ale přesto chcete být v obraze, tak vám tento přehled toho nejdůležitějšího a nejzajímavějšího, co se v průběhu minulého měsíce června stalo, zcela jistě přijde vhod a pomůže snadno a rychle se zorientovat.
Gigabyte: 4 SLI karty na jedné desce

Firma Gigabyte musí stále vymýšlet nejrůznější šílenosti. Ta poslední se jmenuje Gigabyte GA-8N-SLI Quad. Do tohoto motherboardu můžete strčit až čtyři grafické karty PCI-Express v režimu SLI. Problém byl vyřešen tím, že jednu dvojici karet má na starost chipset nForce4 pro procesory Intel, z čehož plyne i podpora pro tyto procesory. Pro druhou dvojici karet a jako southbridge je zde opět chipset nForce4, tentokrát v provedení pro procesory AMD. Desku je možné osadit až čtyřmi kartami SLI nebo dvěmi duálními grafickými kartami. Ať tak či onak, v počítači můžou být maximálně čtyři grafické čipy. Energetická náročnost tohoto řešení bude jistě velmi drastická. Běžného hráče toto jenom pobaví.


SiS dostal certifikaci PCI-SIG pro své nové PCIe chipsety

Nové chipsety firmy SiS dostaly certifikaci organizaci PCI-SIG. To zaručuje, že čipy splňují nejvyšší standardy na ně kladené. SiS byl vůbec první taiwanskou firmou, která tyto certifikáty získala. Tehdy se jednalo o čipy SiS656, SiS649, SiS756 (northbridge) a SiS965 (southbridge).

Novými čipy, které certifikáty získaly, jsou northbridge (severní můstky) SiS656FX, SiS649FX a SiS761FX, ze southbridge (jižních můstků) to jsou SiS966, SiS966L a SiS965L. Přehled čipů naleznete v tabulce.




HD-DVD od Toshiby

Je nad slunce jasné, že doba DVD disků pomalu končí. Ačkoli mají tato média stále ještě docela postačující velikost, už se hrnou další formáty. Největší boj je mezi formátem HD-DVD a BluRay. Na Computexu byl předveden stolní přehrávač HD-DVD i mechanika stejného formátu. Výrobci disků s sebou přivezli už i HD-DVD média ve velikostech 15GB. Mechaniky a média by měly přijít na trh během první poloviny příštího roku.
HD-DVD-R média by měla mít ze začátku kapacitu 15GB, HD-DVD-RW média 20GB (později by měly být k dispozici až 45GB disky - třívrstvé). Výhodou oproti BluRay je to, že při výrobě HD-DVD můžou výrobci používat stávající vybavení, přechod z výroby DVD-R na HD-DVD-R je prý otázkou několika minut. Z toho důvodu by i cena médií měla být velmi podobná. Zajímá-li vás rozdíl mezi médii DVD a HD-DVD, tak vězte, že HD-DVD používá ke čtení modrý laser (tedy o jiné vlnové délce) narozdíl od červeného u DVD. Klasická DVD nejsou na modrý laser dostatečně citlivá. Specifikace HD-DVD formátu a její přijetí DVD Forum by mělo proběhnout do dvou měsíců.

Zajímavý návrh vzešel od nového prezidenta Toshiby, Atsutoshi Nishidy. Ten by chtěl unifikovat nástupce DVD, tedy HD-DVD a BluRay. Jak se situace vyvine, těžko říct. Možná se dočkáme jediného formátu, možná obou a jeden z nich nejspíš upadne v zapomnění. Nejspíše díky spojení Toshiba-Microsoft uspěje formát HD-DVD.


Nové disky Maxtoru o velikosti půl terabajtu

Pokud si stěžujete na stálý nedostatek místa, Maxtor možná váš problém vyřeší. Někdy mezi červencem a zářím začne prodávat své 0,5TB (500GB) disky. Budou mít 7200 otáček, rozhraní ATA133 nebo Serial ATA II. Pokud chcete vědět, co vše se na něj vejde, pak vězte, že na něj umístíte 1,8 milionů obrázků JPG (každý 300kB) nebo třeba 100 DVD. 500GB disky v nejbližší době plánuje i Seagate, ostatní se nejspíš přidají o něco později.


TDK uvedlo 100GB BluRay disky

Zatímco Toshiba razí cestu HD-DVD, TDK naopak propaguje BluRay disky. nyní uvedla dokonce 100GB verzi, což je velikost dnešního průměrného pevného disku. Na tento čtyřvrstvý disk lze zapisovat až šestinásobnou rychlostí. V řeči čísel to znamená 216Mbps.

BluRay disky jako takové mohou na každou vrstvu zaznamenat 25GB dat, což je jejich výhoda v porovnání s formátem HD-DVD, který pojme "pouze" 15GB. U dvouvrstvých disků to znamená slušný rozdíl 30GB versus 50GB ve prospěch BluRay.


Seagate: disky s technologií svislého zápisu

Seagate jako první firma představila 2,5 palcový disk s technologií svislého zápisu. Tento disk má neuvěřitelnou kapacitu 160GB, zatím jsou u notebooků největší disky v rozmezí 80-100GB. Podle firmy Seagate tato technologie zvyšuje spolehlivost disků a v neposlední řadě významně zvyšuje také kapacitu. Na trh přijdou disky Momentus 5400.3 v prvním kvartále příštího roku. Do roku 2007 by již měly být takové disky běžné a v roce 2009 by měly tvořit veškerou produkci.

Dále jak bylo řečeno, chystá se 500GB disk s rozhraním Serial ATA II. Ten by měl mít klasických 7200 otáček. Novinkou jsou také disky s hardwarovým kódováním dat uložených na disku.


Cena DVD médií se zvyšuje

Zvyšující se cena ropy proniká i do oblastí, kde by to většina lidí na první pohled nečekala. Například do ceny DVD±R médií. Každý trochu chemicky vzdělaný člověk ale ví, že většina ropy jde právě na výrobu plastů. A DVD média z plastu jsou.
Jedná se o polykarbonát, který chrání datovou vrstvu média. Cena tohoto materiálu stoupla o 10%, kdy kilogram stojí $3,5 místo původních $3,2. Jen Taiwanští výrobci médií každý rok vyprodukují přes 3 miliardy DVD, pro rok 2006 se předpokládá nárůst až na 5 miliard. A to je hodně polykarbonátu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama