reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za červen 2006

5.7.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za červen 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc červen stalo.

Grafické karty



Galaxy GeForce 7600GT

Máme zde další duální grafickou kartu na obzoru. Galaxy předvedla dual-GPU GeForce 7600GT. Každé jádro má k dispozici 256MB GDDR3 1,2ns paměti, nevýhodou karty jsou její opravdu obří rozměry. Další detaily nejsou známy.


Sapphire Radeon X1600 Ultimate

Nové grafické karty Sapphire jsou osazeny čipy ATi Radeon X1600 Pro a X1600 XT. Jsou vybaveny velkými pasivními chladiči, dopomáhají však také malé ventilátory. Výrobce zaručuje hluk do 22dB(A). Jinak se jedná o vcelku standardní Radeony, model X1600 XT však disponuje mírně zvýšenými takty, jádro tiká na 600MHz (+10MHz), paměti pak na 1400MHz (+20MHz). Obě karty se dodávají se hrou DaVinci Code.


IBM přestalo vyrábět AGP-PCIe můstky pro nVidii

Starší grafická sběrnice AGP dostala další hřebíček do rakve. IBM přestalo vyrábět převodní můstky AGP-PCIe pro nVidii. Ta nyní bude muset vzít zavděk jiným výrobcům můstků. Trh AGP se sice zmenšuje, nicméně je stále dost velký na to, aby mohl být ignorován.


Integrovaná grafika chipsetu ATi RS700 bude podporovat DirectX 10

Ač je uvedení chipsetu ATi RS700 ještě daleko před námi (za rok), na povrch už vyplavaly některé detaily. Má být vyráběn 65nm technologií, která umožní dosáhnout nízké spotřeby a má tím být skvělou volbou pro mobilní počítače. Hlavním lákadlem bude patrně podpora DirectX 10 (Shader Model 4.0).
Dnešní SM3.0 ATi přeskočí, ATi RS600 (Radeon Xpress 1250) bude mít integrovaný Radeon X700 a ten disponuje pouze SM2.0. Ještě rok tak bude ATi "v nevýhodě" proti nVidii a Intelu, kteří mají integrované grafiky podporující SM3.0 resp. SM4.0 (brzy příchozí Intel G965). Grafika chipsetu ATi RS700 bude podporovat technologii Avivo a ochrany HDCP a AACS.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama