reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za červenec 2005

2.8.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za červenec 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce července stalo.

Ukládání dat, disky, mechaniky, paměťové karty



Hitachi uvádí řadu 4K120, která uvádí mnoho novinek do 2,5" disků

Pro notebooky je důležitá především nízká spotřeba elektrické energie. Nové 2,5" disky 4K120 mají jen 4200 otáček, technologii Hivert (Hitachi Voltage Efficiency Regulator), která dále snižuje spotřebu energie o 30% a může tak prodloužit životnost baterie o 20 minut. V neposlední řadě také životnost disku jako takového. Díky tomu má disk i nižší vyzařování tepla a je tak velmi vhodný do velmi tenkých slim notebooků.
Aby toho nebylo málo, Hitachi implementovalo do nových disků 4K120 také technologii Smooth Stream. Tato technologie má najít využití u malých DVR (Digital Video Recorder). Jde o vylepšení streamování audia a videa a jde tak o první 2,5" disky, které něco takového umí. Na základě vývoje v příštím půlroce se rozhodne, zda se nové disky přesunou do kategorie 5400 otáček, což by značně napomohlo výkonu.

Palcový pevný disk s kapacitou 4GB

Plotna disku společnosti Cornice má sice v průměru jen 1 palec, ale kapacitu 4GB. Po stáhnutí 1GB a 2GB disků po sporu se společností Seagate, byl ve výrobě pouze 3GB disk. Nabídka se tak rozšířila o další velikost. Tento disk pro mobilní zařízení disponuje technologií CrashGuard, která zamezuje čtení z disku, pokud je zjištěn náhlý pohyb.
Disk má při otáčkách 4440rpm přenosovou rychlost 5,5MB/s. Spotřeba je minimální, 4,5mW při přehrávání audia, 23mW při přehrávání videa a 85mW při jeho záznamu. Cena činí $65.

Záruka disků Western Digital je nyní až pět let

Záruka disků Western Digital byla prodloužena. Klasické desktopové disky a disky pro notebooky budou mít tři roky záruku, disky serverové pak až pět let. Záruka platí pro disky prodané či vyrobené po 1. červnu 2005.

Nové disky Western Digital SE16 až do velikosti 400GB, tato velikost i pro servery

Disky řady SE16 disponují rozhraním Serial ATA s 7200 otáčkami a paměti cache o velikosti 16MB. Mohou se dále chlubit sníženou spotřebou, tedy i nižší teplotou. Díky technologiím WhisperDrive a SoftSeek jsou navíc disky velmi tiché.
Cena 400GB disku je $279. Samozřejmostí je pak prodloužená záruka na 3 roky.
Servery se také mohou těšit na nové 400GB disky. Jedná se o řadu WD Caviar RE2, která také nabízí velikosti až 400GB. Ty jsou určeny do polí RAID, od toho také název RE (RAID Edition). Ty jsou nabízeny s rozhraním SAS (Serial Attached SCSI) nebo Serial ATA. Disky mají 7200otáček za minutu, 16MB vyrovnávací paměti cache, průměrnou přístupovou dobu 8,7ms a také NCQ. Střední doba mezi poruchami je 1,2 milionů hodin a podle nového systému trvá záruka na disk pět let.

Operační systém na USB klíčence

Společnost FingerGear nabízí USB klíčenku pod názvem Computer-On-a-Stick. Ta obsahuje operační systém na bázi Linuxu od Debianu, kancelářský balík OpenOffice, prohlížeč Mozilla Firefox a pár dalších aplikací.
Aplikace zaberou asi 192MB. Kapacita klíčenky může být 256MB, 512MB, 1GB, 2GB, 4GB a dokonce i 8GB. Počítač tak spustíte a můžete na něm slušně pracovat aniž byste měli pevný disk a to vše už od $150.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama