reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za duben 2008

7.5.2008, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za duben 2008
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc duben stalo.

Další postřehy



Intel uvedl druhou generaci Classmate PC


Nový levný notebook Classmate PC druhé generace je zaměřen více na využití internetu. Nabízí bezdrátové připojení, lepší ochranu proti otřesům a vodě i delší výdrž na baterie. Ta je šestičlánková. Počítače jsou založeny na starších procesorech Intel Celeron M. Nové čipy Intel Atom se dostanou až do třetí generace. Dále bude k dispozici 512 MB paměti, 30GB pevný disk, webkamera, 9" LCD displej a jak již bylo zmíněno, také Wi-Fi (typu 802.11b/g). Jako operační systém může být použit Windows XP nebo různé distribuce Linuxu.


Chartered a IBM spolupracují na vývoji 22nm CMOS technologii


Chartered a IBM již plánují přechod z 32nm CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) technologie na 22 nm. Vývoj bude ukončen a technologie připravena až pro rok 2010 a později. Vývoj probíhá v továrně firmy IBM v East Fishkill, N.Y, kde se vyrábí čipy s pomocí 300m waferů.


OCZ uvedlo nové mainstreamové i high-endové zdroje


PC Power & Cooling spadající pod OCZ přišel na trh s novými zdroji majícími certifikaci 80 Plus. Účinnost těchto zdrojů Silencer je až 82 %. K dispozici budou zdroje s výkonem 370 W (ve špičce až 410 W), 420 W (ve špičce až 460 W) a 500 W (ve špičce až 550 W). Mají jedinou +12V větev s možností dodávat proud až 27 A, resp. 35 A u 500W verze. Ventilátor při průtoku vzduchu 22 - 32 CFM při hluku 20 - 32 dBA. Dále se objevily i high-endové zdroje s výkonem 800 W a 1000 W, taktéž s jedinou +12V větší. Záruka na všechny zdroje je pětiletá.


Nejvýkonnějším superpočítačem ve Střední a Východní Evropě je Galéra


V Polsku byl spuštěn nejvýkonnější superpočítač ve Střední a Východní Evropě. Jmenuje se Galéra (The Galley) a má výkon asi 4400× větší než IBM Deep Blue z roku 1997. Celkem obsahuje 1400 čtyřjádrových procesorů Intel Xeon a jeho výkon dosahuje 50 TFLOPS. Má 17 metrů na délku, váží 5 tun a celková kabeláž čítá 12 km. Hledá léky proti rakovině, zkoumá aerodynamiku v letectví nebo proudění v mořích.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama