reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za duben 2009

8.5.2009, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za duben 2009
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v oblasti hardware za právě uplynulý měsíc duben stalo.

Až 96 % netbooků má Windows


Ačkoli původně byly netbooky k dispozici pouze s operačním systémem Linux a dočasně se tak podíl tohoto operačního systému zvýšil, s příchodem levné verze Windows XP do těchto přístrojů si Microsoft získal vysoké procento zákazníků. V USA se hovoří dokonce o 96% zastoupení netbooků s operačním systémem Windows. Na netboocích by měly dobře běžet i nové Windows 7, které budou hardwarově méně náročnější než Windows Vista.


Odškodnění 388 milionů


Microsoft prohrál soudní spor se společností Uniloc. Ta se s ním soudila o zneužití jejího patentu, který byl údajně použit u Windows XP a Office v podobě prvku (aktivace) zabraňujícího nelegální instalaci softwaru na více počítačích. Společnost Uniloc by měla být o 388 milionů bohatší.


Specifikace Zune HD


Nový multimediální přehrávač Zune HD se sice objeví až v listopadu, ale už nyní známe některé podrobnosti. Bude mít 3,6" OLED displej a nemá chybět ani podpora HDMI, díky níž může posílat obraz i na jiná zařízení. K dispozici nebude původně uvažovaná 4GB verze, není jistá ani 8GB. Určitě se však dočkáme modelů s 16 GB, 32 GB a dokonce 120 GB paměti. Zařízení nebude vybaveno slotem pro paměťové karty, takže jsou vyšší kapacity pochopitelné. Baterie vydrží na poslech 30 hodin hudby a 5 hodin videa.


Další edice konzole Xbox 360


Microsoft nabízí další edici herní konzole Xbox 360 Elite. K ní nyní dostanete dvě hry, jmenovitě Halo 3 a Fable II. Jinak jde o klasický Xbox s bezdrátovým ovladačem, 120GB diskem, bezdrátovým headsetem a HDMI kabelem.


Windows 7 s XP módem


Pokud se náhodou stane, že ve Windows 7 nepůjde spustit vaše oblíbená aplikace, nabídne tento nový operační systém tzv. XP mód, kdy pomocí Virtual PC spustí virtuální verzi systému, ve kterém by tato aplikace měla běžet. Tento mód by měl být k dispozici u verzí Windows 7 Professional, Business a Ultimate.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama