reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za leden 2006

3.2.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za leden 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce ledna stalo.

Další postřehy



Google si nedá pokoj, nyní bude mít i vlastní počítač

Google nepřestává překvapovat, jeho čilost je až neuvěřitelná. Nyní vyrukoval s tím, že vyrobí svůj vlastní počítač, který má sloužit především k surfování na internetu. Nebude vybaven operačním systémem Windows, ale vlastním systémem. Cena není upřesněna, ale počítač by se měl prodávat přes velké obchodní řetězce.


Lamborghini chce také notebooky, ty budou od Asusu

Tak jako má Acer edici výkonných notebooků Ferrari, tak i Asus bude mít edici notebooků pojmenovanou po jiné slavné italské automobilové značce. Nyní půjde o Lamborghini.
Notebooky již byly k nahlédnutí, budou se vyrábět v černé a žluté verzi. Samozřejmě nepůjde o levné kusy, ale o velmi výkonné modely, které by měly dostát jménu automobilky. Co bude "pod kapotou" se ještě teprve dozvíme.


Skype nabízí videotelefonování

Po úspěšných betatestech nabízí Skype 2.0 rovněž videotelefonování a to stejně jako u betaverze zadarmo.
Nová verze rovněž nabízí vyšší kvalitu hovoru, třídění kontaktů do libovolných skupin či zobrazení aktuální nálady. Videotelefonování rozjíždí společně se společností Logitech, není tedy divu, že certifikoval webové kamery, sluchátka a mikrofony Logitech a podobný krok provedl i se společností Creative.


Creative Fatal1ty 2020

Fatal1ty (Johnathan Wendel), snad nejznámější hráč počítačových her, propůjčil své jméno už kdečemu. Nyní to je myš společnosti Creative, určená jak jinak než pro profesionální hráče.
Model Fatal1ty 2020 nabízí 2400dpi snímač, typu Rapid-Res (jednoduchá a rychlá změna rozlišení senzoru), G-Weight zase umožňuje si nastavit váhu myši. Model Fatal1ty 1010 je jen levnější variantou se snímačem 1600dpi. Tato myš stojí $50, lepší model $70.


Uživatelé si stěžují na ztrátu soukromí v iTunes

Různé nové vychytávky nemusí být vždy jen ku prospěchu věci. Přesvědčili se o tom tvůrci systému iTunes, jehož poslední verze nesklidila mnoho pozitivních ohlasů díky její nové "feature", která prohledává váš disk, nachází na něm hudební skladby a pak nabízí jiná alba daného interpreta či alba podobného žánru ke koupi v MiniStore.
To sice není na první pohled špatné, ale uživatelé se obávají ztráty soukromí. Společnost Apple na situaci argumentovala tím, že žádná data neskladuje (prostě se jen vyhledá a zobrazí, ale nikde o tom není záznam), navíc tuto funkci lze vypnout.


3DMark06 je konečně tady!

Oblíbený benchmark grafických karet, 3DMark, se dočkal další verze. 3DMark 06 je spíše vylepšeným 3DMark 05, ze kterého přebírá i některé testy. Zůstává Proxycon, Firefly Forest byl doplněn o růžovofialovou světlušku, další testy byly doplněny o HDR efekty a Shader Model 3.0 efekty, takže jsou nyní hezčí, ale ani majitelé Radeonů X850 si je neužijí. Na tyto testy potřebujete Radeon X1000 nebo GeForce 6.
Instalační balík má 580MB a po nainstalování na disk zabere 1,25GB! Nemáte-li alespoň GeForce 6600GT nebo Radeon X1600, raději si jej ani neinstalujte. Výsledek mého Radeonu 9800Pro byl opravdu tragický.


Firefox dosáhl v Evropě 20% zastoupení

Celosvětově Firefox zaujímá lehce přes 10% zastoupení. Evropa je na tom ale trochu jinak, když podíl Firefoxu zde v průměru činí přes 20%.
Nejvíce jej používají ve Finsku (38,4%) a ve Slovinsku (35,5%). My Češi na tom jsme docela podobně, s 29,3% jsme čtvrtí za Německem s 30,3%.
Naprostým opakem je pak Ukrajina s 9,5%, Dánsko s 10,4%, Nizozemí s 10,2% nebo Velká Británie se slabými 11%. Poslední verze Firefox 1.5 již zaznamenala na 20 milionů stažení.


Acer třetí nejúspěšnější výrobce notebooků

Společnost Acer je alespoň u nás velmi známý výrobce notebooků (u nás na škole má Acer snad 80% všech studentů co mají notebook), bohužel názory na kvalitu Aceru nejsou vždy nejpozitivnější.
To však nebránilo Aceru prodat o 200 000 notebooků více než Toshiba a s 2,3 miliony prodaných kusů za toto čtvrtletí se tak dostal na třetí místo. Na prvních dvou příčkách je Hewlett Packard a Dell.


Počítače se už naučily i chladit

Některé počítačové sestavy vydávají tolik tepla, že pomalu nahrazují ústřední topení. Společnost Cool It Systems však hodlá počítače využít k chlazení.
Za $40 totiž začala nabízet velmi zajímavé zařízení, které se zapojí do USB portu a chladí vaše nápoje. Inu, USB port se dá využít vskutku všelijak. Tato blbůstka udrží teplotu vašeho nápoje, ať je to cokoliv, na hodnotě 7,2°C. Další vlastností, kterou se podle výrobce může tento výrobek pochlubit, je, že vypadá "cool".


Legální stahování hudby zase oblíbenější

Přes internet se stáhlo zase o mnoho více legální hudby. Nyní je nárůst za rok 2005 trojnásobný! Zatímco v roce 2004 byly staženy písně za 380 milionů dolarů, za rok 2005 už to bylo za 1,1 miliardy dolarů.
Celkově to za rok 2005 činilo na 420 milionů písní, přičemž nejstahovanější písní byl James Blunt - You're Beautiful.


Chcete notebook Sony Vaio BX levněji? Prodejte svůj starý, nejlépe Dell

Sony přišla s velmi zajímavou akcí. Když přinesete svůj starý notebook, který je funkční, dostanete slevu $300 na nový notebook Sony Vaio BX. Pokud bude tím starším notebookem Dell, dostanete slevu dokonce $500! U nás v ČR zatím tuto akci nenabízí.


Standardizace bezdrátu i802.11n

Mnoho společností si vyvíjelo vlastní formát nástupce wifi i802.11g a dlouho to vypadalo, že jich bude několik. Nakonec se přece jen dohodli a máme tu jednotný standard i802.11n. Ten má díky většímu množství antén nabízet větší dosah a rovněž vyšší rychlost až 600Mbps.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama