reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za leden 2009

4.2.2009, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za leden 2009
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v oblasti hardware za právě uplynulý měsíc leden stalo.

Ukládání dat, disky, mechaniky, paměťové karty



Disky Verbatim se čtyřmi rozhraními


Společnost Verbatim představila nové externí pevné disky Quad Interface Desktop Hard Disk Drive. Ty jsou k dispozici v kapacitách 500 GB a 1 TB. Disponují čtyřmi rozhraními, nechybí USB 2.0, FireWire 400, FireWire 800 a eSATA. Disky váží 1,5 kg a měří 221 x 150 x 38 mm. Uvnitř je 7200rpm pevný disk s 32MB bufferem. Dodáván je i software Nero BackItUp 2 Essentials. Cena 500GB verze byla stanovena na $180, 1TB model pak stojí $250.


Rychlé SSD disky od Samsungu


Nové SSD disky od Samsung postavené na SLC NAND čipech nabídnou velmi vysoké výkony. Rychlost čtení dosahuje až 230 MB/s, u zápisu je to 180 MB/s. Při náhodném čtení pak zvládne 25 000 IOPS a u náhodného zápisu pak 6 000 IOPS. Tyto hodnoty jsou spíše nižší než u konkurenčního Intel X-25E, ale zase s kapacitou 100 GB disky Intelu výrazně překonává. Při práci činí spotřeba 1,9 W, při nečinnosti pak 0,6 W.


Kingston také uvádí SSD disky


Pod názvem SSDNow uvedla společnost Kingston dvě nové řady SSD disků. Řada E je určena zejména do serverů čemuž odpovídá Vysoká rychlost 250 MB/s u čtení a 170 MB/s u zápisu. K dispozici budou v kapacitě 32 GB. Řada M je určena pro mobilní profesionály, kterým nabídne také 250 MB/s při čtení, ale u zápisu podstatně slabších 70 MB/s. Kapacita v tomto případě činí 80 GB.


Nový formát paměťových karet SDXC


SD Card Association představila další verzi SD formátu paměťových karet. Jedná se o SDXC (SD eXtended Capacity). kapacita má dosahovat až 2 TB a velmi slušné budou i přenosové rychlosti. Předpokládá se, že první modely budou přesahovat 100 MB/s a v průběhu času se dostanou až k 300 MB/s. SDXC má být zpětně kompatibilní s SDHC a SD. Jednu z prvních karet představí Panasonic, měla by mít kapacitu 64 GB.


Western Digital s 2TB diskem


Zelené disky Green Power jsou nyní k dispozici dokonce ve 2TB provedení. Jedná se o model WD20EADS s 32MB bufferem a vyhledávací dobou 8,9 ms. Cena byla stanovena na $224.


OCZ s novými SSD disky


SSD disky OCZ Apex mají být trochu levnějšími variantami s vysokým výkonem. Sekvenční čtení dosahuje rychlost 230 MB/s a u zápisu je to 160 MB/s. Střední doba mezi poruchami činí 1,5 milionu hodin a záruka je dvouletá. 60GB verze stojí $200, 120GB verze $370 a největší 250GB varianta pak $830.


Seagate čelí obrovskému problému


Společnost Seagate si zadělala na vskutku velký průšvih. Její disky Seagate Barracuda 7200.11 mají totiž vadný firmware, což se po poměrně krátké době v řádu týdnů až měsíců projeví "umřením" disku. Data sice lze zachránit nahráním nového firmware, ale pro spoustu verzí ještě firmware není a firma Seagate jej neposkytuje. Tento problém může kvůli vysoké ztráty důvěryhodnosti ve značku stát Seagate život, zvláště dnes v době krize. Tak uvidíme, zda se problém povede nakonec ve všech případech vyřešit a zda s námi bude Seagate i nadále.


Corsair také začíná s výrobou SSD disků


I Corsair se přidal k výrobcům stále populárnějších SSD disků. Jeho model S128 má velmi slušnou kapacitu 128 GB, přenosové rychlosti jsou ale slabší. Činí 90 MB/s u čtení a 70 MB/s při zápisu. SSD disk je založen na technologii MLC (Multi-Level Cell). Použity jsou paměťové čipy i řadič společnosti Samsung. Cena byla stanovena na $448.


Seagate přehodnocuje svůj názor, hodlá vyrábět SSD


Seagate se původně stavěl proti SSD diskům jako nesmyslné technologii. Postupem času však přehodnotil svůj názor. Jeho roadmapy nyní SSD disky obsahují. Otázkou je, co k tomu Seagate vede. Že by to byl nedávný průšvih na poli pevných disků a chce se zachránit rozšířením sortimentu? Již později v tomto roce hodlá Seagate vydat první SSD disk pro podniky.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama