reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2005

2.12.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce listopadu stalo.

Základní desky, chipsety



První základní deska splňující RoHS: Gigabyte

V poslední době je stále častěji slyšet o normě RoHS. Ta požaduje eliminaci jedovatých látek v elektronických zařízeních, konkrétně jde třeba o olovo, rtuť a kadmium. Deska Gigabyte GA-8I945P-G-RH je prvním takovým modelem.

Deska je klasická s chipsetem i945P pro Celerony, Pentia 4 a dvoujádrová Pentia D. Disponuje technologií i-DNA (Intelligent Dual Nano Architecture), která se skládá z Performance DNA (a ta z CPU Intelligent Accelerator 2, který upravuje takty procesoru dle zatížení a Memory Intelligent Booster 2, který optimalizuje přenosy CPU - chipset - paměť) a Security DNA.

Má jeden PCIe x16 slot, dva PCIe x1 a 3 PCI sloty. Podporuje DDR2-667 paměti, celkem disponuje čtyřmi paměťovými sloty, dále zde naleznete GLAN, 4 SATA2 porty, 2 ATA133 konektory, vše s možností tvořit pole RAID a nakonec i 8 USB 2.0 portů.


A máme tu opět Gigabyte

Společnost Gigabyte si nedá pokoj s vymýšlením různých šíleností a jednou takovou je i deska Gigabyte GA-G1975X.

Ta je vybaveny velmi zvláštním stylem chlazení, kdy na desce najdete dvě roury s celkem čtyřmi ventilátory. Ty mají za úkol vyhánět teplý vzduch pryč. Otázkou je, na jak vysokých otáčkách se budou ventilátory točit, protože čtyři malé ventilátory jistě nebudou ničím přehnaně tichým, navíc vyvstává otázka, kam s konektory.

Velkou výhodou je pak integrace zvukovky SB Live! 24bit. Motherboard je postaven na chipsetu Intel 975X, podporuje až 1066MHz sběrnici, DDR2-667 paměti, disponuje dvěmi PCIe x16, dvěmi PCIe x4 (ve skutečnosti však x4 + x1) a dvěma PCI sloty. Samozřejmostí jsou pak tři FireWire porty a gigabitová síťovka.


ATi Crossfire pro AMD na desce MSI

Dual-GPU řešení ATi CrossFire se konečně začíná objevovat i v reálu. Jednou z prvních základních desek s touto podporou je MSI RD480 Neo2. Jak už z názvu vyplývá, je vybavena chipsetem ATi RD480. Jako southbridge je pak použit čip ULi M1573.

Deska je určená pro AMD Athlony 64 či Opterony v Socketu 939, jak je u desek MSI obvyklé, disponuje technologií D.O.T., která automaticky přetaktovává procesor. Možnosti desky jsou na svou kategorii obvyklé, 7.1 HD Audio, 3 FireWire porty, čtyři SATA2 a dva IDE kanály.


ATi Crossfire pro Intel na desce Asus

Protože dual-GPU řešení ATi Crossfire je novinkou tohoto měsíce (mám na mysli reálné, ne papírové uvedení), budu se mu ještě trochu věnovat.

Podporu tohoto řešení najdete například na nové desce Asus P5WDG2- WS. Podporuje procesory Pentium 4 až dvoujádrové Pentia D včetně nejnovější Extreme Edition 955. Na motherboard je možno umístit až 8GB DDR2-800 paměti, samozřejmostí jsou dva PCIe x16 sloty, podstatně méně obvyklé jsou ale PCI-X sloty (dva) a 2 PCI jsou už normální. Výbavu doplňuje dvojice portů IEEE1394 (FireWire), 8 USB 2.0 portů, dvě gigabytové síťovky a 8 SATA2 portů.

Technologie CrossFire funguje i s kartami Radeon X1300 Pro, zde ovšem jen přes PCIe sběrnici. V 3DMarku 05 byl naměřen výkon 2778 bodů (což je přibližně ekvivalentní s AMD64 3000+ a Radeonem 9800Pro), dvojice grafik už dokázala vymáčknout ze sebe 4502 bodů.


VIA K8T900 chipset

VIA znovu útočí na velmi dobrou pozici nVidie na trhu čipových sad pro procesory architektury AMD64. Podporuje technologii RapidFire, Flex Express umožňuje použít dva PCIe x8 sloty či klasicky jeden PCIe x16. Má být spojen se southbridge VT8251, ten nabídne až 6 PCIe x1 slotů, 4 SATA2 porty, VIA Vinyl HD audio, integrovanou gigabitovou síťovku i modem. Spojení mezi můstky probíhá přes sběrnici V-Link o rychlosti 1,066GB/s.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama