reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za prosinec 2005

6.1.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za prosinec 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce prosince stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe



Betaverze DirectX 10 vypuštěna

V polovině prosince Microsoft vypustil novou verzi svého grafického rozhraní DirectX. Tentokrát se jedná už o desátou verzi, ale ve značně raném stádiu vývoje. Je určeno pro nový systém Windows Vista a na ten si ještě nějakou tu chvilku počkáme. Pro Windows XP se s tímto rozhraním nepočítá.


Microsoft se spolčil s Google

Microsoft a Google nejsou moc velcí kamarádi, ale jak z toho budou mít obě společnosti užitek, jde všechno stranou. I když kdo ví, kolik těch peněz bude, protože jde o open source projekt. Projekt Berkeley - Reliable, Adaptive and Distributed Systems Lab je bude stát 6 milionů dolarů. Jeho cílem je vývoj aplikací pro automatizování administrátorských systémů pro webové služby a e-commerce. Výsledky budou samozřejmě volně k dispozici, ale ani Google či Microsoft z toho nevyjdou naprázdno, protože distribuce a spravování zaměstnává velké množství lidí a jakákoli automatizace dokáže ušetřit nemalé peníze.


Bill Gates osobností roku

Časopis Time každoročně vyhlašuje osobnost roku a tento rok se jím stal Bill Gates se svou manželkou Melindou a oblíbeným zpěvákem Bono Voxem z irské skupiny U2. Nadace The Bill and Melinda Gates Foundation prý zachránila již na 700.000 lidí především pomocí různých očkovacích programů, ale rovněž se stará o zlepšení vzdělání v rozvojových zemích. Koupí produktů Microsoft tedy trochu přispíváte i na charitu a dost by mě zajímalo, kolik.


Hrozba pokuty 2 milionů Euro denně

Microsoftu bylo už před řádnou dobu nařízeno, aby odtajnil zdrojové kódy svých rozhraní. Pak by s nimi mohly být plně kompatibilní i non-Microsoft produkty, mezi další nařízení patří například odstranění Windows Media Playeru z instalace Windows. Zatímco s Media Playerem to Microsoft splnil speciální edicí Windows XP, k odtajnění všech zdrojových kódů nedošlo. Ne že by si všechny nechal pro sebe, ale určitou část ještě stále nezveřejnil a nyní má čas do začátku února, jinak jej Evropská komise postihne pokutou 2 miliony Euro za každý den prodlení.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama