reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za únor 2006

9.3.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za únor 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc únor stalo.

Základní desky, chipsety



Začínají se objevovat první Socket AM2 desky

Představení nové patice AMD Socket AM2 se neodvratně blíží a tak se nelze divit, že se začínají objevovat první vzorky základních desek.
Tyto desky se budou vyznačovat DDR2 sloty, které budou nové procesory podporovat. První deskou je MSI K9N (M2N?) Platinum s chipsetem nVidie MCP55 (zatím oficiálně nepředstaven). Disponuje dvěma PCIe x16 sloty, dále dvěma PCIe x4 sloty a třemi PCI. Nabízí šestici SATA portů, ale pouze jeden paralelní ATA kanál.


VIA P4M890: Integrovaná grafika pro procesory Intel

Dnes už drtivá většina základních desek s integrovanou grafikou disponuje vedle tohoto čipu rovněž volným slotem pro pozdější rozšíření.
Nová čipová sada VIA P4M890 konečně přináší podporu PCIe sběrnice. Z procesorů jsou podporovány Intel Celeron a Intel Pentium 4 na sběrnici až 1066MHz. Paměti mohou být jak typu DDR, tak i DDR2, podporovány jsou oba typy, volba záleží na výrobci desky.
Nepotěší volba grafického jádra, kterým je zastaralý čip S3 UniChrome Pro. Ten se hodí skutečně jen na kancelářskou práci, zatímco konkurenční integrované čipy lze s menšími nároky vcelku dobře používat i ke hraní her. Zde je možné hrát jen velmi staré herní tituly. Podporuje však přehrávání až 1080p HDTV videa.
Southbridge VIA VT8237A nabízí integrovaný zvukový čip VIA Vinyl Multichannel Audio. K dispozici je osm USB 2.0 portů, Fast Ethernet (10/100Mbit) s podporou gigabitové síťovky. K northbridge je připojen pomocí sběrnice V-Link (533MB/s). Podporovány jsou čtyři porty SATA a rovněž dva kanály PATA. Tvorba diskových polí RAID 0, RAID 1, RAID 0+1 a JBOD nezůstala zapomenuta.


SiS potvrdil chipsety pro Socket AM2

Pro desktopy připraví SiS Socket AM2 verze chipsetů SiS756 a SiS761GX, druhý bude vybaven velmi zastaralou grafikou Mirage 1. Pro notebooky to budou tytéž, doplněné ještě o SiS760 a SiS760GX, které mají pokročilejší grafiku Mirage 2. Ta má sice vyšší výkon, nicméně podpora DirectX 9.0 je stále pouze softwarová.


Southbridge Intel ICH8 se pravděpodobně definitivně zbaví paralelního ATA

PATA disky jsou dnes v nových počítačích méně obvyklé, nicméně toto rozhraní stále využívá naprostá většina mechanik. I přesto Intel nejspíše se svým novým southbridge ICH8 dá tomuto rozhraní sbohem a donutí tak výrobce vyrábět mechaniky i v SATA provedení (a samozřejmě tak dojde i k postupnému snížení cen). I ostatní výrobci chipsetů se začínají pomalu PATA zbavovat, zatím jen jednoho kanálu, který je nahrazen další dvojicí SATA konektorů. Tento krok ale Intel provedl už dávno.


SLI podporováno i na chipsetech ULi

Společnost ULi dnes spadá pod nVidii a tak nic nebrání tomu, aby desky s chipsety ULi podporovaly SLI za předpokladu, že jsou vybaveny dvěma PCIe x16 sloty.
Objevil se patch, jež toto umožňuje a na chipsetech ULi M1695 a M1697 SLI zprovozní. Na jiných chipsetech se sice patch zastaví, ale podle všeho to lze obejít a SLI je schopen zprovoznit i na deskách s chipsety ATi či dokonce Intel.


Nové čipové sady nVidie a ATi se blíží

nVidia pro nás chystá novou čipovou sadu zatím známou pod označením MCP55. Bude se vyznačovat lepším zvukovým kodekem, dvěma GLAN a šesti SATA porty. Stále však k SLI 2×16 budou potřeba dva northbridge.
ATi Radeon Xpress 3200 (RD580) nabízí 40 PCIe linek a tedy podporu 2×16 CrossFire přímo jedním northbridge. RD550 bude okleštěná verze s podporou CrossFire 2×8.
Zatím byla řeč o chipsetech pro AMD. Pro Intel se chystá RS600 s podporou DDR3 a 2×8 CrossFire. Přijde na trh v druhé čtvrtině roku 2006. RS690 (AMD) přijde o čtvrtletí později. Oba chipsety, RS600 i RS690 budou podporovat HDCP a HDMI konektory.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama