reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za únor 2009

9.3.2009, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za únor 2009
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v oblasti hardware za právě uplynulý měsíc únor stalo.

Základní desky, chipsety




MSI X58 Pro jako nejlevnější s chipsetem Intel X58


Tato základní deska je nejlevnějším modelem s chipsetem Intel X58 v nabídce společnosti MSI. Přesto má stále docela bohatou výbavu. Podporuje procesory Intel Core i7 se sběrnicí QPI a tříkanálové DDR3 paměti. Efektivní napájení procesoru má na starosti druhá generace DrMOS, nechybí 3 PCIe x16 sloty, dva PCIe x1 a dva PCI sloty. Dále je k dispozici 6 SATA portů, jeden eSATA a jeden ATA kanál. Chlazení zajišťují dva menší pasivy spojené pomocí heatpipe.


Biostar uvádí desku pro Socket AM3


Společnost Biostar přichází na trh s novou základní deskou TA790GX A3+, která je určena pro nové procesory AMD Phenom II s paticí Socket AM3. Má 4+1fázové napájení procesoru, dvoufázové napájení pamětí a kondenzátory s pevným dielektrikem. Využita je čipová sada AMD 790GX a southbridge SB750. Podporovány jsou DDR3-1333 paměti, dva PCIe x16 sloty, dva PCIe x1 a dva PCI sloty. Nechybí ani 6 SATA-300 portů a jeden PATA. Deska dále disponuje technologiemi G.P.U. pro efektivní řízení spotřeby, BIO-Flasher, BIO-Relife a O.N.E. pro taktování s využitím profilů.


NVIDIA SLI i na deskách Intelu


NVIDIA se s Intelem dohodli na licencování technologie SLI, a tak tu je nyní možné využít i na základních deskách Intel DX58SO s chipsetem Intel X58. Bude tak možné využít nejen klasické SLI, ale i Quad SLI. Tato multi-GPU technologie se tak dostává na další velkou část trhu, neboť čipové sady Intelu jsou velmi oblíbené.


Zažaluje Intel NVIDII?


Společnost NVIDIA má sice licenci, která ji dovoluje vyvíjet čipové sady pro procesory Intel, ale ta se patrně nevztahuje na nové procesory Core i7. Je pravděpodobné, že NVIDIA již má takové chipsety ve vývoji, což se nyní Intelu příliš nelíbí. Při jejich vypuštění by se NVIDIA mohla dostat do problémů. Další vývoj je zatím nejasný.


Zotac distribuuje desku GeForce 9300-ITX WiFi


Základní desky Zotac formátu ITX začínají být stále zajímavější. Nejnovější model GeForce 9300-ITX WiFi podporuje procesory Intel s paticí LGA775 a obsahuje integrovaný grafický čip NVIDIA s podporou DirectX 10. Ten má 16 shaderů s taktem 1,2 GHz, samotné jádro pak běží na 450 MHz. Obrazovými výstupy jsou DVI, HDMI a D-Sub. Celkem jsou k dispozici dva paměťové sloty pro DDR2-800 moduly. Deska má dva SATA-300 porty a jeden eSATA, klasické PATA zde chybí.


NVIDIA ION dává šanci i procesorům VIA


Procesory Intel Atom jsou dnes v netboocích velmi úspěšné. Společnosti VIA a NVIDIA však chtějí také říci svoje. NVIDIA uvedla novou platformu ION, která může využívat i výkonné a úsporné procesory VIA Nano, které se prozatím proti Atomům příliš neprosadily. Uvidíme, jak se jim to povede s novou platformou. Nicméně na IONu byl třeba představen nettop Acer Hornet, který právě využívá konkurenční dvoujádrový Intel Atom.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama