reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled výrobců flash produktů

25.7.2008, Michal Koláček, článek
Přehled výrobců flash produktů
V tomto přehledu se zaměříme na výrobce, kteří se zaobírají výrobou USB flash disků, paměťových karet a v neposlední řadě také univerzálními čtečkami pro paměťové karty. Přehled bude také obsahovat krátký popis produktů, které jednotlivé společnosti nabízejí.
Do následujícího přehledu byli vybrání výrobci paměťových karet, USB flash disků a také čteček pro paměťové karty, jejichž produkty se objeví v testech, které pro vás v rámci červencového tématu zpracováváme. Každého výrobce si představíme v přehledné tabulce společně se stručným popisem, logem, výčtem produktových řad, odkazem na oficiální stránku a odkazem na relevantní recenze a aktuality nacházející se na Světu hardware. Zaměříme se na následující společnosti:
  • A-DATA
  • Apacer
  • Corsair
  • Kingmax
  • Kingston
  • Lexar
  • OCZ
  • Patriot
  • Prestigio
  • Pretec
  • PQI
  • SanDisk
  • Transcend


Výrobce:A-DATA
Odkaz na výrobce: www.adata-group.com
Další informace:naše články
Společnost A-Data je jeden z největších světových výrobců paměťových modulů. Zpočátku se soustřeďovala na výrobu operačních pamětí, později rozšířila nabídku o různé druhy výrobků využívajících flash paměti. Jako například paměťové karty nebo USB flash disky.
USB flash disky
Tato kategorie flash disků zahrnuje dílčí třídy, které výrobce pojmenoval Nobility, Sport, Classic a Theme. První třída zahrnuje vzhledově velmi přítulné kousky, které jsou k dostání v kapacitách 2 až 8 GB a připojením přes USB 2.0. Ve druhé skupině se můžeme setkat s produkty s kapacitou až 16 GB a podobně je tomu i ostatních uvedených kategorií.

Paměťové karty
V tomhle ohledu nabízí společnost A-Data velmi široké spektrum produktů. Setkáme se zde se sériemi Reader, Turbo, Super a Speedy. První skupina zahrnuje microSD či microSDHC moduly v kapacitách až 4 GB. Ve třídě super výrobce nabízí navíc CF, SD a SDHC moduly, také kapacity a rychlosti (120X, 150X, 266X) jsou zde vyšší. Podobné je to i u ostatních kategorií. V případě Speedy CF se můžeme setkat s moduly o kapacitě 32 GB.



Výrobce:Apacer
Odkaz na výrobce: www.apacer.com
Další informace:naše články
Jedná se o výrobce pamětí a paměťových médií. V nabídce nalezneme paměťové karty, čtečky a USB flash disky, na které se zaměříme. Dále jsou to DRAM moduly, MP3 přehrávače (označení Audio Steno) a příslušenství týkající se technologie USB.
Flash Cards
Tato kategorie nabízí série s označením Mobile, Photo a Professional Photo. V první uvedené se můžeme setkat s řadou paměťových karet standardu SD, SDHC, MMC a MS Pro Duo. Dostupné jsou i varianty miniSDHC, microSDHC, miniSD, microSD. Dostupné jsou v různých kapacitách.

Card Readers
Zde výrobce uvádí produkty s označením Mega Steno podporující běžné standardy paměťových karet. Liší se podporovanými funkcemi a rozhraním.

USB Flash Drives
Tato kategorie nabízí mnoho produktů, jež nesou označení Handy Steno. Dostupné jsou v kapacitách jednotek až desítek GB. Podporují rozhraní USB 2.0 a přenosové rychlosti udává výrobce v řádech desítek MB/s. Ty se samozřejmě liší model od modelu.



Výrobce:Corsair
Odkaz na výrobce: www.corsairmemory.com
Další informace:naše články
Jedná se o společnost, která se specializuje na výrobu paměťových čipů. Výhradně vyrábí operační paměti, dále se zaobírá výrobou flash pamětí a také zdrojů.
My si zde uvedeme hlavní produkty, které společnost produkuje v oblasti USB flash disků. Jde o produkty Flash Survivor, Voyager, Voyager Mini a Padlock.

V první skupině najdeme model odolného kapesního flash disku z hliníku. Patří mezi extrémně odolné zařízení, které snadno přežije pád z výšky, oheň a vodu.

Druhou skupinou jsou rychlé disky, které mají příjemný vzhled a díky pryžovému obalu jsou odolné. Odolávají nejen vlivům přenášení, ale také vlhku. Jsou proto ideální pro uživatele, kteří se často pohybují v terénu a potřebují přenášet velké objemy dat. Kapacity se pohybují v rozmezí 4 až 32 GB.

Hlavní předností produktů s označením Padlock je možnost hardwarového zabezpečení pomocí malé numerické klávesnice. Tyto disky jsou proto ideální pro uživatele, kteří se obávají o svá data a přitom nechtějí nebo nemohou používat softwarová řešení. Jelikož je zabezpečení řešeno hardwarovým způsobem, není přístup k datům omezen operačním systémem, ani jinou speciální aplikací. K dispozici v kapacitách až 4 GB. Připojení přes USB 2.0 je samozřejmostí.



Výrobce:Kingmax
Odkaz na výrobce: www.kingmax.com
Další informace:naše články
Společnost zabývající se výrobou převážně paměťových čipů. Specializuje se na výrobu výhradně operačních pamětí a na produkty založené na technologii flash pamětí. Přesněji jsou to oblasti paměťových modulů pro osobní počítače a notebooky, dále to jsou USB flash disky a paměťové karty.
USB flash disky
Zde výrobce uvádí 2 skupiny s označením Super Stick a U-Drive. První skupina se vyznačuje opravdu velmi malým zpracováním, kapacitou až 4 GB a rozhraním USB 2.0. Verze U-Drive nabízí disky s kapacitou až 8 GB, s funkcí Ready Boost, což představuje zrychlené bootování a běh aplikací pro operační systém Windows Vista. Vyznačuje se také poměrně rychlým přenosem dat.

Paměťové karty
V této oblasti výrobce nabízí paměťové microSD, miniSD, SD, SDHC a MMC moduly. Karty se dělí zpravidla do tří tříd. Class 2 (min. rychlost 2 MB/s), Class 4 (4 MB/s) a Class 6 (6 MB/s). Paměťové karty typu SDHC nacházejí použití převážně v digitálních fotoaparátech, PDA zařízeních, ale i noteboocích.



Výrobce:Kingston
Odkaz na výrobce: www.kingston.com
Další informace:naše články
Jako předchozí společnosti se i Kingston specializuje na výrobu paměťových čipů.
USB
V této kategorii se setkáme s produkty Small Business, Enterprise, Government. Patří do nich zejména produkty s označením DataTraveler. Nabízejí kapacitu až 8 GB, mohou být v kombinaci se čtečkou karet, u nich je kapacita až 2 GB. Svým uživatelům nabídou i slušné přenosové rychlosti. Nechybí samozřejmě podpora připojení USB 2.0. Další modely DataTraveler Secure navíc nabízí 256-bit kódování.

Photo
Tato kategorie nabízí SD a CF moduly. Výrobce nabízí střední a vyšší kapacity a také přenosové rychlosti (50X, 133X, 266X). Tyto flash paměti se vyznačují malými rozměry, nízkou spotřebou energie, vysokou spolehlivostí a rychlým přístupem k uloženým datům. Použití je vhodné u digitálních fotoaparátů nebo zařízeních PDA.

Mobile
Tato skupina disponuje moduly, které jsou vhodné pro použití v mobilních telefonech, zařízeních PDA, v různých multimediálních přehrávačích atp.. Kapacitu modulů výrobce udává až do 32 GB (v případě SDHC), u ostatních modelů jsou kapacity nižší. Typicky 2 až 4 GB.Setkat se můžeme s moduly microSD, micro SDHC, SD, SDHC.

Readers
Tato oblast zahrnuje produkty, které slouží jako čtečky pro paměťové karty. Ať už v kombinaci s USB flash diskem nebo vystupující jako samostatná čtečka. Čtečky čtou běžné paměťové moduly jako například CF, SD, microSD, MMC, Memory Stick atd..



Výrobce:Lexar
Odkaz na výrobce: www.lexar.com
Další informace:naše články
Mezi produkty, jež společnost Lexar nabízí, můžeme nalézt například USB Flash disky, paměťové karty nebo také čtečky pro tyto karty. Nabízí i disky s technologií SSD ve formě ExpressCard.
USB Flash Drives
Výrobce uvádí produktové řady s označením Premium JumpDrive a Standard JumpDrive. JumpDrive Lightning a JumpDrive 360 patřící do první uvedené produktové řady jsou dostupné v kapacitách až 8 GB a nabízí přenosové rychlosti v řádech desítek MB/s. Druhou řadu zastupují modely JumpDrive Secure II Plus a FireFly. Dostupné jsou v kapacitách až 8 GB, liší se úrovní hardwarové enkrypce dat. V oblasti SSD technologií společnost například nabízí disky, ve formě ExpressCard, s kapacitou až 16 GB.

Memory Cards
V této kategorii nalezneme různé druhy paměťových karet. Především standardy CF, SD, SDHC, MS Pro Duo. Ve výčtu karet jsou i varianty microSD, microSDHC a miniSD. Setkat se můžeme i s produkty Kodak.

Card Readers
Jak název kategorie napovídá, setkat se zde můžeme s různými čtečkami pro paměťové karty. Liší se podporovanými funkcemi a rozhraním.



Výrobce:OCZ
Odkaz na výrobce: www.ocztechnology.com
Další informace:naše články
Společnost, která svým zákazníkům nabízí nepřeberné množství paměťových modulů. Specializuje se na výrobu velmi spolehlivých High-End DDR modulů. Postupem času rozšířila výrobu i v oblasti zdrojů , chladičů, flash disků a také grafických karet.
Extreme performance USB drives
Zde bych uvedl špičkové produkty ATV Turbo a Rally2 Turbo. S USB 2.0 rozhraním jsou velmi rychlou novinkou v odolném obalu, která svou rychlostí čtení i zápisu doslova konkuruje i běžným pevným diskům. Navíc díky vysoké rychlosti přenosu plně podporují technologii ReadyBoost ve Windows Vista. Rychlost čtení udávaná výrobcem je 35 MB/s, zápisu 30 MB/s. Kapacita je až 8 GB.

Performance USB drives
Disky z této kategorie disponují kapacitou až 32 GB a dosahují až 28 MB/s rychlosti čtení a až 15 MB/s rychlosti zápisu. Setkat se můžete s modely ATV a Rally2.

Value Performance
Výrobce zde nabízí horkou novinku na trhu, USB flash disky s označením Diesel. Kapacita se pohybuje v rozsahu 2 až 16 GB, rozhraní USB 2.0 je samozřejmostí.

Ultra-Portable USB Drives
Disky velmi malých rozměrů, které můžete směle nosit třeba na klíčích. Nabízí menší kapacity až 2 GB, slušné přenosové rychlosti a rozhraní USB 2.0.

Flash Memory Cards
Výrobce uvádí paměťové moduly jako například microSD s kapacitou až 2 GB, SD s kapacitou taktéž až 2 GB a SDHC s vyšší kapacitou až 8 GB, třídou class 4 nebo 6. Název HC Class 6 značí především rychlost paměťové karty při čtení či ukládání dat, která je u HC standardu dána jako minimální zaručená rychlost karty. V tomto případě tedy nejméně 6 MB/s.



Výrobce:Patriot
Odkaz na výrobce: www.patriotmem.com
Další informace:naše články
Jde o společnost, která se zabývá výhradně výrobou operační pamětí a flash produktů respektive USB flash disků a paměťových modulů.
USB flash Drives
Tato kategorie USB flash disků v sobě zahrnuje modely s označením Signature flash Drives a Extreme Performance Flash Drives. Jde o skupinu flash disků odolných proti poškození, nárazům a jiným vlivům. Nabízí vysoké přenosové rychlosti (kolem 30 MB/s) a rozhraní USB 2.0. Disky jsou dodávány v kapacitách 1 až 32 GB s různým značením.

Flash Memory Cards
V kategorii paměťových karet nabízí výrobce modely miniSD, miniSDHC, microSDHC a SD. Použití u mobilních telefonů, PDA zařízení a také multimediální přehrávače. Kapacity se pohybují v rozsahu jednotek až desítek GB.



Výrobce:Prestigio
Odkaz na výrobce: www.prestigio.cz
Další informace:naše články
Společnost, která se zaobírá výrobou LCD displejů, TV přijímačů, přenosných počítačů a plazmových TV přijímačů. Jedná se o osvědčenou mezinárodní značku jejíchž produkty se prodávají po celém světě.
V kategorii s názvem Zařízení pro ukládání dat najdeme různé edice USB flash disků, ale také vnější pevné disky. Společnost Prestigio si libuje v designu, a tak jsou její USB flash disky velmi pohledné až luxusní. Dostupné jsou v kapacitách 1, 2, 3, 4 GB a to v různých barevných kombinacích a módních variacích. Příkladem je například kožený Data Flash disk. Některé modely jsou vybaveny bezpečnostní funkcí Dual Zone. To znamená, že disk je rozdělen na dvě oblasti, z nichž jedna je přístupná volně a druhá je zašifrována a chráněna heslem.



Výrobce:Pretec
Odkaz na výrobce: www.pretec.com
Další informace:naše články
Společnost Pretec nabízí docela široké spektrum produktů od paměťových karet přes různé čtečky (CF, SD, MMC) a USB flash disky.
USB Flash Drives
Tato kategorie v sobě zahrnuje jednak klasické USB flash disky, ale také multifunkční zařízení, což je většinou USB disk spojený se čtečkou paměťových karet nebo s možností propojení s mobilním telefonem. Označení i-Disk Tango mají disky, které nabízejí kapacitu až 32 GB a patří do nejvyšší třídy, kterou společnost Pretec nabízí. Design těchto disků je dosti elegantní a překvapivě i docela odolný. Rychlost přenosu je 18 MB/s při čtení a 9 MB/s při zápisu dat. Společnost Pretec se může navíc pyšnit dvěma produkty s označením BulletProof a Touch.

V prvním případě se jedná o jediný existující model neprůstřelného kapesního flash disku. který je vysoce odolný proti všem okolním vlivům. Rychlost přenosu dat při čtení se pohybuje kolem 9 MB/s a při zápisu jde o číslo 7 MB/s. Nevýhodou je docela velká gramáž, něco kolem 38 gramů. Kapacity se dosahují až 4 GB.

Ve druhém případě jde opět o raritu a to v tom smyslu, že USB flash disk s označením Touch disponuje biometrickou čtečkou. Osvědčená metoda snímání otisků prstů vám zajistí bezpečí údajů a soukromých dat bez použití hesel či jiných klíčů. Pouhým přiblížením prstu zajistíte, že k vybraných souborům či adresářům nebude mít kromě Vás přístup nikdo jiný. Kapacity zde dosahují až 8 GB, rychlost přenosu dat při zápisu se pohybuje kolem 12 MB/s. Při čtení až 16 MB/s.

Flash Memory Cards
Společnost Pretec produkuje převážně moduly typu CF, ale také M2 (Memory Stick Micro), SD a SDHC. Pozastavil bych se zejména u modulů CF. Škála těchto produktů je velmi rozsáhlá, nabízí kapacity od 1 GB do neuvěřitelných 48 GB. Rychlost přenosu je u těchto modulů proměnlivá (80X, 133X, 233X a 333X), přičemž označení 233X = rychlost čtení až 35 MB/s. U označení 333X je to až 50 MB/s při čtení. Hodnoty pro zápis jsou menší.



Výrobce:PQI
Odkaz na výrobce: www.pqi.com.tw
Další informace:naše články
Společnost byla založená v roce 1997 a zpočátku se soustředila na výrobu paměťových modulů, později i flash disků, na které se také zaměříme. Dá se o ní říci, že patří mezi největší výrobce DRAM a Flash produktů na světě.
Flash Cards
V této kategorii se setkáme s paměťovými kartami typu SD, CF, MMC, SDHC aj.. Dostupné jsou i ve verzích micro a mini (microSDHC, miniSDHC, microSD, miniSD, MMCmicro). K dostání jsou v různých kapacitách v řádech jednotek až desítek GB.

USB Flash Drive
Zde výrobce uvádí řady s označením Card Drive, Cool Drive, Traveling Disk, Smart Genie a Mr Flash, jež obsahují velké množství konkrétních produktů. Dostupné jsou v nejrůznějších kapacitách a u některých výrobce uvádí hodnoty přenosových rychlostí. Ty se liší dle konkrétní řady či modelu.

Intelligent Stick
I tato kategorie obsahuje několik sérií, jež nesou název mini, Pro, 2.0 a 1.0. První uvedená série je charakteristická kapacitou média až 4 GB, přenosovými rychlostmi v řádech desítek MB/s, samozřejmostí je podpora USB 2.0. Druhá v pořadí nabízí kapacity média už od 256 MB, horní hranice je 2 GB. Ohledně přenosových rychlostí je situace téměř obdobná jako u série mini.

DiskOnModule
Produkty, jež slouží jako bootovací nebo zálohovací médium v bezdiskových stanicích. Výrobce uvádí série s označením Standard II, Standard, Hi-Speed a Turbo. Samotné série obsahují množství konkrétních produktů, jež jsou k dostání v různých kapacitách.



Výrobce:SanDisk
Odkaz na výrobce: www.sandisk-karty.cz
Další informace:naše články
Společnost SanDisk patří mezi největší výrobce paměťových karet a záznamových médií na bázi flash pamětí. Její produkty se prodávají po celém světě. Společnost se zaměřuje na vývoj trhu v oblasti digitálních fotoaparátů, multimediálních mobilních telefonů, USB flash pamětí atp..
Karty do digitálních fotoaparátů
Tato kategorie nabízí karty pro nejširší použití s označením Blue Line. Největší uplatnění mají ve spojení s digitálním fotoaparátem. Dále pak nabízí profesionálnější edice s označením Ultra II, Extreme III a Extreme IV. Co edice to garantovaná minimální přenosová rychlost (66X, 133X a 266X). Setkat se můžeme s kartami typu xD-PictureCard, SD a CF, Memory Stick Pro atp..

Karty do mobilních telefonů
Zde se setkáme s označením Mobile a Ultra II Mobile. Vhodné pro použití ve spojení s mobilním telefonem. U druhé jmenované edice je garance minimální přenosové rychlosti 66X, což je zhruba 10 MB/s. Karty typu miniSD nebo microSD.

Karty do herních konzolí
Specializované karty pro různé herní platformy. Příkladem může být herní platforma Wii.

USB Flash disky
Tato kategorie nabízí opravdu velké množství produktů s různorodým značením. Především se jedná o značení Cruzer Contour, Cruzer Crossfire, Cruzer Enterprise, Cruzer Fleur, Cruyer Micro a Professional. Kapacity těchto disků se pohybují v rozmezí 1 GB až 16 GB. Zmínil bych se o edici Crossfire, která by se spíše hodila do oblasti herních konzolí, je totiž, mimo platformy PC, plně kompatibilní například s herní konzolí XBOX 360.



Výrobce:Transcend
Odkaz na výrobce: www.transcendusa.com
Další informace:naše články
Jde o výrobce především paměťových médií typu DRAM modulů, paměťových karet a čteček, USB flash produktů, disků využívajících technologii SSD a také multimediálních přehrávačů. My se zaměříme na flashové produkty.
Flash Cards
Oproti jiným společnostem nabízí mimo běžných standardů paměťových karet (SD, SDHC, MMC a MS Pro Duo, miniSDHC, microSDHC, miniSD, microSD) i PCMCIA karty s kapacitou 32 MB až 1 GB.

Card Reader
V této kategorii můžeme nalézt různé typy čteček pro paměťové karty. Liší se zejména podporovanými standardy.

USB Flash Drives
Zde výrobce uvádí série s označením Hi-Speed, V, T a Security. Pro uživatele, jež požadují od své flashky maximální výkon, je určena první zmiňovaná. Dostupné jsou v kapacitách v řádech desítek GB. V série se vyznačuje elegantním zpracováním, kapacity jsou obdobné. Flash produkty s kapacitou až 4 GB a s velmi malými rozměry (tloušťka), najdeme v sérii s označením T. Produkty z poslední zmiňované série vám nabízejí ochranu dat pomocí jednoduchého snímače otisků prstů. Kapacity jsou obdobné těm, jež jsem zmínil dříve.
reklama