reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Už nějakou dobu jsme se nepodívali na to, jak se Microsoftu daří rozšiřovat mezi uživateli PC systém Windows 10. Jeho zvyšující se popularita jde především na vrub Windows 7 a je otázka, zda už není vyšší. To záleží na tom, jaké průzkumy sledujeme.
tomil2002 (74) | 8.10.20179:28
Microsoft bez mého vědomí mi svého času do mého počítače posílal data a pokusil se změnit mnou koupený systém w7 na w10 . Stálo mě to zbytečně hodně času a problémů.Díky tomuto jsem nakonec konečně více vnikl do některých distribucí linuxu. Takový Linux Mint s prostředím xfce je například super a s přehledem a velký kus za sebou nechá populární windows xp i sedmičky , lze na něm vyladit naprosto vše.Velikost ikon , písma , zřetelnost. Prohlížení internetu je o mnoho rychlejší a Firefox vypadá lépe v Mintu i funguje než ve w7. Ve W7 používám raději SeaMonkey kvuli rychlosti . Teď jen programy pro ten Mint. Se vším se dá poradit jen střih videa pokulhává , tedy subjektivně , píšu za sebe. Používám W7 tak asi ze 60­-70% zatím a zbytek je Mint. Asi dva roky jsem měl Ubuntu bez jediného problému ale prostředí xfce u Mintu mě dostalo je prostě perfektní a nemá chybu. Na kterýkoli počítač jsem instaloval Mint nebo Ubuntu tak bez jakéhokoli problému o nic jsem se nestaral. Všechny ovladače byly hned to se nedá říct o instalaci W7 na ntb HP např.Tam pokaždé velmi pracně hledám ovladače na stránkách výrobce . Je potřeba konečně pořádná konkurence Microsoftu jako sůl.Dokud nebude nic se nezmění .
Odpovědět1  0
Matematik (15) | 4.10.201715:28
Já třeba MS strašně moc děkuji, už v dobách winXP jsem chtěl konvertovat na linux a hrál jsem si pouze s live distry, pořád nebylo dost odvahy abych přešel. No s příchodem W10 mě MS znásilnil a honem rychle jsem utekl k linuxu :)
Odpovědět2  4
Jirka-77 (1108) | 4.10.201719:55
já zůstal u w7, ale se vznikem w10 jsem se aspoň trošku seznámil s linuxem, jen tak lehce, ne přímo a změnil jsem na něj názor, nebo spíš pocit, dřív mě asi lehce odpuzoval, ani nevím proč, asi jsem slepě věřil MS. teď bych už jen řešil problém, že tam nenainstaluju nějaký programy jako např zoner.
Odpovědět3  0
Moico (1) | 4.10.201720:44
Nápodobně. Od Windows 3, přes 3.1 WfW, 95, 98, 98SE, XP SP2 až do W7. Nyní místo W10 používám Linux Mint a jsem nadšený. V dual­-bootu výjimečně W7 na Corel, Photoshop, Illustrator a CASTOR Software ­(utilita pro myš Mionix­). Dřívější problémy s Linuxem v chybějících ovladačích už nemám na žádném PC ani notebooku. Libre Office jsou již víc než dostatečně kompatibilní. Linux se mi kupodivu stal po necelém týdnu mnohem příjemnější dokonce i než W7. Děkuji super odporné obchodní politice Mrkvosoftu :)
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1108) | 4.10.201714:31
w10 má nějaký nový populární vlastnosti, ale taky má vlastnosti, díky kterým ho kupa lidí nechce ani zadarmo. člověk, který o něm nic vědět nebude, tak na první pohled uvidí právě jen ty populární vlastnosti a hlavně jako první věc, bude vědět, že je novější než w7. Já w10 nechci. Uvidíme jestli MS bude mít v budoucnosti systém co nebude mít ty negativní vlastnosti a kromě jiného nebude tavit datový kabel datama který tam neposílám já.
Odpovědět2  3
Puppy8 (158) | 4.10.201717:21
Nechcete je proto, že sám určitě víte, že má takové vlastnosti nebo proto, že IT pisálci co ničemu nerozumí ­(nebo jsou podplaceni­) napsali že má takové vlastnosti a přitom to ve skutečnosti vůbec není pravda?

Zkuste vyměnit bláboly za fakta https:­/­/www.root.cz­/clanky­/windows­-10­-analyza­-probihajici­-komunikace/
Odpovědět2  7
Jirka-77 (1108) | 4.10.201719:46
proto že jsem viděl rozbor komunikace, kde to nějaký odborních zmapoval jak uměl, co chodí na jaké servery MS a jak je nechtěně vytížené internetové připojení v době kdy počítač nevyužije člověk. samozřejmě já nedokážu jestli to nebyl podvod, jako třeba s pitvou mimozemšťana.
Odpovědět4  1
wrah666 (6205) | 6.10.20179:27
To že mají ­"telemetrické­" funkce přiznává i sám MS, takže nějaké určitě mají a nějaká data určitě odesílají. Osobně bych toto moc neřešil. Spíš mi vadí ­"vypadávající­" nastavení po updatech ­(čili každou chvíli­) a ovládání tak optimalizované pro dotykáč, že je to myší ovladatelné dost nepříjemně. A zpětná kompatibilita s programy pro starší verze není zrovna dokonalá. Což se běžného uživatele zas tak moc netýká, ale firma těžko zahodí software, jež jim vyhovuje a za jahož licence zaplatila kdovíkolik tisíc. ­(v horším případě stovek tisíc nebo rovnou milionů­)
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1108) | 6.10.201716:46
"Osobně bych toto moc neřešil.­"
Tohle bych u w10 já rozhodně říct nemohl.
"nějaká data­"
To bych podle rozboru co jsem četl, říct taky nemohl, protože výraz ­"nějaká data­" mně přidá jako že to je jen něco málo.
Další nevýhody jako ty nedokonalosti a kompatibilita, to už jsou věci dobře viditelný.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.