reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přesun výroby z Číny do Vietnamu brzdí pandemie i nedostatek lidí

19.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Přesun výroby z Číny do Vietnamu brzdí pandemie i nedostatek lidí
Nově nastavená cla Spojených států přiměla řadu výrobců k přesunutí svých výrobních provozů z Číny do okolních asijských států. Jak ale tato aktivita pokračuje nyní v době snad již končící pandemie? 
Především Vietnam je považován za zemi, kam mají firmy možnost přesunout své výrobní provozy, i když nyní už lze říci, že kdo v tomto ohledu zaváhal, bude to mít už mnohem obtížnější. Jde jednak o stále přetrvávající dopady pandemie koronaviru, respektive opatření na hranicích či lokální lockdowny, ale spíše je tu ten problém, že ve Vietnamu docházejí kvalifikovaní pracovníci. To vše se nyní stále týká i velkých společností jako Apple, Google, Amazon či alespoň jejich dodavatelů či výrobních partnerů jako Pegatron či Foxconn, přičemž v důsledku už nejde pouze o cla a vývoj v rámci obchodní války mezi USA a Čínou, ale o mnohem prostší věc. Pracovní síla v Číně je totiž postupně stále dražší. 
 
 
Výrobci tak už mají dva hlavní důvody pro přesun výrobních kapacit z Číny do jiných zemí, jako je Vietnam. Doba tomu ale nepřeje, čili pokud ve Vietnamu chybí pracovníci, aktuálně je velice složité zařídit, aby lidé z cizích zemí mohli cestovat za prací. 
 
Pro Nikkei Asia uvedl jeden z dodavatelů firem Apple a Google, že pracovní síla ve Vietnamu (čili dle obecného označení prostě inženýři) má stále nedostačující kvality. To znamená, že se v této zemi může rozjíždět výroba spíše takových produktů, která byla zprovozněna už někde jinde. Čili firmy si zatím netroufnou na to, aby ve Vietnamu začaly zprovozňovat výrobu zcela nových typů produktů. 
 
Pokud jde konkrétně o firmu Apple a produkty, které ta vyrábí ve Vietnamu, jedná se o některé série sluchátek Airpod, z nichž se většina ale stále vyrábí v Číně. Časem by mohlo být 20% Airpodů vyráběno ve Vietnamu, ovšem pokud jde o náběh výroby příštích verzí, půjde opět o Čínu. Nicméně Apple chce časem ve Vietnamu vyrábět i iPady či MacBooky, či přesněji alespoň jejich části, ale zatím naráží na neúplný dodavatelský řetězec a právě i nedostatek místních kvalifikovaných pracovníků. 
 
Podobné potíže pak má mít i Google, který se rozhodl výrobu telefonů Pixel 6 zprovoznit v Číně, anebo Amazon, který se potýká s problémy s výrobou chytrých reproduktorů kvůli protiepidemickým opatřením, která Vietnam zavádí. 


reklama